Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów wie jak odczytac info z tego menu ???

Chodzi o menu po dłuzszym przyciśnięciu przycisku reset przy liczniku :D

• Dziękuję 1
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Poszukaj było.
Opublikowano
Było ale nie o X3 ( porównywałem z np.E60 ) a tam jest inne menu całkowicie i stąd moje pytanie
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
E83 to E46...
Opublikowano

I się znalazło :duh: :duh:

Jakby ktoś potrzebował:

1.0 VIN

1.1 K-Zahl, zegary

1.2 Nr. części (zegarów)

1.3 Diagnoze index

1.4 Data produkcji, tydzień/rok

1.5 Wersja programowania

1.6 ? (ilość cylindrów?)

2.0 Test zegarów

3.0 Przelicznik dla SI (inspekcja)

3.1 Ilość dni do inspekcji

4.0 Chwilowe zużycie w l/100, np. 0154=15,4l

4.1 Zużycie w l/h

6.0 Obliczona zawartość zbiornika, np. 123321=12,3 lewego i 32,1 prawego

6.1 Ogólna zawartość zbiornika

6.2 Wyświetlana zawartość zbiornika + ostatnia cyfra, 1 = oba czujniki OK. 2 = jeden czujnik zepsuty, 3 = niezrozumiały sygnał (brak wskazań zawartości)

7.0 Aktualna temp. płynu chłodzącego (oC)

7.1 Aktualna temp. na zewnątrz (oC)

7.2 Aktualne obroty silnika (U/min)

7.3 Aktualna prędkość (km/h)

8.0 "HexDezimalne" wartości 7.0 do 7.3

9.0 Aktualne napięcie w systemie (V) np. 117 = 11,7 V

10.0 Wersja krajowa

11.0 ??

12.0 bez znaczenia

13.0 Test gongu

14.0-14.4 zapisane błędy, 000000 brak błędów

15.0 - 18.0 bez znaczenia

19.0 Odblokowanie "ukrytych" funkcji

20.0 Korektura wskaźnika zużycia

20.1 Korektura "dziesiątek"

20.2 Korektura "setnych i tysięcznych"

20.3 Zapisanie zmian w zużyciu

21.0 Reset i powrót do ustawień fabrycznychspikepool

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Teraz będziesz wiedział że E46 to mamusia E83 :mrgreen:
  • 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja mam inny problem,jak wchodzę do menu mogę tylko odczytać od 1.0 do 2.0.Jak naciskam test od 3.0-21.0 po paru sekundach wraca wskazanie licznika km.I tak po kolei z każdym pkt.Robię wszystko wg.opisu na zdjęciu udostępnionym przez bigtarget.Jest szansa odczytania reszty?
Opublikowano

Może zadam głupie pytanie :).

Co dają te testy?

Mogę tymi przyciskami przy zegarach pozmieniać ustawienia auta? Po to aby np. pokazywał mi chwilowe spalanie paliwa a nie średnie tak jak mam dotychczas?

Opublikowano
mientus751 żeby odblokować pozostałe funkcje musisz włączyć opcje 19 i w momencie gdy będzie na off wciskasz guzik i dopiero potem wchodzisz na ukryte opcje.
Opublikowano

Pisałem już wyżej w tym wątku ale wszyscy mnie olali bo może mega głupie pytanie zadałem :).

Więc spróbuje jeszcze raz :).

Co w sumie daje to odblokowanie komputera?

Teraz pod przyciskiem w kierunkowskazach mam podstawowe funkcje, czyli temperatura zewnętrzna, zasięg, średnia prędkość, średnie spalanie.

Czy jeżeli poklikam coś w tych zegarach to będę miał więcej funkcji widocznych? np. spalanie chwilowe?

Jeżeli tak to czy również będę to widział na nawigacji? Obecnie mam tam spalanie 1 i spalanie 2, lecz obydwa "mierzą" tak samo.

Opublikowano

Nic z tego nie będzie się na stałe wyświetlać kolego...jak sama nazwa mówi to testy rożnych funkcji i nic więcej .Na navi nic z tego nie zobaczysz :D

Spalanie na navi mozesz sobie wykasować ( jedno ) i na pewno będzie inaczej niż drugie :mrgreen:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam...ja mam pytanie nastepujace....czy z pozycji zegarów ew bez podłaczenia komputera mozna zmienic wyświetlasnia na zegarach z mil na km i to samo ze spalaniem aby pokazywało litry a nie galony...

z góry dziekuje i Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
auto jest ze stanów pozmieniałem temperature i zegarek oraz radio ale niemoge ogarnac z mil na km

Też mam autko z USA . Jak to nie tajemnica , to napisz jak przeprogramowałeś radyjko na Europę ?

Opublikowano
to ja może zapytam jak skalibrować komputer spalania bo mi np zaniża spalanie o jakieś 0,5L jak się kręci tymi mnożnikami ? to samo mam w e46 za mało pokazuje... a widzę że można to zrobić z poziomu zegarów ??
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dziwne jak wybiore spalanie chwilowe czyli pozycja 4 to na wolnych obrotach pokazuje mi 300, czyli 30l.

Podczas jazdy wskazania sa "normalne".