Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam takie pytanie jaka benznke najlepiej zalac w niemczech ???? SUPER czy SUPER +

Autko BMW 318i Touring

Zgory dzieki za odp. POZDRAWIAM :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zwykła starczy jak masz 105KM i tak lepsza niż u nas.

jak masz 118KM możesz nawet lać tą Bio E10.

wszystko zależy od grubości portfela :mrgreen:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Czym mniej oktanów tym więcej mocy bo proces spalania jest szybszy. Przed niekorzystnym spalaniem stukowym, które może pojawić się przy zbyt niskiej liczbie oktanowej powinna uchronić silnik elektronika, która odpowiednia opóźni zapłon.
Opublikowano
wiec po jaki ch** shell sprzedaje 100 oktanową benzynę po prawie 7zl, skoro 95 jest lepsza?

by można ją było lać do motocykli które mają stopień sprężania 13:1, a ogólnie to ta benzyna ma inne różne dodatki i uszlachetniacze, "100 oktanów" to tylko przynęta dla głupich.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

te silniki które mają dopuszczone e10 można tankować jak leci.

w innych co najmniej 95.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
wiec po jaki ch** shell sprzedaje 100 oktanową benzynę po prawie 7zl, skoro 95 jest lepsza?

Bo ta benzyna ma wysokoenergetyczne dodatki uszlachetniające które "przy okazji" podnoszą liczbę oktanową. W tym przypadku wzrost mocy (niewielki) nie jest wynikiem liczby oktanów. Do tego oczywiście tzw targetowanie cenowe: jeśli znajdzie się ktoś kto może zapłacić więcej za jakiś niby lepszy towar to czemu nie sprzedać mu go drożej? :D Na motorach się nie znam to się nie wypowiadam czy to jest do tego

Opublikowano

Z doświadczenia powiem tak:

super - na pełnym baku robię 450km

super+ - jadę 600km

vpower - 650km

Jazda po autostradzie ze stałą prędkością, sprawdzałem kilka razy. Sprawdzone także na innym aucie, marki lepiej nie wspominać :lol:

Opublikowano
ja peugeotem firmowym pierdyknołem na tej najtańszej (1500km) ona miała coś około 80kilku oktanów zalałem na maleńkiej stacyjce pod bielefeld i nic się specjalnego nie działo ani zużycie nie wzrosło ani mocy nie brakowało ale do mojej bety zalał bym to na co mnie stać czyli lpg :cry2:
BMW E46 320i