Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie spryskiwacz by sie przydal momentami, ale to niestety odpada - nie znalazlem na zadnej ze stacjii plynu zamarzajacego w temp nizszej niz -22 :(

Cos takiego trafilem fordowskiego ->http://www.ford.sklep.pl/sklep,1502,,,03,,pl-pln,252900,0.html

Trzeba zadzwonic do ASO i zapytac...

Mozna czasami dostać koncentraty do -80st :) - kiedyś takie kupowałem i odpowiednio rozcieńczałem, ale ogólnie dość drogo wychodzą ...

Po za tym, to że pisze na nich (roztworach) np. -22, to chyba niewiele znaczy - nie raz miałem taki nalany i np. przy -8-10 st. marznie na szybie.

A co do testu olejów, to :cool2: Choć w zasadzie podobnego wyniku się spodziewałem (no może, że 15W40 lepiej się zachowa i ogólnie, że są nieco rzadsze w tej temp.). I dlatego też od lat leję do samochodów oleje 0W... (obecnie Mobil1 0W40) - tym bardziej, że raczej silnik przy mnie nie ma ektremalnych wysiłków i nie trzeba stosować oleju do wysokich obciążeń cieplnych (np. 10W/60 :8) )

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Wcale nie drogo wychodzą koncentraty -80 st. U mnie firmy 4MAX 1l koszuje 6,30zł.ja mam go zalanego u siebie i jest LUKS

Może nie drogo, ale trochę drożej niż "gotowce" :)

W tej cenie można mieć najtańsze gotowce 5l, a z koncentratu -80st przeważnie wychodzi 2.5-3l, ale fakt nawet niedrogo - niegdyś kupowałem po ok. 10zł. za 1l (ale to było daaawno :) )

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Ale koncentrat sobie sam ustalasz do jakiej ma byc temperatury,w tej temp marzną Ci normalne płyny które mają do -22,a koncentrat jest luks,bo nawet jak go pół na pół zrobisz to masz do -40.ja mieszam go z wodą przegotowaną,wtedy na szybie nie ma białych nalotów od kamienia(twardości wody)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Płyn się nazywa "Kryształek" - no i w sumie zrobił się z niego kryształek :lol: . Ale i tak nie jest tak z nim źle bo jednak zachował jakoś tam swoją płynność -w sumie myślałem, że będzie gorzej.

...Po za tym, to że pisze na nich (roztworach) np. -22, to chyba niewiele znaczy - nie raz miałem taki nalany i np. przy -8-10 st. marznie na szybie...

Nie wiem czy to tak trzeba interpretować. W sumie jak psykniesz płynem na szybę to po chwilce odparuje alkohol i zostanie woda, która zamarznie - ja to tak widzę. No offence

Opublikowano
Ale koncentrat sobie sam ustalasz do jakiej ma byc temperatury,w tej temp marzną Ci normalne płyny które mają do -22,a koncentrat jest luks,bo nawet jak go pół na pół zrobisz to masz do -40.ja mieszam go z wodą przegotowaną,wtedy na szybie nie ma białych nalotów od kamienia(twardości wody)

To nie jest tak, że zrobisz 50/50 i masz -40, tylko przeważnie ok. -25 - to zależy od płynu ... chyba, że masz taki dziwny płyn... :)

To się zgadza, ze sam ustalam i dlatego taki kupowałem, teraz jakoś przeszedłem na gotowca :) Może spowrotem wrócę :) ...

Stronka

Opublikowano
Po za tym, to że pisze na nich (roztworach) np. -22, to chyba niewiele znaczy - nie raz miałem taki nalany i np. przy -8-10 st. marznie na szybie.

Sebast To ze marznie na szybie to jeszcze jest sprawa kiedy na ta szybe "sikasz" b o jak ci sie szyba nie zagrzeje to kazdy bedzie zamarzal

a plynow po 6 zl :cool2: za 5l to nie radzil bym kupowac bo to g...no w blyszczacym dresie, oszczedzisz na plynie a bedziesz sie mczyl z udroznieniem przewodow i spryskiwaczy

co do oleju to 130rapid dobry pomysl :cool2: bardzo dobrze 3= :twisted2:

a tak powaznie to super

Opublikowano

Sebast To ze marznie na szybie to jeszcze jest sprawa kiedy na ta szybe "sikasz" b o jak ci sie szyba nie zagrzeje to kazdy bedzie zamarzal

Wiem, ale właśnie nie powinien - najlepiej używać 95% spirytusu :mrgreen:

a plynow po 6 zl :cool2: za 5l to nie radzil bym kupowac bo to g...no w blyszczacym dresie, oszczedzisz na plynie a bedziesz sie mczyl z udroznieniem przewodow i spryskiwaczy

Teoretycznie tak, praktycznie niekoniecznie ... po za tym o jakimś 4MAX też nie słyszałem ;) - z resztą nieistotne, bo odeszliśmy od tematu ...

co do oleju to 130rapid dobry pomysl :cool2: bardzo dobrze 3= :twisted2:

a tak powaznie to super

Stronka

Opublikowano

Ja kupuje płyn BYDGET za niecałe 8 złotych (4L) w Praktikerze i jest naprawdę super!

Stosuje go już od paru lat a to dlatego ze jest bardzo tani i niezawodny .

W te mrozy co były zdał egzamin i nie zamarzł

:cool2: :cool2: :cool2:

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano

tu musze przyznać wyższość merdesów W124. Kiedys takim jeździłem 250 DT i nie było żadnego problemu z płynem, nawet mogłem nalać zwykłej wody przy -25, pod warunkiem ze jak dojechałem na miejsce to musiałem go wypsikać, a to dlatego że w zbiorniczku na płyn była spiralka w ktorej leciał płyn chłodzący (chyba jak sie grzanie otworzyło) i temperatura wody czy płynu w spryskiwaczu zawsze była koło 40 st. Dlaczego w BMW takiego patentu nie wymyslili tego nie wiem, ale to był wielki plus.

A tak swoja drogą to szkoda ze nieprzeprowadził rapid testu z olejem 10W pólsyntetykiem. Bo chyba większość jeździ na takim

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
w temacie wczesniejszym - zamarzajacy plyn do spryskiwaczy - swiezutko zakupiony plyn zimowy, z niczym nie zmieszany, z duzej polskiej firmy na O :) marznie na szybie przy minus 15. a gdzie -25 do ktorych ma podobno gwarancje niezamarzania??? w gume nas robia - a co.
Opublikowano
Kupiłem płyn do spryskiwaczy ale w domu patrzę że jest do -22, rano na termometrze -27, poleciałem szybko do sklepu i kupiłem butelke denaturatu i wlałem razem z płynem do zbiorniczka. Zapewne go uratowałem od pęknięcia.
Opublikowano

Panie docencie

Gdybyś siedział na balkonie razem z tymi próbkami pewnie miałbyś habilitacje od razu w kieszeni :twisted2:

2FST4U
Opublikowano
Co do marzniecia na szybie plynu, to jest ponoc tak że odparowuje rozpuszczalnik z niego, i zostaja tylko substancje które zamarzają.