Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam na imię Karol, Posiadam e36 320 z 1991 roku (zgazowana zwykłym gazem), jeśli pomyliłem działy to bardzo przepraszam i proszę o przeniesienie mnie do innego działu.

Problem mój jest następujący:

Ostatnimi czasy z powodu przegrzania walnęło mi coś pod maską, po wczorajszej wizycie u Mechanika została stwierdzona uszczelka pod głowicą.

Z racji tego iż to jest moje pierwsze BMW chciałbym was prosić o doradzenie

1. Co przy okazji zrobić?

2. Gdzie zajrzeć skoro i tak będzie stała na warsztacie?

3. Jaki zalać jej olej ?

4. Jakiej firmy kupić uszczelkę?

5. Jakie filtry jej kupić?

Opublikowano
Tak jak kolega wyżej napisał, planowanie + próba szczelności, ja osobiście jeżdżę na castrolu gtx 10w40, co do uszczelki to najbardziej sprawdzoną firmą jest ELRING. Filtry ja uznaje tylko BOSCH, KNECHT, MANN.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Opublikowano

ja polecam firmę Goetze, sam mam coś takiego - uszczelka pod głowicą i z czystym sumieniem mogę polecić. oczywiście Reinz i Elring także dobre firmy, też miewałem je w swoich autach (nie tylko bmw).

A co do filtrów, prócz w/w dodałbym jeszcze Hengst i Filtron

Opublikowano

Najlepiej odrazu zaopatrz sie w uszczelki:

-termostatu i krućca w głowicy,

- komplet uszczelek na pokrywę zaworów (uszczelka główna plus gniazda świec)

- uszczelka podstawy filtra oleju jak wyżej napisane

- no i oczywiscie komplet uszczelek na całą głowice j.w.

Opublikowano
Uszczelka głowicy uszczelki kol. ssącego podstawa filtra oleju planowanie szczelność i uszczelniacze na zaworach koniecznie filtry to śmiało można zakładać filtrona olej to osobiście polecam MOTUL 10w40 a uszczelki to tak jak koledzy pisali .
Opublikowano
ja polecam do tego wszystkiego wymianę uszczelniaczy zaworów (bo jeśli będziesz ją oddawał do plantowania to będą wyjmowali zawory no i jak na nowo włożysz zawory to przydałoby się je dotrzeć specjalnymi pastami )