Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio nastały upały i zauważyłem że w moim BMW 320d 136KM z 1999r klimatyzacja automatyczna stanowczo za mało wydajnie działa. Dziś przy ponad 30 stopniach C ustawiłem klimę na 16 stopni i maksymalny nawiew i ku mojemu zdziwieniu komfortu takiej i chłodu nie ma jak się spodziewałem. Przy mniszych temperaturach da się bardziej odczuć jej działanie ale przy powyżej 30 stopni C nie chłodzi tak jak bym to się spodziewał. Natomiast w zimie nie osusza powietrza tak jak powinna, Czy sama wymiana gazu chłodzącego pomoże? Czym się różni "nabijanie" z "nabijaniem" z odgrzybianiem ( różnica w cenę około 50zł), czy to tylko wydarcie kasy od klienta ? Ile kosztuję tzw osuszacz? Czy jego wymian w E46 320d jest trudna? Gdzie się znajduję? Czy może tu tylko za mało gazu jest i dlatego klima mało wydajna?
Opublikowano

kup sobie kupon ze stron grupowych zakupów na nabijanie klimy

za 50-60zł odciągną i wpuszczą czynnik, tylko sprawdz ile powieneś go mieć bodaj ok 680-720

osuszacz ok 100zł i jest między zderzakiem a prawym nadkolem

wymienia się go rzadko i raczej w momencie gdy klima słabo chłodzi pomimo odpowiedniej ilości czynnika w układzie

z resztą najbardziej wydajnie klima działa gdy jest dmuchawa ustawiona na niskich biegach niż na max rozpuszczona

Opublikowano
Na Citeam w piątek były 2 wystawione w samym Wrocławiu. Sam skorzystałem z jednego. Za 59 zł kupiłem cały serwis klimatyzacji, z wymianą czynnika, uzupełnieniem czynnika do 200 g w tej cenie, wymiana oleju, sprawdzenie szczelności UV i odgrzybianie ultradźwiękami. Za 49 zł w tej samej firmie można było też wziąć cały pakiet tylko z ononowaniem bez ultradźwieków. Ja skorzystałęm z droższego. Przez rok czasu od lipca 2011 ubyło mi 140 g. Myślicie że to norma? Gość od tej klimy powiedział że tak. Teraz klima jakby lepiej chłodzi. Robiłęm to wczoraj, temp wynosiła ok 32 stopni, obroty klimy na środku, temp na 16 stopni, wewnętrzny obieg, i pokazało temp powietrza wylatującego na środkowej kratce 5,7 st C. Swoją drogą był też gość E90 2006 r, bardzo ładna sztuka, bardzo bogato wyposażona z navi itp ale bez ksenonów :D troche to dziwne, uzupełniał cały czynnik bo padła mu sprężarka i wymieniał.
Opublikowano

Mam taki problem ze ustawiam dmuchawe na pol mocy i obroty faluja dmucha mocniej slabiej(dnerwujace) z wlaczona klima obroty nie faluja,

albo musze zrobic tak ze jak bez klimy obroty faluja to wlanczam opcje auto(bez klimy) i zmiejszam moc nawiew o 2 kreski.funkcja AUTO sie wylancza, obroty nie faluja.

Co to moze byc jez?

Opublikowano
Regeneracja JEŻA PÓKI NIE PADNIE CAŁKOWICIE TO NIE MJĄTEK , JEDEN pan Z ALLEGRO ROBI I DAJE GWARANCJE ZA OK 80ZŁ.
Opublikowano

Podstawową rzecz jaką trzeba zrobić to umyć chłodnicę klimy i ewentualnie uzupełnić czynnik chłodzący.

Gdy dwa miesiące temu lekko zaniepokoiło mnie w Mini Cooperze, że klima nie działa tak jak powinna pojechałem do profesjonalnego zakładu. Pan przyłozył termometr firmy Wurth do nawiewu i badanie wykazało 10 stopni. Po uzupełnieniu czynnika spadło na -2 stopnie. Zadowolony sięgam do portfela, a on kieruje mnie na stanowisko mycia....

Po płukaniu termometr pokazał -9stopni!....Gość mówi "teraz działa'

Opublikowano
wydaje mi się że te wartości nie są poprawne. -9 stopni..... nie może wiać z nawiewu ujemna temperatura. Wszyscy "spece" od klimy podają, że prawidłowa temperatura z kratek to około +2 do +6 stopni wtedy klima jet w pełni sprawna i dobrze chłodzi. A z taką wartością jak podaje jakub to pierwszy raz się spotykam. Aż mi się wydaje niemożliwe, ale jakbym sam zmierzył to bym uwierzył :).
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
350 gram czynnika brak 350 gram w ciągu trzech lat temperatura z kratek +5 C przed serwisem klimy aha termometr rtęciowy