Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Autko zrobiło mi niemiłą niespodziankę podczas ulewy..

Załączyłem wycieraczki, wszystko ładnie pięknie ścierało - gdy nagle.. zatrzymała się prawa wycieraczka..

Nie mam zielonego pojęcia co się mogło stać, na dodatek jak zatrzymała się prawa to wpadła w nią lewa, i pogieło się pióro.. ale to akurat najmniejszy problem;)

Lewa cały czas działa, prawa ani trochę nie reaguje.

Pomyślałem, że może padł silniczek, ale nie dawał żadnych znaków nawet na chwile przed zatrzymaniem, że coś sie z nim dzieje.

Nie zwalniała, nie słabła - poprostu nagle staneła w miejscu.

Ktoś ma pomysł co się mogło stać?

Próbowałem zerknąć do silniczka, ale on jest tak zabudowany, że go ani troche nie widac;/

Opublikowano

padł mechanizm wycieraczek, czyli ten jakby mimośród.

Ponoć standard w e39 w wieku > 10 lat.

U mnie tez widać, ze szlag zaraz trafi którąś wycieraczkę, nawet tego nie ruszam, odliczam dni ;)

Opublikowano

Może dodam, że prawa wycieraczka jest całkowicie bezwładna.

Mogę nią machać jak piórkiem, nie ma oporu.

Może to jakaś pomocna oznaka?

Opublikowano

Niestety wygiąłem ramie od kierowcy, i musiałem kupić nowe;)

czy chodzi Wam o ten element :

http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/24/82/16/05/2482160502

ten który jest pośrodku? ten taki łącznik ? jak sie do niego dostać, żeby sprawdzić - czy to to?

Opublikowano
Ramię wycieraczki jest osadzone na stożku i czasem jedna z nakrętek mocująca to ramię się lekko odkręca (luzuje) i wtedy prawa wycieraczka tak się zachowuje jak opisujesz . Czyżbyś wytargał już cały mechanizm z samochodu ??? :shock:
Opublikowano

Tak jak pisze cdromek - najpierw trzeba sprawdzić czy nakrętka trzymająca ramię się nie poluzowała albo nawet odkręciła. U mnie tak było po zamontowaniu bananów, które chyba lepiej przylegały do szyby i też w którymś momencie nagle stanęła mi prawa wycieraczka. Zajrzałem tam i się okazało, że nie ma prawego kapturka i nakrętki mocującej prawe ramie na trzpieniu. Na szczęście okazało się, że spadło to na podszybie i tam leżało. Dokręciłem wszystko na nowo, dociągnąłem też trochę ramię od kierowcy bo też nakrętka była poluzowana i wszystko śmiga aż miło.

Pzdr.

Opublikowano
Ramię wycieraczki to jest część w której umieszczone jest pióro wycieraczki ( wycieraczka). Ramię połączone jest z mechanizmem wycieraczek poprzez stożkowe wypusty znajdujące się na podszybiu. Tak osadzone na stożkach ramie dokręcone jest śrubami , które zamaskowane są czarnymi zaślepkami. Zdejmij te zaślepki , wez klucz 10 i spróbuj podokręcać śruby , tylko z czuciem.
Opublikowano

To co pisał cdromek ale na obrazku - elementy nr 7, 8, 9 (rysunek pokazuje ów elementy tylko na tej jednej łapie na której pracuje ramię wycieraczki ale musisz zajrzeć także do tego drugiego ramienia).

http://realoem.com/bmw/diagrams/b/y/12.png

Pzdr.

Opublikowano

No i problem rozwiązany.

Okazało się, że winna tej sytuacji była ta nakrętka numer 8. Całe szczęscie, że tylko to;)

Nie spodziewałem się, że tak łatwo da się usunąć tą usterke.

Jestem miło zaskoczony:P

Jeszcze tylko nowe ramie od strony kierowcy, które sie niestety wygięło gdy wpadło w tą bezwładną prawą wycieraczke - i wszystko gra:)

Jako, że ramie ma jutro dotrzeć do mnie, to problem z głowy:)

Podziękowania dla każdego, kto pomógł mi ogarnąć temat !

Opublikowano
No i problem rozwiązany.

Nie spodziewałem się, że tak łatwo da się usunąć tą usterke.

Jestem miło zaskoczony:P

z szampanem jeszcze poczekaj bo ta nakrętka lubi się odkręcać gdy zaciera się sworzeń w mechaniźmie

Opublikowano
Na ten moment wygląda wszystko ok, nie zapeszaj;)

nie zapeszam ani źle życze tylko też kiedyś co jakiś czas dokręcałem aż przy ostatnim dokręcaniu wycieraczki już nie łaziły bo całkowicie się zatarło

ale wtedy wystarczy sworzeń wybić i go papierem przeszlifować i dobrze posmarować

był taki temat