Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silnik: m50b20tu

Objawy: silnik po odpaleniu (po min. kilku godzinach lub rano) wydaje dziwne odgłosy które cichną po przejechaniu około 10km.

Dźwięk jest powiązany z obrotami silnika. Nie wiem co to jest ale źródło dźwięku wydobywa się jakby z okolic alternatora.

Wstawiam filmik na którym dokładnie słychać.

Olej zmieniany regularnie co 10tyś Valvoline 10w40, jeszcze w dobrym stanie. Silnik nie bierze oleju. Viskoza dobra.

Problem pojawił się po długiej trasie, gdy odpaliłem auto następnego dnia rano.

Opublikowano
na twoim miejscu zrobil bym tak, sciagnał padek któryt napedza wszystko i jezeli bedzie spokój to bedziesz wiedzal ze albo alternator, pompa albo moze napinacz, rolka, zdejmij pasek zeby wykluczyc silnik, raczej to wina osprzętu jest
Opublikowano
Definitywnie słychać pompe wspomagania (to jęczące) co do tych trzasków to polecam zdjąć pasek,zlokalizujesz łatwiej,ale stawiam na łożysko które się sypie
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Odma raczej odpada, dzisiaj sprawdziłem.

Pompa wspomagania była wymieniana z miesiąc temu od 2.5l 110barów. Ale była ona używana, może to ona.

Na weekendzie będę miał więcej czasu to ściągnę pasek i wtedy się okaże. W sumie mam nadzieje, że to nie odgłosy z silnika.

Dzięki za porady :cool2: w weekend napisze co i jak.

• 2 miesiące temu...