Skocz do zawartości

Problem - stuki w szkrzyni badz gdzies z tylu...chyba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

moze ktos sie spotkal z podobnym problemem dlatego go opisuje, a nie mam do konca miesiaca kaski na mechanika, wiec nie sprawdze co sie dzieje

mianowicie:

podczas zmiany biegow (zarowno przy ruszaniu, jak i w czasie jazy) cos mi w aucie stuka (niestety nie zlokalizuje w ktorej czesci auta, bo moja wada sluchu mi w tym przeszkadza, ale znajomy, ktoy ze mna jechal, mowil, ze to chyba z tylu gdzies stuka). Nie tylko stuka, ale i szarpie. Np. po zmianie z 1 na 2 jest stuk i lekkie szarpniecie, jade dalej na 2, odpuszcza gazy silnik schodzi z obrotow i wchodzi w ich dolny zakres znowy stuka i szarpie, jest to pojedyncze szarpniecie. Podczas bardzo spokojnego (ale tak bardzo bardzo) ruszania i wolnego puszczania sprzegla oraz delikatnej (tez bardzo bardzo) jazdy stukanie nie wystepuje.

Moje autko to E34 '89 525,.

Aha, jest jeszcze jedna rzecz, nie wiem czy to moglo miec jakis wplyw na to stukanie i szarpanie, ale jezeli to rzeczywiscie gdzies z tylu, most itp, to pojechalem sie troche poslizgac na placu, i przy jednym ze slizgow zachaczylem o wystajaca w logu ok 1,5 - 2,5 cm nad ziemie rurke, ktora byla (jak przypuszczam) wmurowana w ziemie. Nie byla wogole widocza i tylko uslyszalem stukniecie. Mysle sobie, no to ladnie, po oponie, ale jak wyszedlem sprawdzic, okazalo sie, ze wszystkie kola sa ok i pojechalem dalej. Moze to zachaczenie miao jakis wplyw na to co sie dzieje.

Moze macie jakies pomysly co to moze byc? niedlugo nowy miesiac, takze od razu pojade zliwkidowac usterke, ale chcialbym wiedziec juz, co to moze byc.

Z gory dzieki za posciki w tej sprawie.

Pozdrawiam

Edytowane przez michalek
Opublikowano
gdzieś kiedyś czytałem na tym forum , ze takie szarpanie + stuki z tyłu samochodu mogą świadczyć o kończącym się sprzęgle...
Opublikowano
nie jestem znawca mechaniki, ale tu sprzeglo bym chyba wykluczyl, co prawda czuc po nim, ze jeszcze torche i bede je musial wymieniac, ale to chyba nie powinno miec wlasnie takiego wplywu na jazde (moge sie mylic). Jakis czas temu mialem problemy z 2 biegiem, nie chcial wchodzic zaraz po uruchomienia silnika, ale niedawno to zniknelo.
Opublikowano

2 tygodnie temu bylem na sprawdzeniu zawieszenia i tyl mam ok.

Podejrzewam, ze to raczej cos ze skrzynia albo z przeniesieniem napedu :shock:

A co do sprzegla, kurcze to moje pierwsze auto rwd, takze nie wiem jak z tymi stukami przy slizganiu sie sprzegla :doh: w fwd nigdy nie mialem takich objawow, ale tam nie ma takiego przeniesienia napedu.... zglupialem :shock:

no ale widze, ze nie tylko mnie dotyczy ten problem

Opublikowano
Stawiam na sinebloki.Stukanie słychać przy dodawaniu i puszczaniu gazu.Mogą też być poduszki skrzyni biegow w co bardzo wątpię