Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w tym roku w moim 730 robi się coś takiego.

Otwieram radiowo zamki, otwieram drzwi od kierowcy i juz nie moge ich zamknąć. Po prostu odkskują, bo zamek się nie blokuje.

Chcąc jechać, przyciągam je maksymalnie jak dam radę i blokuje poprzez rygiel.

Niestety drzwi są tylko domkniete, wiec odstają, a w dodatku nie można ich otworzyć. Nie pomaga ciągnięcie za klamke i otwieranie centralnym zamkiem.

Dopiero jak się auto nagrzeje wewnątrz, to zamek odpuszcza i można je otworzyć lub zamknąć.

Oczywiście ma to miejsce, jeżeli temperatura jest ujemna.

Czy bez poważnego remontu można to naprawić ?

Wiem, że E32 miał podgrzewane zamki, jak się trzymało klamke do góry, czy E38 też ma coś takiego i czy to by pomogło ?

Pozdrawiam

Sławek

Opublikowano

na dziendobry potraktuj zamki odmrazaczem...potem wd40 dosc konkretnie....wloz kluczyk jak mozesz i poprzekrecaj ladnych pare razy zeby rozprowadzic...jako ze przy mrozach wd40 przymarzna radze potraktowac zamek kilkoma kropelkami oleju silnikowego...

jak otworzysz drzwi to na ich boku widac zapadke i caly balagan.tam postepuj podobnie...

Opublikowano

zamek działa, kluczyk sie przekreca.

Wejsc moge bez problemu. Dopiero potem nie moge drzwi zamknac.

Coś jest w środku, tak jakby jakaś pneumatyka zamarzała, która radzi sobie z otwarcie, ale potem juz z zamknieciem nie.

Opublikowano
Kornelio ma rację. Masz zamarzniętą zapadkę i nie pracuje prawidłowo. Wysuszyć szuszarką okolicę zapadki i potraktować np WD40. Mam to każdego roku :)
Opublikowano
... łapie Ci sam mechanizm , silny mróz - mechanizm jest oszroniony wewnątrz i zapadka ma trudności z zaskoczeniem , jak się ohgrzeje to wraca do normy - miałem to samo - nasmaruj jak wyżej w poście , a klamka jest podgrzewana tyko przednia od kierowcy - widocznie para z ogrzewania zamka osiada na mechaniżmie i cały abraraz - jest to wina tylko silnego mrozu ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

wd40 potraktuj tylko do rozruszania mechanizmu...przy mrozie zamarza...nastepnie najlepiej zwykla strzykawka wcisnac troszke oleju silnikowego i bedzie chodzic jak malina...

powyzsze instrukcje tylko przy rozmrozonym zamku i we wszystkich 4 drzwiach...

Opublikowano
odnosnie tego podgrzewnia zamka czy wystepuje to w e36 .po podniesieniu klamki kierowcy wlacza sie mi lampka 3 razy i czy to jest tez podgrzewane ?dodam ze ostatnio zostawilem pod blokiem auto i jak naciskalem i trzymalem zakem jakos leiej zaczol chodzic moze to tylko w podswiadomosci bo auto krotko stalo.jak to mozna sprawdzic bez sciagania tapicerki czy jest podgrzewany?
Opublikowano

... to nie podświadomość tylko podgrzewanie zamka / ale tylko od kierowcy / sygnalizuje to zapalająca się lampka wewnatrz - przytrzymać do ośmiu sek. i musi puścić ale działa / dlabezp. przed rozładowaniem / trzy razy , potem znowu przy ponownym otwarciu i zamknięciu drzwi ..

lampka musi być przełączona w lewej pozycji - tapicerki zdejmować nie trzeba :wink:

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

no to bajer a jednak moja skromna 316 jest troszke wyposazona :mrgreen:

dzieki bo nie wiedzialem nawet ze trzeba to trzymac czy tylko raz wlaczyc teraz jestem :roll2: :8)

Opublikowano
...hah u mnie to się narobiło. Pozamarzały przekładnie mechaniczne, centralny otwiera do połowy, dalej ani rusz. Tym samym, żadnych drzwi nie mogę otworzyć. Niepomógł odmrażacz, zdążył się skończyć. Chyba poczekam na odwilż i ocieplenie. :D
Na dobry początek E-30 stka 1.6 M40...
Opublikowano
Panowie , ja od dwóch dni znowu mam drzwi pasażera przywiązane sznurkiem do ręcznego , ale dzisiaj się za to zabieram ponownie , trzeba to dobrze wysuszyć (okolice zapadki , która się niezatrzaskuje) najlepiej opalarką albo suszarką do włosów.
Jeśli nie idzie na siłe , trzeba użyć jeszcze większej siły