Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chciałem podłączyć komputer pokładowy do E34 zamiast zegarka z termometrem, kostka pasuje i powinno działać ale pokazuje się "pppp" czy ktoś wie o co chodzi ? czy można to obejść ? , u mojego kolegi po podłączeniu kompletnie nie reaguje a ma nowszy model e34 !
Opublikowano
PPPP to oznacza ze masz bład, powinno to po jakims czasie zniknac tak jak u mojego kolegi przełożył sobie komputerek i tez ten sam błąd zostawił go na trochw właczonego i sam zniknał....
Opublikowano
Niestety ale dalej jest problem z tym słynnym "PPPP" , szukałem wszędzie odpowiedzi i póki co sprawdziłem czy mam napięcie na 17 pinie (jest !) odłączyłem akumulator na noc i również nic to nie dało , z czasem też nie przechodzi to stoi na starterze już od 4 godz. czy ktoś wie jak obejść to "PPPP" ? czy może trzeba szukać innego OBC ?
Opublikowano
jesli nic nie pomaga to byc moze OBC jest zwyczajnie uszkodzony. MAsz mozliwosc sprawdzenia go u kogos, kto ma fabrycznie zamontowany OBC ?
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Z tym "PPPP" jest tak:

każdy model ma swoje części, to nic że kompy wyglądają tak samo, ale różnią się programem - niestety - podobnie jak komputery skrzyń czy silnika ( z zewnątrz sa takie same ale ......).

Moim zdaniem jak chcemy miec kompa w naszym BMW-uuu (specjalnie pisze moim zdaniem bo 100% pewności nie mam) to trzeba kupić taki komp jaki jest dedykowany w ETK do naszego numeru nadwozia - czytaj do naszego auta, i tak np.:

- do mojego E34 525tds z 93r. musze kupić o numerze 65811384149,

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HG81&mospid=47396&btnr=62_0290&hg=62&fg=05

ten drugi na pewno nie pasuje bo taki miałem, poza tym przy nim nie ma ceny i pisze jak byk ENDED więc nie wolno go pchac bo nici z tego.

Jak chcemy mieć kompa w autku to wchodzimy na ta stronkę:

http://www.realoem.com/bmw/select.do

wklepujemy numer VIN, np.: gc81016 (moje auto)

dalej szukanie, szukanie i wybieramy numer 62 na pasku

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=HG81&mospid=47396&hg=62

i tam szukamy naszego kompa. Może być też tak że do naszego autka, jak nie ma check control-a, będzie potrzebna specjalna płytka kodująca i tak też jest u mnie:

25 CODING PLUG 1 09/1993 65818360999

trzeba ją kupić i włożyć z tyłu kompa i :D lub :(

:!: Prosze pamiętać że tyle sie dowiedziałem ale nie wiem w 100% czy tak jest naprawdę :!:

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
Wielkie dzieki - widze ze mam identycznie jak u ciebie, z tym ze ja mam 520i , również potrzebuje OBC 65811384149 (a mam 65818351055). Jak możesz to powiedz coś wiecej o tej płytce kodującej ? (duże to i gdzie to się podłącza ?)
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Te kompy ...149 i ...055 różnią się od siebie tylną scianką. Na tym ...055 nie ma pinów aby tą płytke kodującą założyć, natomiast ten ...0149 ma takie wjscie (małą wtyczkę). Ta płytka jest mała, a komp dla naszych aut wygląda tak jak na tej stronie:

www.e34.de

schrauberecke - tips und tricks - elektrisches - Bordcomputer nachrüsten str 62 - to coś zaznaczone czerwoną strzałką.

Na ostatniej 67 stronie sa opisane kompy - które do czego pasują - ale nie zgadza się to z ETK :shock: i nie wiem w co już wierzyć. Najlepiej chyba jak się chce kompa założyc to mieć już w przygotowaniu auto i na miejscu go włożyć i odpalić - potem płacic, a jeszcze lepiej pożyczyć od jakiegoś kolegi i na chwilę zapodac do naszego auta - tak bedzie najprościej.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wymieniłem OBC na włąściwy (u mnie 65811384149) i wszystko działa ! Mało tego właściwy OBC zadziała nawet pod silnikami M20 (czyli podłączyć go można w każdej E-34) !!! wystarczy tylko dołożyc napięcie na 17 pin , wiec jęśli komuś wyświetli się słynne PPPP to musi poszukać właściwego OBC a napewno wszystko zadziała.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Wymieniłem OBC na włąściwy (u mnie 65811384149) i wszystko działa ! Mało tego właściwy OBC zadziała nawet pod silnikami M20 (czyli podłączyć go można w każdej E-34) !!! wystarczy tylko dołożyc napięcie na 17 pin , wiec jęśli komuś wyświetli się słynne PPPP to musi poszukać właściwego OBC a napewno wszystko zadziała.

Czyli dobrze wydedukowałem - dzięki za tą informację - napisz jeszcze czy ten Twój komp ma ten codec czy jest bez.

Pozdro - Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
Tak dokładnie wygląda ze OBC do E34 różnią się właśnie tym codekiem od tych do E32, z tym ze nie dokońca wygląda to tak jak na zdjęciu ze strony (www.e34.de - tam opisali chyba jak przerobić OBC żeby działał pod e34) natomiast OBC 65811384149 ma poniżej wejścia na kable dość dużą wystającą kostkę (czego nie miałem w przypadku OBC 65818351055)
Opublikowano
Tak dokładnie wygląda ze OBC do E34 różnią się właśnie tym codekiem od tych do E32, z tym ze nie dokońca wygląda to tak jak na zdjęciu ze strony (www.e34.de - tam opisali chyba jak przerobić OBC żeby działał pod e34) natomiast OBC 65811384149 ma poniżej wejścia na kable dość dużą wystającą kostkę (czego nie miałem w przypadku OBC 65818351055)

Skąd wytrzasnąłeś tego kompa (65811384149)? Mają jeszcze jeden? Bo ja z chęcią takiego "przytulę" :dance:

I jeszcze jedno: masz licznik z polem tekstowym, czy zwykły jedynie z kilometrażem i "diodami" inspekcji?

$M$
Opublikowano
ja mam licznik "zwykły jedynie z kilometrażem i "diodami" inspekcji" , a skąd skołować takiego kompa - nie wiem , musisz pytać, ja miałem szczeście i zaminiłem się z gościem z tego forum :D
  • 10 miesięcy temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Z tym "PPPP" jest tak:

każdy model ma swoje części, to nic że kompy wyglądają tak samo, ale różnią się programem - niestety - podobnie jak komputery skrzyń czy silnika ( z zewnątrz sa takie same ale ......).

Moim zdaniem jak chcemy miec kompa w naszym BMW-uuu (specjalnie pisze moim zdaniem bo 100% pewności nie mam) to trzeba kupić taki komp jaki jest dedykowany w ETK do naszego numeru nadwozia - czytaj do naszego auta, i tak np.:

- do mojego E34 525tds z 93r. musze kupić o numerze 65811384149,

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HG81&mospid=47396&btnr=62_0290&hg=62&fg=05

ten drugi na pewno nie pasuje bo taki miałem, poza tym przy nim nie ma ceny i pisze jak byk ENDED więc nie wolno go pchac bo nici z tego.

Jak chcemy mieć kompa w autku to wchodzimy na ta stronkę:

http://www.realoem.com/bmw/select.do

wklepujemy numer VIN, np.: gc81016 (moje auto)

dalej szukanie, szukanie i wybieramy numer 62 na pasku

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=HG81&mospid=47396&hg=62

i tam szukamy naszego kompa. Może być też tak że do naszego autka, jak nie ma check control-a, będzie potrzebna specjalna płytka kodująca i tak też jest u mnie:

25 CODING PLUG 1 09/1993 65818360999

trzeba ją kupić i włożyć z tyłu kompa i :D lub :(

:!: Prosze pamiętać że tyle sie dowiedziałem ale nie wiem w 100% czy tak jest naprawdę :!:

Krzysiek.

Ww. opis sprawdzony - działa - dodatkowo kupujemy przeł. kierunków z BC i już.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska