Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, już dawno szykowalem się do wymiany wzmacniacza ale jakoś cieżko mi było się do tego zabrać , niestety kluczyk już odmawia posłuszeństwa i nasila się problem z falami radiowymi więc do roboty. Dzis zdemontowalem stary i tu mam pytanko, z racji ze na angielskim ebayu brak wzmacniacza o tych samych numerach ref., to czy jest możliwość podpasowania innego , z innymi numeram ref., bez jakiego kolwiek kodowania. Pozdro
Opublikowano

A jesteś pewien że to wina wzmacniacza a nie akumulatorka w samym kluczyku ?

Jak to się u ciebie objawia bo ja mogę zamknąć i otworzyć auto trzymając kluczyk przy tylnym słupku, ale mi wydaje się ze to wina baterii w kluczyku a nie anteny czy wzmacniacza.

A kolejne pytanie to gdzie ten wzmacniacz się znajduje ?

Opublikowano

Mam właśnie podobny problem muszę podejść do słupka żeby zamknąć lub otworzyć auto, tez myślałem ze to baterie ale podobno podczas rozladowanego pilota świeci się komunikat ze akumulator is ded, do tego fale radiowe się średnio trzymają , pomniejsze stacje nie dają rady . Szczerze to powiem Ci ze trochę ryzykuje no ale cóż, mam nadzieje ze będzie ok.Wzmacniacz znajdziesz z prawej gornej strony przymocowany pod podslufitka http://bmwfans.info/parts/catalog/E60/Sedan/Europe/525d-M57N/RHD/N/2006/october/browse/audio_navigation_electronic_systems/single_parts_f_antenna_diversity/

Killer powiedz ile chcesz za ten wzmacniacz. I czy podeslal bys mi go do UK?? pozdro

Opublikowano

Z tego co ja wiem to komunikat o rozładowanym akumulatorku jest tylko w komfortowym kluczyku czyli taki który nie jest w kolumnie kierowniczej a do tego jest przycisk START/STOP.

Natomiast ja mam kluczyk w kolumnie kierowniczej wygląda on identycznie jak w E46. I podejrzewam akumulatorek bo wiem że auto stało i nie było używane i się rozładował bo ten akumulatorek ładuje się przez pętlę indukcyjną w stacyjce.

Mam dla ciebie test sprawdzenia akumulatorka:

- wejdź do auta i zamknij drzwi

- wsadź kluczyk do stacyjki ale nie przekręcaj

- odczekaj chwilę i naciśnij przycisk zamykania drzwi lub otwierania klapy

Jeśli zadziała to znaczy że akumulatorek, dla porównania możesz wyciągnąć ze stacyjki i tez próbować otworzyć czy zamknąć auto, jak to akumulatorek to poza stacyjka nie powinien działać.

Chyba że masz akumulatorek na granicy działania ale tego nie wiemy.

Oczywiście jeśli masz kluczyk w kolumnie kierowniczej to taki test powinien powiedzieć czy nie sprawny jest akumulatorek czy niesprawny jest wzmacniacz.

Opublikowano
Posiadam właśnie przycisk STARt/ stop i brak kluczyka mam tylko tego "nierozbieralnego" pilota, dlatego sugeruje się komunikatem. Pozdro
Opublikowano
Z tego co ja wiem to komunikat o rozładowanym akumulatorku jest tylko w komfortowym kluczyku

W zwykłym smart kluczu(start,stop), bez komfortowego też jest ten komunikat

Opublikowano
No miałem na myśli smart klucza :-), ja mam jeszcze stary model z grotem metalowym dlatego u siebie nie spodziewam się takiego komunikatu :-)
Opublikowano

no dobra, ale przecież zawsze jest jeszcze drugi kluczyk, którym chyba też można ywkonać test i sprawdzić czy on działa lepiej czy tak samo,

czy może jednak nie mam racji, hmm ? :roll:

wwo_j
Opublikowano
No tak, ale nie wszyscy posiadają dwa klucze i tu jest pies pogrzebany. :cry:
Opublikowano
ale może kolega Szatyn ma i może to sprawdzić :) aczkolwiek tak od siebie dodam że mój kluczyk też z dystansem jakoś szału nie robi...
wwo_j
Opublikowano
No ja mam dwa klucze , ale niestety dwa nie żyły jak auto trafiło do mnie. Po wsadzeniu kluczyka do stacyjki i odczekaniu cała noc kluczyk się doładował ( jeden jak i drugi). Natomiast niestety moc kluczyka jest taka słaba że otworzy auto ale z bardzo bliska (tylni słupek auta). Tak więc wiem że mam dwa akumulatorki do wymiany.
Opublikowano

W kluczykach "komfortowych" są okrągłe bateryjki 3V wiec wątpie czy da się go naładować wkładając do stacyjki. Wymień baterie i powinno grać.

Psyborg

Opublikowano
Da się je naładować poprzez pętlę indukcyjna która jest do okola kluczyka w stacyjce. Pole elektromagnetyczne przenika przez plastik i indukuje się w cewce która jest na płytce z elektroniką i ta cewka ładuje akumulatorek (ten okrągły 3 V) :-)
Opublikowano
Ładowanie nic nie dało, nadal działa tylko z bliska. Obecnie jestem na etapie chęci wymiany akumulatorka zgodnie z ta instrukcją http://www.bmwklub.jgora.pl/viewtopic.php?t=2491
Opublikowano

A ja muszę przetestować jeszcze mój drugi jak działa i czy jest jakaś różnica...

ogólnie to można byłoby jakiegoś spota ustawić i zrobić porównania :)

wwo_j
  • 1 rok później...
Opublikowano
Podepne się pod temat czy ktoś życzliwy mógł by zmierzyć czy w kostce która wpina się we wzmacniacz antenowy jest w każdym kablu 12v? Pomiezylem. Od brązowego i wyszło ze biało niebieski ma około 4v.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
i jak w temacie?

Odważni nie żyją wiecznie...ostrożni nie żyją wcale...

Nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Podepne się pod temat czy ktoś życzliwy mógł by zmierzyć czy w kostce która wpina się we wzmacniacz antenowy jest w każdym kablu 12v? Pomiezylem. Od brązowego i wyszło ze biało niebieski ma około 4v.

Witam,

Mógłbyś kolego rzucić info czy udało Ci się ustalić jaki prąd powinien dostawać wzmacniacz. Też mam podobne problemy z centralnym i radiem :mad2: i obejrzałem dzisiaj wzmacniacz,jest w dobrym stanie (suchy,niezaśniedziały) ale prąd jaki do niego dochodzi to tylko ok.4V. Jeśli miałby być większy tzn. 12V mógłbym zacząć szukać wtedy przerwanej wiązki. Z góry dzięki.

PS

Wiem,że sporo już jest info na ten temat ale może ktoś ma dobry sposób na tą "dolegliwość ",bo auto mam niecały miesiąc a tu prawie pół auta trzeba rozbierać :duh: . Dzięki

Pozdro

• 1 rok później...
Opublikowano

Odkopuje :p

Mi rownież nie działa centralny z kluczyka do tego nie zapamietuje mi zapisanych stacji radiowych, za kazdym razem musze szukać stacji. Obstawiam moduł ktory jest gdzies z tylu przy klapie bagaznika. Podpowiecie gdzie dokladnie go szukac w e60 sedan?

Opublikowano

Musisz zdemontować,prawy tylny słupek przy tylnej szybie w srodku auta.Uzywany może mieć inne numery niż ten który masz ale koniecznie musi pracować na tej samej częstotlowosci.

https://5series.net/forums/diy-do-yourself-14/diversity-amplifier-replacement-89011/

http://2009.bmwfans.info/parts/catalog/E60/Sedan/USA/525i-N52/LHD/N/2006/may/browse/audio_navigation_electronic_systems/single_parts_f_antenna_diversity/

Opublikowano
wielkie dzieki. Tylko że mój wzmacniacz ma oznaczenie 6520 6931719-02 a wszystkie w necie są 6931718 albo końcówka 21. Teraz pytanie czy będzie pasował