Skocz do zawartości

Wymiana wylotu powietrza w pulpicie. Jak go wyjąć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chce wyjąć wylot powietrza środkowy (ten przez który wylatuje ciepłe i zimne powietrze nad radiem) i z tego co widzę to pierw trzeba odczepić tą ozdobną listwę i pod nią są dwie śrubki.

I teraz pytanie: Jak odczepić tą listewkę tak by jej nie połamać? Na co ona jest przyczepiona? Jakieś kołki?

Opublikowano

tak jest ona na wcisk i trzyma sie na takich metalowych kołkach. Zdejmij taki mały kawałek z lewej strony (prawa strona kierownicy) i ten kawałek nad schowkiem pasażera.

Podważasz srubokrętem czy czym tam chcesz z jednej strony i schodzi. Zacznij od tej nad schowkiem z prawej strony.

szukam
Opublikowano

Ostatnio sam to przerabiałem więc bardziej szczegółowo- listwę podważasz najlepiej cienkim płaskim śrubokrętem. zacznij od panela pasażera. Najlepiej od środka na łączeniu i stopniowo w stronę drzwi pasażera. Listwa jest na metalowych kołkach na wcisk. Potem listwa nad radiem- tu trochę trzeba się pogimnastykować przy kolumnie kierowniczej (najlepiej opuść ją na sam dół). Potem odkręcasz dwie śruby i wyciągasz radio. Następnie trzeba wyjąć pokrętła klinatronika/nawiewu w celu wyjęcia ramki radia (w górnej części blokuje ona wyjęcie kratek nawiewu). Odkręcasz 4 śruby i wyciągasz stelaż radia- masz czyste dojście do kratki nawiewu. Jest ona wciśnięta i trzeba uzyc lekkiej siły bu ją wyciągnąć. Dwa zatrzaski ma od spodniej strony. Najlepiej podważać kratkę do góry i jednocześnie ciągnąć/wypychać ku przodowi. Jeżeli nasz linkę do regulacji nadmuchu ciepłe/zimne powietrze to odpinasz ją przez wyciągnięcie metalowego klipsa (podważ do góry) i odpinasz linkę.

Powodzenia!

Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi. Te całe wyloty powietrza będę zamawiał nowe w Salonie BMW to już niech oni mi to wsadzą bo znając życie to jeszcze coś urwę i koszta wzrosną.
Opublikowano
nowe ori?? to pochwal się tu później jaką cene ze to chcą, sam musze wymienic ten środkowy wylot, mam połamane i z prawej strony i z lewej na srodku ten plastik do regulacji na boki, a co sie z twoją kratka stalo??
Opublikowano

Ja mam środkową do wymiany ponieważ ten dzyndzel za który łapiesz i sterujesz góra dół, prawo lewo zostaje w palcach (wypada). Tak już było jak auto kupiłem. A i jeszcze ramka jest pęknięta. Mam jeszcze do wymiany ten plastik podszybia co w tym plastiku siedzą przednie wycieraczki. Na allegro za ten plastik używany chcą po 100zł - 150zł a w serwisie BMW za nowy chcą 185zł więc różnica jest niewielka. Ostatnio wymieniałem na nowe oba przełączniki do sterowania szyb ( prawy i lewy) i zapłaciłem 2x po 160zł a na allegro były one po 50zł i nie wiadomo ile jeszcze podziałają.

Takie rzeczy jak wymiana tarcz czy klocków to robię sobie sam. Ale jak regulacja drzwi czy szyby która jest bez ramki to warto jechać na serwis bo oni wiedzą co zrobić a inne zakłady blacharskie to uczą się na naszych samochodach.

Mam też przednią szybę do wymiany bo kamień w nią walnął i ktoś ją zakleił w serwisie szyba kosztuje 1285zł + uszczelka 85zł ale chyba będę jeździł z tą klejoną szybą bo i tak wygląda ten punkt jak zaschnięty komar.

Opublikowano

A więc tak:

Koszt w serwisie tego środkowego wylotu świeżego powietrza (nad radiem) to 200zł. Cena wylotu świeżego powietrza po lewej stronie (nad przełącznikiem świateł) 140zł.

Patrzyłem na ceny części do E46 na allegro i porównywałem w serwisie z nowymi i jest tak jak mówił facet w serwisie, że ludzie myślą, że jak to BMW to części muszą kosztować majątek a tak nie jest.

Nadkole na allegro kosztuje używane 135zł a nowe w serwisie 150zł.

Zamówiłem też to plastikowe podszybie co siedzą w nim przednie wycieraczki Nowe za 181zł a na allegro używka 150zł i zapewne podgnita.

Więc przed zakupem używki sprawdźcie cenę nowego oryginału.

Opublikowano
Za szybe duzo chca. Mozesz kupic zamiennik orginalu dobrej firmy Pilkington za jakies 700-800 zl. Ja sam niedawno zmienialem tyle ze kupielm tansza z czujnikiem deszczu z montazem u siebie w domu za 550 zl.
Opublikowano
panowie, mam ten wylot powietrza środkowy o którym jest rozmowa w idealnym stanie, miałem wymienic w swojej E46 ale jej już nie mam. oddam za 5 dych ;)