Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu zacząło mi sie walić coś z kseonem z lewej strony [raz świeci raz nie świeci, raz mruga ...]. Po wysłuchaniu waszy rad zmieniłem żarniki stronami. Podziałało z pare dni dobrze, a następnie ten sam problem z tej samej str [lewej], automatycznie odrzuciłem, że jest to wina żarników. Zajechałem do magika pod kompa nic ciekawego mi nie wykrył, po za informacją, że coś jest nie tak z lewą lampą [po niemiecku błąd- "coś tam coś tam- skrętne" ]- i tu pytanie ocb ? - ja nie mam skrętnych lamp :cry: pre lci.

Wyjąłem przetwornice - marka mitsubishi electric (niebieska naklejka) .

Zadzwoniłem do firmy zajmującej sie naprawą przetwornic. Facet mówi "że może to być jednak żarnik, bo po zamianie stron żarników - przetwornica może mieć inne napięcia wyjściowe na żarnik - po nagrzaniu może się wyłączać :duh:, - powiedział żebym sprawdził bezpieczniki ... i jak wywaliło bezpiecznik to wtedy okaże się że to wina przetwornicy".

Co robić ? Kupować nową i nie bawić sie w naprawy czy dać do naprawy i zaoszczędzić ~200zł ? Czy to może nie przetwornica ? Jak sprawdzić, żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto...

Przetwornica:

http://i.imgur.com/YnQal.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie wysłałem parę dni temu przetwornice do szpeca hid service który stwierdził iż moja przetwornica jest sprawna 200%. Nie mam zielonego pojęcia co mogło się stać, gdzie tkwi błąd że xsenon z lewej nie świeci?
Opublikowano
u mnie gdy zarnik z jednej strony migał jak stroboskop i wyłączał się winnym okazał się akumulator, nie dawał odpowiedniego napięcia na przetwornice po wymianie miganie ustapiło.

http://desmond.imageshack.us/Himg535/scaled.php?server=535&filename=dsc0230kopiay.jpg&res=landing

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=160396 Czyszczenie parownika

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=160013 MOJE E-90 skradziona

Opublikowano

Mialem cos podobnego przedwczoraj. Przy naprawie wiazki od PDC musialem wyciagnac obie lampy. Po naprawie PDC chcialem zobaczyc czy dziala bez wkladania lamp. I to byl blad.

Po wlozeniu lamp przestal swiecic prawy xenon. I co dziwnego czasami sie wlaczal i gasl tak na zmiane. Oczywiscie sypnelo bledami otwarty obwod, blad poziompowania, blad dynamic. Juz zaczalem sie przymierzac do zakupu nowego modulu swiatel, ale przed tym postanowilem zrezetowac modul odlaczajac na 2 godzinki akumulator. I eureka pomoglo, po podlaczeniu akumulatora wszystko wrocilo do normy.

Moze warto sprobowac. czasami najprostsze metody sa najbardziej skuteczne.

• 4 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

podczepiajac się pod temat, mam pytanie do kolegow.

czy przelozenie samej przetwornicy (gdy wina lezy po jej stronie) wystarczy, czy trzeba ja w jakiś sposób adaptować, kodować...?

chce uniknąć naprawy przez ASO bo cena jest zabojcza. wymiana 500PLN + 1500PLN przetwornica

• 7 lat później...
Opublikowano

Witam. odgrzewam temat.

pare dni temu podczas jazdy zgasł mi prawy xenon, po chwili zapalił się znowu i działał bez zarzutu. aż do wczoraj. wczoraj zgasł i już się nie zapalił :( teraz podczas odpalenia auta xenon tylko na ułamek sekundy zabłyśnie i na tym koniec.

Panie i Panowie gdzie szukać przyczyny?? żarnik przetwornica czy jeszcze coś innego??

Opublikowano

Witam, problem pewnie już rozwiązany ale ja zaczynałem od zamiany żarówek.

Niestety to nie przyniosło efektu i dopiero wymiana przetwornicy rozwiązała problem.

Tak jak poprzednicy proponuję również zamienić przetwornice w celu potwierdzenia uszkodzenia .

Mi udało się kupić używaną za niezbyt wygórowaną kwotę i działa już drugi miesiąc.

Przetwornicę wymieniłem bez wyjmowania reflektora.

pozdrawiam