Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Mam koledzy wielki problem. Kupiłem interface od Viakena i nie mogę się połączyć z samochodem. Przeszukałem chyba cały internet i nic konkretnego nie znalazłem a ci od tego viakena to chyba tylko to sprzedają i za bardzo nie są w stanie pomoc. Mój problem wygląda następująco:

* Interface od viakena ADS na RS232,

* Laptop HP Pavilion dv6000 z win XP,

* Adapter ExpressCard naśladujący fizyczny port COM1 firmy UNITEK.

Problem miałem na początku z tym, że pojawiał mi się komunikat Createfile_error. Okazało się, że trzeba ustawić na port COM1 zrobiłem i INPA zaczęła się uruchamiać. Teraz mam w INPIE BATTERY ON ale IGNITION OFF i nie chce zaskoczyć. Włączam na zapłon i nic. A jak próbuję coś zdiagnozować to mam błąd: IFH-0009. W DISie mam problem także z połączeniem i przy opcji DIAGNOSIS i wybraniu modelu auta wyskakuje błąd: Fault number: 200.159.

Proszę bardzo o pomoc co i jak zrobić, pewno gdzieś popełniłem błąd z ustawieniami. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Mam koledzy wielki problem. Kupiłem interface od Viakena i nie mogę się połączyć z samochodem. Przeszukałem chyba cały internet i nic konkretnego nie znalazłem a ci od tego viakena to chyba tylko to sprzedają i za bardzo nie są w stanie pomoc. Mój problem wygląda następująco:

* Interface od viakena ADS na RS232,

* Laptop HP Pavilion dv6000 z win XP,

* Adapter ExpressCard naśladujący fizyczny port COM1 firmy UNITEK.

Problem miałem na początku z tym, że pojawiał mi się komunikat Createfile_error. Okazało się, że trzeba ustawić na port COM1 zrobiłem i INPA zaczęła się uruchamiać. Teraz mam w INPIE BATTERY ON ale IGNITION OFF i nie chce zaskoczyć. Włączam na zapłon i nic. A jak próbuję coś zdiagnozować to mam błąd: IFH-0009. W DISie mam problem także z połączeniem i przy opcji DIAGNOSIS i wybraniu modelu auta wyskakuje błąd: Fault number: 200.159.

Proszę bardzo o pomoc co i jak zrobić, pewno gdzieś popełniłem błąd z ustawieniami. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Ja mam Viakena za 249zł , ads działa tylko i wyłacznie na porcie com który pracuje w zakresie 3F8-3FF . Na express card niema takich zakresów . Ja mam na pcmcia karte Silicom i ja idzie zmusić do pracy w tym zakresie .

Opublikowano

W programie do sprawdzania portów com jak na porcie COM1 ustawiłem ADS miałem opis ze działa na 3F8. Jak i gdzie mogę sprawdzić w jakim zakresie działa karta?? Dodatkowo napiszę że jak dzwoniłem do tych z viakena to mi gośc powiedział że na PCMCIA działa tylko adapter SILICOM lub ARGOSY a na expresscard tylko UNITEK taką jak tutaj:

http://www.komputronik.pl/product/137219/Akcesoria/Akcesoria_do_laptopow/ExpressCard_Kontroler_1xCOM_Unitek.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To bardzo nie rzetelnej odpowiedzi udzilil Ci sprzedawca. Expresscard działa z założenia na emulacji USB a urządzenia USB są lokowane w przestrzenie tzw urządzeń wirtualnych. Żadna przejściówka expresscard nie będzie pracować na 3F8-3FF.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Jestem tutaj nowy i zaczynam dopiero przygodę z diagnostyką dlatego proszę o wyrozumiałość. Mój problem polega na tym że po podłączeniu ADS-a do złącza diagnostycznego i odpaleniu inpy oraz wybraniu modelu auta przy próbie połączenia czy to z engine czy z airbag wyrzuca mi błąd: IFH-0009: No response from controlunit. Program will be stopped. ADS podłączony do portu COM bez żadnych przejściówek, Inpa 5.0.2. Ads złozony z projektu nerwusa. Czy zworka w tym fejsie ma byc zalozona czy to nie rozwiaze problemu? Czy do inpy musze instalowac vmware i konfigurowac go? Czy moglby ktos wrzucic lub podac linka do ediabas.ini z dzialajacej inpy na ADS-ie? Proszę o pomoc

Ewentualnie może jest ktoś z Częstochowy i mógłby mi pomóc osobiście.

Opublikowano
Witam

Jestem tutaj nowy i zaczynam dopiero przygodę z diagnostyką dlatego proszę o wyrozumiałość. Mój problem polega na tym że po podłączeniu ADS-a do złącza diagnostycznego i odpaleniu inpy oraz wybraniu modelu auta przy próbie połączenia czy to z engine czy z airbag wyrzuca mi błąd: IFH-0009: No response from controlunit. Program will be stopped. ADS podłączony do portu COM bez żadnych przejściówek, Inpa 5.0.2. Ads złozony z projektu nerwusa. Czy zworka w tym fejsie ma byc zalozona czy to nie rozwiaze problemu? Czy do inpy musze instalowac vmware i konfigurowac go? Czy moglby ktos wrzucic lub podac linka do ediabas.ini z dzialajacej inpy na ADS-ie? Proszę o pomoc

Ewentualnie może jest ktoś z Częstochowy i mógłby mi pomóc osobiście.

Jak masz na ads to nie podmieniasz pliku ediabas.ini , jedynie instalujesz jakos ads pakiet ediabasa , następnie po instalacji z lokalizacji C:\Ediabas\hardware\ADS odpalasz plik adssetup . Port rs232 ma być jako COM1 . Możliwe że źle złożyłeś interfejs

Opublikowano

" jedynie instalujesz jakos ads pakiet ediabasa" jak mam to zrobić? Co do fejsa to raczej jest poprawnie złożony, może z packmanem mam coś nie tak, jak wewnątrz maja wyglądać te połączenia? U mnie jest połączone następująco:

"ADS"-"BMW20PIN"

KL15-Pin 16;

KL30-Pin 14;

KL31-Pin 19;

Rxd-Pin 15;

Txd-Pin 17(połączony z pinem 20);

Sia-res-Pin 7;

I co z tą zworką w fejsie, tryb normal jest kiedy jest zwarta czy rozwarta?