Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

od niedawna posiadam bmw e91 320i 150 km.

Mam pytanie do osób posiadających ten samochód:

wydaje mi się,że mój samochód ma słabe przyśpieszenie,nie wiem czy to wina silnika czy moze to jest normalne w tych autach.

poprzednio miałem BMW E46 1.8 benzyna i przyspieszenie bylo bardzo dobre,po jakims czasie zaczal sie robic mułowaty,okazało sie ze mial uszkdzony przeplywomierz. Po wymianie bylo juz OK. Wydaje mi sie ze ten model (e91) jest strasznie mułowaty,a już przy 5 osobach w środku jest tragedia.

Proszę o pomoc!

Opublikowano

Najpierw moze przejedz sie jakims innym autem z tego samego modelu - moze to tylko twoje odczucie :D.

Przyczyn moze byc wiele: przytkane filtry, zurzyte sprzeglo itp tid. Najprosciej podlaczyc kompa i zobaczyc czy nie ma jakis meldunkow.

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
witam wszystkich

od niedawna posiadam bmw e91 320i 150 km.

Mam pytanie do osób posiadających ten samochód:

wydaje mi się,że mój samochód ma słabe przyśpieszenie,nie wiem czy to wina silnika czy moze to jest normalne w tych autach.

poprzednio miałem BMW E46 1.8 benzyna i przyspieszenie bylo bardzo dobre,po jakims czasie zaczal sie robic mułowaty,okazało sie ze mial uszkdzony przeplywomierz. Po wymianie bylo juz OK. Wydaje mi sie ze ten model (e91) jest strasznie mułowaty,a już przy 5 osobach w środku jest tragedia.

Proszę o pomoc!

Witam

postaraj się nagrać filmik jak auto przyspiesza od 0-150km\h wtedy będzie można coś wywróżyć :mrgreen:

Opublikowano

Jezeli uszkodzony napraw, jezeli sprawny wymien na mocniejszy.

Nie ma co tu debatować.

Opublikowano (edytowane)

sorry chłopaki ale nic mi nie dają Wasze odpowiedzi. A ta o wymianie na mocniejszy to już całkiem złota myśl -.-

chodzi mi o wypowiedź kogoś kto ma E91. głownie o to jak przyśpiesza.jak tylko ja kupilem to pojechalem na komputer .nic zlego nie wykazalo a robli mi ten sam gosc co w poprzednim modelu wiec zaufanie mam do niego. po prostu gdy jade i wyprzedza mnie jakies reno i mam wcisniety pedal gazu i zero reakcji to szlag mnie trafia.wiem ze ten model ma slaby moment obrotowy ale w porownaniu z moim porzednim autem mazda 6 136km 2.0 diesel to te auto to zolw. byc moze cos go boli ale nie wim od czego zaczac.po za tym przyspieszeniem to reszta rewelacja.

Edytowane przez molas18
Opublikowano (edytowane)
Jak auto moze slabo przyspieszac !!!!!!!!!!!. Masz dane o osiagach i liczysz czas 0-100 i tyle . W e90 sedan 9 s. automat 9,7 s .Jesli silnik ci sie dlawi sprawdz ceki/swiece,sprawdz filtr powietrza .Jak przesiadles sie z 325 lub wiekszym no coż.Moim zdaniem 320i jest spoko ( osiagi /spalanie) Edytowane przez Mag1
Opublikowano
:mad2: Porownajcie sobie osiagi jakie sa ksiazce.Nie patrzcie na moc tylko 0-100 km.To jest tak jakbym poszedl do lekarza i powiedzial ze mam problem -przy zonie mi nie staje ,a przy kochance tak :D Zamnikjcie ten temat
Opublikowano

no nic,za bardzo nikt mi nie pomógł,większość to odpowiedzi bez sensowne i nic nie wnoszące do tematu. Jeżeli Moderator uważa,że mam "zamienić na mocniejszy" lub śmieszy go wyraz "Reno" to niech zamknie temat. Ale może ktoś ma podobne pytanie i liczy na normalną odpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

Chlopie nikt ci nie powie jak twoje auto przyspiesza bez zadnych danych:

-zmierzony czas do 100 km/h

-film podczas przyspieszania

-moze wykres z hamowni ???

Co do Reno to moze mialo 300 KM,skad mozemy wiedziec co to za Reno?

Opublikowano

Jak to nie dostałeś rzeczowych odpowiedzi? No krew mnie zalewa!

Pisali Ci koledzy przecież! Wykonałeś którąkolwiek z czynności?

Piszesz: "słabo przyspiesza" i liczysz, że jakiś Maciek Wróżbita powie Ci "to na bank jest wina tej części"?

Wybierz się na kawałek pustej w miarę prostej drogi i zobacz jak się zbiera, weź kobietę czy kumpla ze stoperem i jazda. Albo nagraj zegary i sobie później policz.

Nie zapomnij wziąć poprawkę na opony - jak masz większe niż domyślnie to będzie przyspieszał wolniej. No i jak masz LPG to na benzynce sprawdź jak przyspiesza i zalej dobrego paliwa, wyjeździj cały bak i tak z 1/4 baku bo przetestuj. Potem się odezwij kolejny raz ;]

Opublikowano

Podejdzmy do tematy powaznie.Nie kazdy musi sie znac na autach ,kazdy jest fachowcem w swojej dziedzinie -Jeden zna sie na autach ,drugi na kobietach.Z tego co napisales mamy kilka informacji

1.Auto slabo przyspiesza -

a.jesli slabo przyspiesza 0-100km.caly czas moze to wina filtra powietrza,filtr paliwa

b.jesli ma wahania - cewki,swiece,problem z vanosami ( vanos ,czujnik ale to na kom. by ci pokazalo)

2.Auto slabo przyspiesz z 5 osobami. co to znaczy ,czy masz na pokladzie "cztrery osiemnastki" czy wozisz cztery osoby z klubu kwadrasowych grubasow 3.Odnosnie 'Reno" -nie patrz na to jakie auto/osobe cie wyprzedza bo to pojecie subiektywne..( Niewiemy jakie obroty miałes i na jakim biegu,) Jesli był to Jean Reno w TAXI to wybacz ale nawet M3 nie dalo by rady.

Sprawdz to co napisali inni i ciesz sie z jazdy.!!!!!!!!!!

Opublikowano
Podjedź sobie na hamownię i będziesz wiedział ile ci zostało rumaków pod maską. Jeżeli za dużo uciekło wtedy można szukać przyczyny. Ponadto odczucie, że słabo przyspiesza może być subiektywne. Może po 320i spodziewałeś się zbyt wiele. Jeżeli na rolkach wyjdzie w okolicy 150KM to niestety cudów się nie zdziała.
  • 3 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kolego doszedles już do swojego problemu!? Bo ja mam podobnie

Pozdrawiam kszyhu

Hej,

mierzyłeś przyspieszenie 0-100? (najprościej nagrać filmik, a później na spokojnie sprawdzić na filmiku ile czasu to zajęło).

Pytam, bo interesuje mnie ten silnik, ale nie wiem czy wierzyć w zapewnienia producenta dot. przyspieszenia na poziomie 9s do setki. (youtubowe filmy wskazują na bliskość 10s)

Opublikowano

nie wierzyc w zapewnienia z ksiazki bo sa na chyba z hamowni.

mam 318 129 koni ale troche wieksze lacie i co powinno byc 10sek a jest zaleznie od warunkow 12 ale obroty na czerwonym przy zmianie biegu.

ten typ tak ma.

jezdzilem 318d i lepiej reagowal ale tam jest wiekszy moment obrotowy

Opublikowano
Ja kiedyś sprawdzałem z ciekawości to było jakoś trochę ponad 10s. Samochód jeździł na 205/55/16 i na 10w 40. Teraz jest 225/45/17 przód i 245/40/17 tył i 5w40. Ale jakoś nie mam kiedy sprawdzić :)

Moje BMW E90 :) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=293073

Sprzedam: -Komplet opon zimowych 205/55/16 - 150zł - do negocjacji!

-2 Opony letnie Dunlop Sport Maxx RT 245/40/17 - 400zł - do negocjacji!

Opublikowano
Teraz jest 225/45/17 przód i 245/40/17 tył i 5w40. Ale jakoś nie mam kiedy sprawdzić :)

lepiej nie sprawdzaj :D mam takie same lacie. doloz ze 2 sekundy