Skocz do zawartości

przod runflat, tyl zwykle ;/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.jesten tutaj nowy, szukalem na forum czegos odnosnie komfortu jazdy na takich oponach jak w temacie.posiadam od 2 miesiecy e90 i po zakupie musialem wymienic opony tylne. z racji ze rufle sa drogie i duzo ludzi pisze ze nie sa komfortowe, wybralem zwykle opony dunlop sp sport 205 55 16 i teraz zaczely sie problemy :mad2: ,auto jest nie stabilem a mianowicie przy wiekszych predkosciach na autosradzie plywa ( odczucie jak by wial boczny wiatr) podczas jazdy miejskiem w zakretach tyl ucieka i autem buja.przed wymiana auto trzymalo sie idealnie a teraz boje sie jechac powyzej 130 i teraz mam pytanie.czy jezeli wymienie przednie opony na zwykle auto bedzie stabilne jak na runflatach czy dac sobie spokoj ze zwyklymi oponami i zalozyc runflaty??sprzedawca mowil ze bmw powinno jezdzic na runflatach ale nie wiedzialem ze bedzie az taka roznica.

PROSZE O POMOC!!!!!! :cry2:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To są zupełnie rożne konstrukcje opon, nie powinieneś zakładać takiego mixu bo to było do przewidzenia że pogorszą się właściwości jezdne, wiele osób przeszło z Run Flatów na zwykłe i są zadowoleni tak że wybór nalezy do Ciebie.
Opublikowano

runflaty na przodzie które konstrukcyjnie mają dużo twardsze boki i na tyle zwykłe opony dają podobny efekt jakbyś jeździł na padniętych amortyzatorach na tyle stąd u ciebie w odczuciu pływający tył. Zdecyduj się na jeden typ opon w aucie i problem zniknie.

Ogólnie na runflatach trochę lepsza stabilność, na zwykłych dużo lepszy komfort a wybór należy do ciebie.

Opublikowano

Witam

Ja mam u siebie podobny mix bo poprzedni właściciel zmienił opony z przodu na nie ROF krótko przed sprzedarzą.

Z tym, że u mnie ten problem nie występuje auto trzyma się bardzo dobrze nawet przy większych prędkościach.

Moim zdaniem problemy może powodować mała wielkość felgi jak na e90, u siebie mam 17.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano
zamień sobie tył z przodem ..zobaczysz czy jest jakaś różnica, czy wtedy zrobi Ci się auto podsterowne. Ja mam u siebie felgi 16 i z tyłu ROF a przód zwykłe..pływanie nie występuje, ale czasem fakt, mam wrażenie że autko jest lekko podsterowne..tylko czy wtedy nie przeginam z prędkością to nie wiem :)
Opublikowano
  • Autor
dzieki Wszystkim za pomoc, zamienie przod z tylem i zobacze jak bedzie sie prowadzilo auto tylko ze przednie opony mam wyzabkowane :duh: i tez w najblizszym czasie bede musial jej wymienic.a czy ktos wymienil rufle na zwykle (takiego samego rozmiaru) i mogl by dokladniej opisac jaka jest roznica podczas jazdy.
Opublikowano

ja miałem taką zmianę 205/55/16 zmieniłem z rof na zwykłe na zimę i się załamałem. Powyżej 130 auto pływało po drodze. Na wiosnę kupiłem 18 i moim zdaniem nie da się jezdzić w tym rozmiarze na rof(tylko moje odczucia, wiem że koledzy na forum jeżdżą na 19 rof i żyją:). Czułem jakbym na cegłach jeździł. Teraz poszły zwykłe 225/40/18 i jest ok.

Reasumując jakbym jeździł na 16 to rof są ok, ale większe już bym dwa razy przemyślał bo komfort porównywalny do taczki.

Opublikowano
  • Autor
olo46 dzieki, mam zamiar kupic 18 mv3 ale to w przyszlosci wiec wezme pod uwage to co napisales o ruflach w wiekszym rozmiarze :D , a narazie zamienie przod z tylem i zobacze co sie bedzie dzialo .
Opublikowano

Spróbuje opisać jak to u mnie wygląda. Przód opony ROF225/45/17 - Continetal Conti Sport Contact 3, tył wymieniony na ROF 225/45/17 DUNLOP SP Sport Maxx TT - teraz efekt: :shock:

:shock: autem nie da się jechać po wyżej 100km/h po koleinach, auto pływa po całej drodze, wyprzedzanie grozi wyrzyceniem z drogi, trakcja na mokrym włącza się już podczas zmiany pasa przy 100km/h. Dodam że wcześniej były Continetale i było ok. Było 0 bieżnika już i auto 160-170 bez żadnego bujania śmigało. :roll:

Teraz chyba będę musiał kupić takie jakie były :) Zachciało się zmiany :evil:

Co do jakości jazdy na ROF nie ma tragedi. Jest trochę sztywniej ale za to jak masz dziurkę to dojedziesz do wulkanizacji. Ja tak miałem :) pzdr

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Zamienilem przód z tyłem i jest bez porownania, auto jest stabilniejsze. przy wiekszych predkosciach nie ma uczucia (bocznego wiatru) to nie jest to samo auto :) przy wchodzeniu w zakret tylem nie rzuca tylko sie sunie bokiem :lol: :lol: Dzieki wszysykim za rady .pozdro
Opublikowano
W takim razie śmigam na wulkanizację, a potem napiszę co jest grane :)))
Opublikowano
ja mam z przodu runflat 205/55 r16 a na tyl dalem zwykle tylko rozmiar 225/50 r16 i jezdzi sie super
Opublikowano
Po zamianie gumek auto się uspokoiło i dalej może śmigać szybko :) Oponki zdarte nie równo były :))
Opublikowano

jak tak czytam te posty to widze ,że e90/91 juz się starzeje. najlepiej to widac po tym ,że ludzie zaczynają uprawiać druciarstwo z oszczędnosci czy sam nie wiem z czego .

Jeśli chcecie to kupcie 4 szt runflat a jesli nie to 4 szt normalnych - po co to łączyć skoro każda opona ma inną charakterystykę pracy. A potem pokazują te rozwalone na płotach Bmki , którymi młody niedoświadczony kierowca przesadził na zakręcie a nikt nie wie ,że ten kierowca miał złe opony. Opona i jej reakcja na drodze to najważniejsza część samochodu :mad2: a kontrola trakcji w pewnym momencie po prostu zgłupieje.

Chyba,że ktoś lubi być innym to niech sobie założy na jednym kole 14 cali na drugim 16 na trzecim 18 a na czwartym 20 cali - heh zaraz mi powiecie ,że rozmiar felg można wtedy wyrównać wysokością opony :mrgreen: i będzie grało

Opublikowano

Ja tak właśnie czytam ten temat od początku i nie wiem, czy jest on założony przez autora w celu zaoszczędzenia pieniędzy i nie kupowaniu opon na jedną oś, czy z chęci bycia testerem jakiegoś dziwacznego rozwiązania technicznego.

Trąca lekkim druciarstwem - albo 4xRFT, albo zwykłe - przecież ten samochód musi się cholernie źle prowadzić :duh:

Mi się to kojarzy od razu z "tuningowcami", którzy zakładają sportowe zawieszenie na jedną oś, bo na drugą brakło kasy :mad2: Zacznijmy żyć i jeździć z rozsądkiem ludzie :!: