Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakiś, żart czy co ??

Diesle od zawsze posiadają świece żarowe i nie zapowiada się by miało to się zmienić.

Dzisiejsze świece dogrzewają (ze zmniejszoną siłą) komorę spalania dalej po odpaleniu silnika w celu wyrównania pracy silnika i zmniejszenia emisji spalin - to tak dla poszerzenia wiedzy.

Opublikowano
Dla zupełnego rozwiania wątpliwości to nawet koła posiada, mam nadzieje, ze osoba ktora zapoczątkowala ten temat nie ejst facetem??!! Nie jestem meskim szowinistą, ale...

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano
Odpowiedź kolega juz uzyskał -SĄ ŚWIECE ŻAROWE.Sądzę że już nie warrto nic pisać w tym wątku, chyba że autor wątku będzie miał jeszcze jakieś pytania.Panowie nie dogryzajmy sobie :8) :roll2:

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano

Sry za moje pytanko ale na pulpicie podczas zapalania nie wyświetla mi sie zadna kontrlolka ze swiecami.Dlatego pytałem sie was czy ma te świece

Dzienki za odpowiedz

Pozdrawiam

Opublikowano
To moze masz padnietą kontrolke od swiec, ale napewno je (świece) masz, moze udaj się do elektryka, ale skoro pali Ci w takie mrozy bez problemu to raczej nie jest coś powaznego:) Jednak lepiej wiedzieć dlaczego tak jest.

Więcej mocy:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No, nie podoba mi się takie dogryzanie sobie... Jak się ktoś pyta, to udziel informacji, albo nie pisz nic.

To nie tak ze spaloną lampką. Ja mam benzyniaka, ale w firmie jeździmy dieslami. Dla porównania: ford focus 1.9TDDi (czy jakoś tak) ma lampkę świec i trzeba go zagrzać, bo inaczej nie odpali, natomiast obok stoi peugeot partner HDI i nie ma mowy o żadnym grzaniu, nie ma lampki, przychodzisz, przkręcasz i już - chodzi.

Kai
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No, nie podoba mi się takie dogryzanie sobie... Jak się ktoś pyta, to udziel informacji, albo nie pisz nic.

To nie tak ze spaloną lampką. Ja mam benzyniaka, ale w firmie jeździmy dieslami. Dla porównania: ford focus 1.9TDDi (czy jakoś tak) ma lampkę świec i trzeba go zagrzać, bo inaczej nie odpali, natomiast obok stoi peugeot partner HDI i nie ma mowy o żadnym grzaniu, nie ma lampki, przychodzisz, przkręcasz i już - chodzi.

Mam nadzieje, że to nie do mnie z tym dogryzaniem bo ja odpowiedzi udzieliłem i to wyczerpującej.

Co do pegota HDi to mam takiego ale w innej pace - no i u mnie jest kontrolka od świec, z reguły świeci krótko 1sec bądź wcale ale dziś -22C (Krak) czekałem na świece z 15sec.

Co do świec u kolegi to może być różnie, przy tych temp. powinna się świecić ta kontrolka choć przez chwile. A przy mniejszych nie musi z faktu dość nowoczesnego silnika jak i przez fakt (nie wiem czy tak jest w BieMWi) ale u mnie ibizie było tak, że się świece grzały (o ile była taka konieczność) po otworzeniu drzwi kierowcy i nie było to sygnalizowane niczym, no chyba że po włączeniu zapłonu.

Opublikowano
panowie - pytanie jest jak najbardziej słuszne - poniewaz nie wszystkie disle maja swiece zarowe ( wiekszosc ma , ale nie wszyskie )... w niektorych dislach sa swiece , ale nie ma do nich kontrolek i grzeja one ok 1sec - tak wiec moze sie wydawac ze nie ma swiec ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam nadzieje, że to nie do mnie z tym dogryzaniem bo ja odpowiedzi udzieliłem i to wyczerpującej.

Dla rozwiania wątpliwości, to było do robard.

A odnośnie świec, ja zagłębiam się w benzyniaki, a nowoczesne diesle znam z grubsza. Niech wypowie się ktoś, kto te silniki (od tds, do nowej 535d) przekopał.

Kai
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
panowie - pytanie jest jak najbardziej słuszne - poniewaz nie wszystkie disle maja swiece zarowe ( wiekszosc ma , ale nie wszyskie )... w niektorych dislach sa swiece , ale nie ma do nich kontrolek i grzeja one ok 1sec - tak wiec moze sie wydawac ze nie ma swiec ...

Według mojej marnej wiedzy teoretycznej wszystkie mają świece (chyba, że jakieś okrętowe, traktory (stare) i jakieś inne cuda), a na pewno osobowe. Cały czas się prowadzi prace rozwojowe nad świecami by grzały szybciej, lepiej i bardziej.

Tak ja pisałem powyżej kontrolka może i zgaśnie po 1s ale one dalej pracują ale z mniejszym pałerem a na pewno jest tak w nowszych konstrukcjach (nowszych = tak po 98r).

Pozdro

Opublikowano

Musze powiedziec wam ze w moim 530D z 2001 r nie ma kontroloki od swiec

Patrzyłem w instrukcji.Kontrolki swiec wystepuja tylko w starych silnikach diesla 525tds :)

Opublikowano
Oficjalnie przepraszam kolege Pszczółek za dogryzienie w sprawie pytania o swiece, ale na pierwszy rzut oka myślałem, ze to głupi zart, a okazało się że to ja jestem głupi i niedouczony, amoja indolencja motoryzacyjna nie zna granic, nigdy bym nie wpadł na to, ze wdieslu może nie być kontrolki swiec, otóż oświadczam że ponownie zostałem zaskoczony poziomem techniki motoryzacyjnej i już w tym temacie głosu nie bedę zabierał, prosze o wybaczenie Pszczółko :modlitwa:

Więcej mocy:

Opublikowano
DOKŁADNIE! U mnie (525d '02) nie ma kontrolki od świec. Jeżeli istnieje potrzeba podgrzania świec wyślwietla sie na komputerze odpowiedni komunikat, nia pamiętam jak dokładnie brzmi.
http://img27.imageshack.us/img27/1430/10008058vw.jpg
Opublikowano
Witam miłośników klekotów,tych "nowoczesnych" i tych starych Zasada jest taka świeci kontrolka od świec nie pal ,nie świeci odpalaj.bo ta kontrolka gdy się świeci mówi nam " :hand: poczekaj nie jestem jeszcze gotowa" W tym poście zostało poruszone i wymieszane ze sobą kilka zagadnień. W tych nowych jak i w tych starych dieslach wcale nie musi świecić się kontrolka lub też pojawiać komunikat by świece żarowe grzały,bo grzanie jak i czas grzania świec przed uruchomieniem silnika oraz grzanie świec w fazie dogrzewania silnika uzależnione jest od bardzo wielu czynników jak:temp. otoczenia ,temp. silnika,budowa silnika\ czy ma komory wstępne czy bezpośredni wtrysk\

Syrena z sercem od rekina!

http://img264.imageshack.us/img264/227/resize1yf.jpg

Duże Zdjęcie