Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Mam pytanie

Od ponad miesiąca używam e90 2009 rok 2.0d 177 km i jeźdźąc po Krakowie na załączonej klimie ( może nie jak emeryt ) cały czas mam spalanie 9,5l

Natomiast w trasie do 180 spalanie 6-7 litrów

Głównie chodzi mi o miasto ponieważ mamy e60 równeż 2.0d 177 km ( lecz poddana jest wirusowi ) i spalanie sięga 7,2 - 7,7 l

Jechałem w trasie ostatnio e90 a za mną e60 i na tym samym odcinku spalanie było takie samo .

Fakt faktem po Krakowie średnia prędkość to ok, 44 km/h natomiast w e60 ok 32-34 km/h

Może te auta tak palą ale dziwni mnie fakt że e60 cięższy samochód a pali mniej ... w dodatku od kilku dni robię test na jazdę Pana w kapeluszu i z włączonym start-stopem i dziś po przejechaniu przez Kraków już jest prawie 9 litrów

Zakładając ten temat nie chodzi tutaj o to że "szczypię" się na paliwo , tylko ciekawość bo może mam coś zepsute a nie wiem :)

Ogólnie z kim bym nie rozmawiał i jak powiem a nawet pokażę że spalanie jest 9,5 litra to jakoś zdziwienie jest naprawdę duże

Edytowane przez kamil20011
  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jeśli tyle pali to sporo jak na n47.

Sprawdź na dystrybutorze.

pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
mój pali tyle samo na kołach 17 cali 225.Spalanie wzrosło ok 1,5 l jak wrzuciłem właśnie 17 na lato - w zime po wawie non stop korki palił 8 - teraz 9,5 - wydaje się to normalne. Trasa 6-6,5 max
Opublikowano

Ja jeżdżę na 225/40 r18

Ogólnie w trasie gdy jadę stała prędkością spalanie jest OK , ale jak już jadę w trasę i są częste redukcję , górki , gaz , hamulec to z Krakowa do Zakopanego spalanie sięga 7,6

Martisio chyba to jednak normalne spalanie :)

Opublikowano
Ja mam e92 320dA jeżdżę już rok po Krakowie i w mieście spalanie 9/9,5 a trasa 6,5/7 na 18/235/35 . Chyba tak już ma ten silnik ,najsmieszniejsze jest to ,ze jeżdżę jeszcze e70 w 3.0d i ma tylko o 1l większe spalanie w miescie .Sam sie zastanawiałem czemu tak jest bo wcześniej jeździłem e60 3.0d i spalanie w mieście było takie same...
Opublikowano
Ja na majowke lecialem do Bialki. Jechalem z dzieckiem wiec 110-120. Spalanie na trasie 6.2 . Zakopianka i gory 6.5. A jak wracalem juz troszke agresywniej to 6.5 - 6.6. Opony 235/40/18 wiec wydaje mi sie ze w normie.
Opublikowano
Cześć

Mam pytanie

Od ponad miesiąca używam e90 2009 rok 2.0d 177 km i jeźdźąc po Krakowie na załączonej klimie ( może nie jak emeryt ) cały czas mam spalanie 9,5l

Natomiast w trasie do 180 spalanie 6-7 litrów

Głównie chodzi mi o miasto ponieważ mamy e60 równeż 2.0d 177 km ( lecz poddana jest wirusowi ) i spalanie sięga 7,2 - 7,7 l

Jechałem w trasie ostatnio e90 a za mną e60 i na tym samym odcinku spalanie było takie samo .

Fakt faktem po Krakowie średnia prędkość to ok, 44 km/h natomiast w e60 ok 32-34 km/h

Może te auta tak palą ale dziwni mnie fakt że e60 cięższy samochód a pali mniej ... w dodatku od kilku dni robię test na jazdę Pana w kapeluszu i z włączonym start-stopem i dziś po przejechaniu przez Kraków już jest prawie 9 litrów

Zakładając ten temat nie chodzi tutaj o to że "szczypię" się na paliwo , tylko ciekawość bo może mam coś zepsute a nie wiem :)

Ogólnie z kim bym nie rozmawiał i jak powiem a nawet pokażę że spalanie jest 9,5 litra to jakoś zdziwienie jest naprawdę duże

Mi podczas przejazdu przez Kraków pokazalo 7.8

Opublikowano
Panowie sprawdzcie termostaty. Może silnik sie niedogrzewa. Jestem w stanie zejść e90 w trasie poniżej 4 l, w trybie mieszanym żona ma spalanie poniżej 5. W jedynce mailem chyba od nowości uwalony termostat, po wymianie spalanie spadło o 0,5-1l

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

4L ? a pózniej powstają legendy że do Zakopanego jedziemy tyle co z Krakowa do Warszawy

Jeżeli byłby uszkodzony termostat to chyba wychodziło by na komputerze ?

Ja w e60 miałem rekord 5,0 w trasie ale seicento mnie wyprzedzało

Opublikowano
Termostat mozesz sprawdzic w ukrytym menu. Teraz w automacie pali mi w miescie 8.5L a robie krotkie odcinki. Ty masz oszczedniejszy silnik troche dziwne
Opublikowano
4L ? a pózniej powstają legendy że do Zakopanego jedziemy tyle co z Krakowa do Warszawy

Jeżeli byłby uszkodzony termostat to chyba wychodziło by na komputerze ?

Ja w e60 miałem rekord 5,0 w trasie ale seicento mnie wyprzedzało

Nie wiem co jest niezwykłego w spalaniu na poziomie tego co deklaruje producent. Termostat nie daje żadnych objawów w kompie!

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Spalanie wzrosło ok 1,5 l jak wrzuciłem właśnie 17 na lato

To ja mam u siebie 18 i spalanie wzrosło może o 0,5l więc raczej nie jest to powód wzrośnięcia twojego spalania.

Ja w mieście spalam 9 l przy klimie przy dynamicznej jeździe ale silnik m47.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
jak, kręcę się po mieście to komputer pokazuje 8L po około 10km, trasa krajówka e57 prędkość 120-140 6,5L. Zatankowałem już dwa zbiorniki i średnio wyszło: pierwszy zbiornik 800km i 56L to około 7l/100, drugi zbiornik 900km i 58,5L to daje około 6,5/100km. Te dwa zbiorniki to trasa w 90 procentach. Jest to spalanie z delikatnej jazdy mam to auto od miesiąca i jakoś nie mogę się przyzwyczaić do lewarka zmiany biegów, długie przełożenia, co nie zachęca do przełożeń w dół.
Opublikowano

Zobaczę jutro w iDrivie ile mam spalanie , ponieważ ostatni raz kasowałem go jak kupiłem samochód :) więc przez obecny okres używania zobaczymy ile spaliło ...

Nie chce mi się już lecieć do samochodu :)

Opublikowano
moj 320d 2006r spala na miescie na krotkich odcinkach ok 9,5l... W trasie 5,2 do 6l. Myslalem ze tak ma byc patrzac jak lata wskazowka od spalania przy ciaglym ruszaniu i przyspieszaniu w miejskiej jezdzie, slyszalem ze diesel nie ma sie wtedy kiedy nagrzac, ale moze myslicie, ze wartoby spawrdzic ten termostat? Jaki wogole jest przyblizony koszt tej czesci w razie czego?
Opublikowano

Sprawdzenie nic nie kosztuje bo robisz to sam w ukrytym menu.

Termostaty masz dwa, mniejszy egr kosztuje ok 140-150zl, większy około 30 zl więcej. Dobrze jest wymienić dwa za jednym razem-z reguły wymiana jednego nie za wiele daje a robotę robisz raz.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
Sprawdzenie nic nie kosztuje bo robisz to sam w ukrytym menu.

Termostaty masz dwa, mniejszy egr kosztuje ok 140-150zl, większy około 30 zl więcej. Dobrze jest wymienić dwa za jednym razem-z reguły wymiana jednego nie za wiele daje a robotę robisz raz.

W ukrytym menu tzn. w i drive-ie. przy kombinacji 3 w lewo 3 w prawo itd ??

Opublikowano

Nie wiem jak w Idrivie jest bo Idrive nie mam - ja to robię w zegarach.

Wciskasz na kilkanaście sekund przycisk kasowania przebiegu dziennego /nie przejmuj sie pojawiającymi się ikonami na wyświetlaczu/ aż pojawi się 01.__ na wyświetlaczu.

Puszczasz i klikasz kilkanaście razy aż dojdziesz do pozycji 19. Odczekujesz chwilkę - pojawi się możliwość wpisania kodu - może pół sekundy i "wklikujesz" sumę ostatnich 5-ciu cyfr z Twojego VINu /mój 53163 suma 18 i te 18 to mój kod/

Odczekujesz aż wróci samo do do 01.__ i klikasz do pozycji 07. i już masz temperaturę silnika...

Kto mi powie dlaczego nie ma tej temparatury dostepnej w BC :duh:

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano

Witam

Ostatnio w tym samym czasie robiłem wirusa i wymieniałem olej. Spalanie przed miałem średnio 7/7,5 litra a po akcji wzrosło koło 9. Wątpię żeby wirus aż tak podniósł spalanie i nie wiem czy to nie wina oleju. Mechanik zalał mi jakiegoś Totala 5W30. Olej może podnieść spalanie?

Opublikowano

Kolego ROZET a tak z i nnej beczki,nie uwazasz ze twoj program na 222km i 434nm to lekka przesada?masz moze jakis wykres z hamowni?na twoim miejscu bym sie tym zainteresowal...

Pzdr