Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Proszę o pomoc, zamierzam kupić E36 316 lub 318 z rocznika 93, nie wiem jakiego typu usterek można się spodziewać po 10-cio letnim Bmw, jaka jest żywotność zawieszenia itd, proszę o jakiekolwiek uwagi, dzięki.

obecnie: E46 330i

wcześniej: E36 318i, E36 320i Coupe

Opublikowano
W 1999 kupiłem E 36 1.6, 1992 limuzyna w Niemczech. Jeździłem tym autem 2 lata i przez ten okres wymieniałem praktycznie tylko elementy zawieszenia (tuleje, łączniki) i jedno łożysko w kole. No tak był jeszcze uszczelniacz na wale. Ułatwienim eksploatacyjnym wprowadzonym w 1993 roku jest to że wymieniono pasek na praktycznie bezobsługowy łańcuszek rozrządu. Części są w dość przyzwoitych cenach. Ogólnie uznałbym ten model za dość niezawodny (gdyby nie te nasze fatalne drogi). Ważne jest jednak aby trafić na egzemplarz zadbany i nie wyeksploatowany (tak przeważnie jest w Niemczech z tą pojemnością). Jeżeli chodzi o dynamikę to na trasie było przyzwoicie ale w mieście wyraźnie brakowało mocy. Jednak BASTEK na temat dynamiki tego modelu ma odmienne zdanie.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

No właśnie - zdanie mam nieco odmienne. Tzn. zgadzam się w zasadzie z przedmówcą :) . Natomiast jeśli chodzi o dynamikę to moim zdaniem w mieście i tak nie bardzo można poszaleć więc duża moc nie jest potrzebna. Natomiast na trasie, w Polsce, gdzie drogi są wąskie i często trzeba szybko kogoś wyprzedzić bo inaczej będziemy się za nim ciągnąć kilometrami to 316 zbiera się za słabo.

I jeszcze jedno: coś mi się wydaje (choć mogę się mylić) że łańcuch w 316-318 był wprowadzony dopiero w 1995 r. Ostatno mój kumpel oglądał 318 z 1994 i była z paskiem...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Jeżeli chodzi o łańcuch to nie będę się upierał bo 100% pewności nie mam. Opierałem się na starszym wydaniu "Samochody używane" " Auto Świata". Mowa była tylko o silniku 1.6.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Kolega kolegi kupił e36 316i z 1992. Szukalem charakterystyk mocy i momentu od obrotow. Niestety nie znalazlem.

Pomozecie?

Z gory dziekuje!