Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich fanów marki. Jestem szcześliwym posiadaczem 320d z początku 2005r. Kupiłem auto w 2009r latem w belgii. Auto nie sprawia mi wiekszych kłopotów , zmieniajac cześci korzystam z najlepszych. z układem wydechowym mam kłopoty od samego początku, najpierw wymieniłem tłumik drgań ( część oryginalna nie dostępna oddzielnie tylko cała pierwsza czesc ) wiec wspawałem nie orginalny . nie mal co roku był spawany bo nie wytrzymywał trudu lata czyli dynamicznej jazdy. wszystkie katalizatory sa całe i w dobrym stanie tylko rura wygląda dosłownie jak z innego auta cała zardzewiała. mało tego wieszak środkowy tłumika jest od strony pasażera a we wszystkich do kupienia jest od strony kierowcy. Mój plan zakłada wizyte u specjalisty tylko od wydechu i zmianę całej części za katalizatorem. więc szukam polecanego specjalisty w woj podlaskim i pytam co sadzicie o przypadłości tzn czy u wszystkich jest taki słaby stan wydechu po przejechaniu 160 tys i dlaczego wieszak jest nie stej strony co u wszystkich. Pozdraiam
Opublikowano
Niestety, wiem to z doświadczenia i od swojego "spawacza" że w E46 wydech to masakra. Ma mnóstwo przetłoczeń i gięć, które osłabiają rurę. Moją spawałem w czterech miejscach plus wymiana tłumika drgań. generalnie wygląda marnie, ale nie to jest istotne. Mimo wszystko nie polecam wymiany całości, bo jak coś zostanie spaprane, to będziesz miał łomot i stuki w podłodze. Do tego koszty małe też nie będą. Do tej pory za wszystkie naprawy zapłaciłem 120zł (30 za przetłoczenia, oba pękły, 60 za plecionkę). Od ponad roku spokój. Zainwestowałem jeszcze w nowe wieszaki, sztuk 2 w oryginale po 15zł. Przemyśl wymianę całości...
Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano
dziękuje kolego za sugestie. U mnie sprawa wygląda identycznie spawałem parę razy wymieniłem tłumik drgań. auto mam w dobrym stanie i staram sie dbac o nie i ten wydech nie daje mi spokoju w długiej podroży . mało tego tak jak pisałem wyżej wieszak środkowy mam od strony kierowcy wiec nie ma go do czego przykręcić w podwoziu i jest kombinowany. co sprawia ze układ jest według mnie za bardzo podniesiony do góry i napięty. myślałem ze istnieje wyjście zmiany samej rury bo katy mam w dobrym stanie. myslalem tylko o rurze np z kwasuwki , lecz to moze tylko moje mysli nie wiem czy jest taka opcja.
Opublikowano

można wstawić jeszcze jedno łącze elastyczne.

Ja też wymieniłem tą plecionke za katem i spokój. Innych problemów nie widze. 12 lat, zero jakiejkolwiek korozji na nim, nawet na spawach puszek bo były wywalane katy i zostały same puszki.

szukam
Opublikowano
kolego a stan rury ?? bo puszki u mnie sa w dobrym stanie jak by zupełnie z innego metalu, ale za to rura to dramat. ale było coś kombinowane bo uchwyt środkowy nie z tej strony. tylko bije się w głowę jak to możliwe bo przecież nie powinno pasować na odwrót
Opublikowano
dzięki za odpowiedź kolego. próbowałem skorzystać z strony którą podałeś lecz .... wpisałem vin wyskoczył rocznik typ itd wszystko się zgadza. wchodzę w części i .. np koła są wymienione wszystkie modele nie wiem na których został kupiony . jak sprawdzić dokładnie jakie wyposażenie czy zawieszenie miał w momencie kupna w salonie . Czy jest to możliwe by to sprawdzić ??
Opublikowano
... a to w kwestii rozkodowania VIN to już inny dział. Przekazując Ci link miałem na myśli byś sprawdził na schematach, czy elementy montażowe wydechu są takie jak u Ciebie.
Opublikowano
rozumiem i dzięki za pomoc. według wykresów powinienem mieć uchwyt wydechu jak wszyscy (środkowy) czyli po stronie kierowcy, u mnie jest po przeciwnej czyli pasażera i nie ma go na czym podwiesić w nadwoziu. wniosek jest taki ze tam ktoś grubo kombinował. czy mógł byś napisać mi jak po numerze VIN dojść do wyposażenia ?? bo chciał bym się dowiedzieć czy 18 calowe felgi i sportowe zawieszenie były od razu czy poprzedni właściciel sam zmieniał. Pozdrawiam
Opublikowano
Ja się nie bawiłem w to... Koledzy zapewne naprowadzą na serwer gdzie można sobie rozkodować VIN. Ja też bym poprosił o pomoc w tej kwestii :wink:
Opublikowano

Zapozyczone z "konkurencji" :wink:

Rozkodowanie VIN -> http://e46forum.pl/viewtopic.php?f=19&t=7915

... bo chciał bym się dowiedzieć czy 18 calowe felgi i sportowe zawieszenie były od razu czy poprzedni właściciel sam zmieniał. Pozdrawiam

Bardzo malo prawdopodobne aby Twoje auto wyjechalo na 18" z salonu, choc moge sie mylic... :oops:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żeby nie zaglądać do konkurencji :P

viewtopic.php?f=44&t=182523

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.