Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam.W mojej E 46 316i mam nieszczelność w obwodzie klimy.jest chyba niewielka,bo klima wytrzymuje 3m-ce.Szukali już 2 razy,w tym raz"kombajnem" a raz UV.Czy miał ktoś nieszczelność w E46?Podajcie miejsca nieszczelności,są jakieś"typowe miejsca" gdzie występuje nieszczelność? Edytowane przez roofii1
never again N46
Opublikowano
U mnie mam maly wyciek z chlodnicy klimatyzacji, idealnie widac jak kamyczek przywalil, ale poki co 2 tygodnie chlodzi. jak dlugo sie zobaczy. w poprzednim aucie (xantia) mialem wyciek w nagrzewnicy(parownik osuszacz czy jak to nazywaja, to cos co jest pod deska :lol: ) od klimy. bylem juz tak zdesperowany ze pojechalem na sprawdzenie szczelnosci bez deski i wyszlo w koncu gdzie byla nieszczelnosc :cool2:
Opublikowano
I tego się najbardziej obawiam,żeby nie trzeba było rozbierać deski
never again N46
Opublikowano
Dzisiaj oddałem autko do serwisu.Facet mówi,że układy klimatyzacji w BMW są na ogół bezawaryjne.Może chciał mnie pocieszyć :lol: .Czekam na telefon,aż się boję :?
never again N46
Opublikowano
Dzisiaj oddałem autko do serwisu.Facet mówi,że układy klimatyzacji w BMW są na ogół bezawaryjne.Może chciał mnie pocieszyć :lol: .Czekam na telefon,aż się boję :?

W bezwypadkowych tak. Najczęściej jeśli już to cieknie na oringach.

Trzeba pamiętać, że klima nie znosi pustego układu.

Opublikowano

Dziś padła diagnoza.Po godzinie pracy klimy ujawniła się niesczelność chłodnicy(parownika)klimy :( .

Szukam taniego zamiennika :?

never again N46
Opublikowano
Kupić nowy zamiennik czy uzywany oryginał?Zamiennik z 1 rok gwarancji juz od 300zł.Jeszcze osuszacz do wymiany(jest jeszcze oryginalny)=70zł.Cała impreza wyniesie mnie ok 700zł :x
never again N46
Opublikowano

Parownik Nissens (dobry zamiennik) 400 z wysyłką tutaj brałem:

http://www.moto-market.pl/chlodnice-rosloniec/

Z tego co natomiast ja się dowiedziałem, to właśnie parowniki w E46 i nowszych modelach są marnej jakości i jest to znana u klimiarzy przypadłość.

Nie wiem jak sprawdzałeś szczelność, ale aby mieć pewność to: zdejmij filtr kabinowy i jego półkę. Następnie możesz odkręcić kawałek ścianki grodziowej pod filtrem.

Tam będzie miał dostęp do łączenia parownika z zaworem i przejście przez ściankę grodziową.

Napełnij układ azotem i poszukaj jeszcze raz nieszczelności. Ewentualna wymiana uszczelek to 5 min. roboty i groszowe sprawy.

Wymiana parownika to wiadomo - cała deska do wywalenia.

Opublikowano

Dokładnie chodzi o chłodnicę klimatyzacji.Napisałem(parownik),bo w necie różnie nazywają chłodnicę.Dzwonił klimiarz znalazł zamiennik z wyższej półki za 330zł z 24m-c gwarancją.Poprosiłem go o kosztorys i wygląda tak:

140zł-nabicie czynnikiem i olejem i barwnikiem do testów(w celu postawienia diagnozy)-w ukladzie było 120gr

150zł-demontaż świateł,pasa przedniego(żeby odsłonić całą chłodnicę)-w tej cenie będzie demontaż chłodnicy

330zł-chłodnica klimatyzacji

65zł-osuszacz(filtr)-stary jeszcze od nowości nie był wymieniany

100zł-montaż chłodnicy,poskładanie wszystkiego,ewentualne uszczelki

no i różnica ilości czynnika.Podczas szukania nieszczelności klima chodziła ok godziny(więc coś uciekło)-tutaj klimiarz zarzeka się,że koszta nie przekroczą 40zł

suma:825zł

Co sadzicie o powyższej wycenie?

never again N46