Skocz do zawartości

525d czestotliwosc wymian plynow filtrow itp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
posiada ktos moze wiedze na temat z jaka czestotliwoscia wymienia sie olej, filtry powietrza, paliwa, plyn hamulcowy itp w BMW e39 525d z 2001r. Interesuje mnie jakie sa zalecenia producenta
Opublikowano

wszystkie wymiany wg czestotliwsoci pojawiania się OIL SERVICE i INSPECTION

a opis co jest udziałem INSPECTION I oraz II powinienes miec w ksiazce serwisowej.

Opublikowano

no mam ksiazke serwisowa ale tam jest napisane nie po naszemu

i skad mam wiedziec kiedy inspekcja 1 czy 2 i czy kasowanie w ten sposob:

Lampka kontrolna wymiany oleju

Włączyć zapłon

Przyłączyć lampkę kontrolną do zacisku 7 wtyków diagnostycznych silnika i masy.

Rys 3.

Wtyk diagnostyczny znajduje się blisko obudowy lewego lub prawego amortyzatora teleskopowego albo na ścianie podwozia.

Po 3 sekundach zapala się 5 zielonych lampek kontrolnych.

Wyłączyć zapłon.

Lampka kontrolna inspekcji

Włączyć zapłon.

Rys.3

Wtyk diagnostyczny znajduje się blisko obudowy prawego lub lewego amortyzatora teleskopowego albo na ściance podwozia.

Po 12 sekundach zapala się 5 zielonych lampek kontrolnych.

Wyłączyć zapłon.

Lampka kontrolna przeglądu i symbol zegara

Włączyć zapłon.

Rys.3.

Wyłączyć zapłon.

Odczekać 20 sekund.

Włączyć zapłon.

Wyłączyć zapłon.

nie spowoduje wykasowania calej zawartosci komputera

sorki moze lamerskie pytania ale to moje pierwsza i miejmy nadzieje ze nie ostatnia beemeczka.

Dlatego prosze kogos cierpliwego o wytlumaczenie kiedy bedzie tylko oil service kiedy inspection I a kiedy inspection II.

teraz swieci mi sie jedna zielona lampka, jest sens wymieniac teraz olej czy poczekac?? ile km jeszcze przejade do wymiany?

Opublikowano

Trudno powiedziec ile masz jeszcze do wymiany. Zalezy to od stylu jazdy, ilosci i czestosci rozruchow silnika jak rowniez dlugosci jego pracy (zimny/cieply) itp.

Jezeli pali ci sie jeszcze 1 zielona lampka a autko dopiero kupiles (tak rozumiem) to wymien ten olej. Przy wymianie oleju raczej od razu wymien filtr powietrza.

Filtr paliwa w 525d z tego co pamietam co 30 000 km - ale nie jestem pewien.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja kupiłem swojego TDS-a na poczatku stycznia i równiez paliła mi się jedna zielona lampka wymiany oleju, zrobiłem jakieś 2 tyś km i wczoraj zapaliła mi się żółta z informacja Oilserwis, więc tak czy inaczej powinieneś nastawiać się niedługo na wymianę oleju.

PS. Przy okazji wymianiam wszystkie filtry i olej w sklrzyni, więc będę miał jakiś dystans do tego z jaką częstotliwością nalezy to robić

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg