Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wg mnie beda za małe ( tzn. trakcyjnie nic się nie stanie ale nie bedą "wyglądały"). Tutaj masz kalkulator http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Dzięki bardzo za przydatny link :cool2:

Teraz mam założone 235/40r18 i tak się zastanawiać które wybrać :mad2: czy ten sam rozmiar co miałem "235/40r18" czy jednak 245/35r18

Po konsultacji z jednym ze sklepów i serwisem BMW jestem w kropce :duh:

235/40r18 będą za duże i trochę naciągnięte, znowu 245/35r18 trochę za małe. Ach te dylematy z oponami :lol:

Opublikowano

ja jezdzilem na 235/40 z tylu na feldze 9cali i ledwo co się naciągnęła, a na 8.5 to już zupełnie będzie zero naciągu ;)

a dlaczego nie włożysz po prostu 255/35 ?

http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg
Opublikowano
ja jezdzilem na 235/40 z tylu na feldze 9cali i ledwo co się naciągnęła, a na 8.5 to już zupełnie będzie zero naciągu ;)

a dlaczego nie włożysz po prostu 255/35 ?

HEHE... nie będzie to german style :lol: . Tak jak mówisz zero naciągu, bo w sumie tak jest, ale przednie się różnią od tylnych i trochę to razi

nie chce 255 ze względu: osiągi, spalanie, koleiny, cena i w końcu to tylko 320d :wink:

Opublikowano
Kombinuj ,kombinuj a bedziesz jeżdził jak wozem drabiniastym i po sezonie zawiecha do wymiany :duh:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Kombinuj ,kombinuj a bedziesz jeżdził jak wozem drabiniastym i po sezonie zawiecha do wymiany :duh:

Założyłbym 255 tylko tak jak pisałem wcześniej, mam pewne obawy :|

Apropo zawieszenia, jeździłem 2 lata na tych(235/40r18) i w tylnym zawieszeniu nic nie robiłem, poprzedni właściciel też raczej nie. Wiadomo producent zalecił RSC odpowiednią markę opon i rozmiar,

Ja szukam alternatywnych opon właśnie dla tych felg.Jak bym miał 6 garów pod maską, to bym się nawet nie zastanawiał nad rozmiarem :wink:

Opublikowano

nie przesadzaj, na rsc mocniej zawiecha dostaje w dupe niż na takiej 18 i jakoś zawieszenie daje radę. Są pewne minusy niskiego profilu, wolan jazda po dziurach, omijanie krawężników, ale za to wygląd i prowadzenie w zakrętach rekompensują.

Opublikowano

Możesz założyć 235/40 18r na tył i będzie ok. Pisał o tym kolega Vermilion, zapytaj go dla pewności, na pewno Ci pomoże.

Swoją drogą ja jeżdżę na rozmiarówce jaką zalecił producent czyli 255/35 18r i jest ok, nie zauważyłem problemów, których Ty się obawiasz.

Opublikowano
ja jezdziłem przez tydzień na 245/40/18 bo kupiłem komplet kół z e60 też było ok, na pewno nie wariowały żadne systemy, pewnie prędkościomierz trochę zaniżał prędkość bo średnica koła trochę większa.