Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pytanie jak w temacie, będę wymieniał przewody hamulcowe, to za razem wymienił bym i te od paliwa (rdzawy nalot).

Jakie te przewody założyć?

Czy mogę stalowe zastąpić gumowymi?

Chodzi mi o te nieosłonięte zaraz przy samym baku.

Ew czy da radę kupić gdzieś stalowe w normalnej kasie?

Ori to znowu nie mały wydatek, jest sens?

Co radzicie?

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odpowiem sam-sobie, może komuś innemu się przyda.

Przewody paliwowe wymieniłem na miedziane.

Koszt to ok 40-50pln za 4 metry, średnica 8mm.

Ori kosztują około 90pln za sztukę (ok 1.1m długości), więc cena kosmiczna.

Z dogięciem nie ma problemu, (tylko jedno przegięcie na każdym), jedyną trudnością jaką napotkałem po drodze jest zaciśnięcie "grzybków" na końcach, co by się gumowe wężyki nie ześlizgiwały z przewodów, ale poradziłem sobie sprzętem używanym przy zaciskaniu końcówek przewodów hamulcowych.

Ogólnie wymiana prosta, do demontażu leci tylko osłona pod pompą progową.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Kolego czy wymieniałeś przewody paliwowe oraz hamulcowe? I gdzie kupowałeś te rurki? Czy jest jakiś problem aby zarobić końcówki aby się nie zsuwały??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymieniałem wszystkie przewody na aucie.

Rurki miedziane, to poprostu zwykłe przewody paliwowe z poloneza, do kupienia w każdym motoryzacyjnym, ja kupowałem w sziku, ale w IC też kiedyś widziałem.

Z zarabianiem końcówek nie ma najmniejszego problemu, ale tak naprawdę nie jest to konieczne, gdyż przed pompą progową nie ma dużego ciśnienia, i nie ma ryzyka że się zsunie, wystarczy głębiej nasunąć wężyk na rurkę i porządnie zacisnąć.

Ja jeżdżę tak już rok, i wszystko jest okej :wink:

Opublikowano

Kolego ja znalazłem takie: http://allegro.pl/przewody-ham-miedz-bmw-e39-500-abs-95-03-gratis-i3356623722.html

Jednak interesuje mnie bardziej przewody paliwowe i hamulcowe te które idą pod samochodem bo bardzo mi to koroduje.

Czy mógłbyś napisać dokładnie jakie kupowałeś? Jakie rozmiary mają, itp?

Takie coś np. znalazłem:

http://allegro.pl/rurka-miedziana-na-przewody-hamulcowe-4-8x0-9-rura-i3323901782.html

tylko nie wiem jaką to ma mieć średnicę itp.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie ma dużego ciśnienia, i nie ma ryzyka że się zsunie, wystarczy głębiej nasunąć wężyk na rurkę i porządnie zacisnąć.

:norty: :wink:

PS. Ryzyko jest zawsze, mniejsze większe, ale jest :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie ma dużego ciśnienia, i nie ma ryzyka że się zsunie, wystarczy głębiej nasunąć wężyk na rurkę i porządnie zacisnąć.

:norty: :wink:

PS. Ryzyko jest zawsze, mniejsze większe, ale jest :mrgreen:

No wiesz, bez ryzyka nie ma zabawy :mrgreen:

Kolego Gbocz334, ta rurka która proponujesz do paliwa będzie okej, tylko musisz ją dociąć na wymiar, i zarobić końcówki, albo zrobić bez końcówek, i tylko mocno zacisnąć.

Co do przewodów hamulcowych, jeśli nie musisz wymienić wszystkich, to wymień tylko te skorodowane, pod tyłem auta masz 3 sztuki, łączą się gdzieś w okolicach wykładziny przedniego pasażera, i stamtąd lecą 2 rurki do tyłu, z czego prawa idzie prosto do zacisku, a lewa mniej więcej koło wnęki na koło zapasowe ma łączenie z 3 rurką i do zacisku.

Tu masz na schemacie: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP81&mospid=47559&btnr=34_0952&hg=34&fg=17

Tył to rurki 9,10,11.

Mają długości i gwinty w real oem dla nadwozia Touring:

9 - M10/M10-3568MM

10 - M10/M12-2351MM

11 - M10/M10-1526MM

Jak masz sedana, to rurki mogą być inne, lub moga mieć inną długość.

W każdym razie, bierzesz sobie takie wymiary z końcówkami, i śmigasz do jakiegoś motoryzacyjnego i zamawiasz na wymiar, i dostajesz gotowce z zarobionymi końcówkami i nakrętkami.