Skocz do zawartości

BMW E46 328 ci coupe ile wyniesie oplata od sprowadzonego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Interesuje mnie pelen wymiar oplat za sprowadzony samochod zagranicy. Mianowicie chce zarejestrowac BMW E 46 328 ci coupe. Moze ktos wie ile bedzie mnie to wszystko kosztowalo raze z ubezpieczeniem. Interesuje mnie pelen komplet tak zeby auto wyjechalo na drogie. Pozdrawiam

Opublikowano

Warto pamiętać, że akcyzę będziesz płacił od tego co masz na umowie. Celnik skoryguje wartość auta jeśli będzie ona dużo niższa od tego co podaje jakiś tam katalog (chyba Eurotax). I zęby nie było zbyt prosto i przejrzyście to wartość z katalogu pomniejszają jeszcze o 42% ( akcyza 18.6 % + Vat 23 %). Czyli finalnie cena twojego auta na umowie nie może być niższa niż 0.58 x wartość auta z ich katalogu.

Ja tego nie wiedziałem i na szczęście(lub nieszczęście) utopiłem tylko 200 zł. Tylko tyle zostało mi w pamięci po rejestracji mojego auta.

Życzę powodzenia przy rejestracji i nie daj się oskubać tym złodziejom z celnego.

Opublikowano
Bardziej mi zalezy zeby mi ktos podal zblizona kwote, bardziej precyzyjnie. Ile musze zaplacic za moje autko. 3000, 4000, 5000 tys zl caly koszt rejestracji. Rejestruje pierwszy raz i nie chcial bym przeplacic. Bo juz troche w autko wlozylem i jeszcze mam zamiar podnies walory wizualne. Zaznaczam ze autko mialo usterki, drobne ale to zawsze cos. I z tego co wiem mozna zbic cene przy oplatach skarbowych. Wypowie sie ktos kto juz spotkal sie z rejestracja takiego auta jak bmw e 46 328 ci coupe. Bo jak wiadomo w urzedach potrafia zawyzac ceny .
Opublikowano
Sam wiesz ile masz wpisane euro na umowie . Wpisujesz w tabelki i strona obliczy ci rachunek. Usterki aby były zaliczone przez UC musisz mieć udokumentowane na papierze przez rzeczoznawcę. Jeśli kwota zakupu będzie wyższa od kwoty średniej eurotax/infoexpert, to w UC zapłacisz od tej kwoty akcyzę i bynajmniej nie pomniejszoną o VAT.
Opublikowano
Jeśli tyle zadeklarujesz, to akcyzy wychodzi 1324.25 zł. Nie wiem jaka jest wartość rynkowa twojego pojazdu, bo wtedy można dokładniej oszacować koszty akcyzy.

Tez sie nie orietntuje jaka jest wartosc rynkowa. A trzeba to wiedziec, bo nie chce zabulic przesadnie. Auto jest z 1999 roku tyle ze 2.8 silnik i to bije cene w gore. Na allegro zaczynaja sie od 20 tys zl. Ale to nie swiadczy o cenie rynkowej. Ciekawe jak stoi w Eurotax bo tego nie wiem . Szykuje sie do rejestracji ale musze wiedziec krok po kroku. Na ile musze byc przygotowany.I jeszcze jedno Auto kupilem jakies 4 miesiace temu. A z tego co wiem to akcyze trzeba oplaci tydzie lub 2-tyg. od daty zakupu. A ja jeszcze tego nie zrobilem. I teraz mam troche problem po jak celnik zobaczy date to moga mi doliczyc za nie terminowe oplaty.

Opublikowano
Jeśli tyle zadeklarujesz, to akcyzy wychodzi 1324.25 zł. Nie wiem jaka jest wartość rynkowa twojego pojazdu, bo wtedy można dokładniej oszacować koszty akcyzy.

Tez sie nie orietntuje jaka jest wartosc rynkowa. A trzeba to wiedziec, bo nie chce zabulic przesadnie. Auto jest z 1999 roku tyle ze 2.8 silnik i to bije cene w gore. Na allegro zaczynaja sie od 20 tys zl. Ale to nie swiadczy o cenie rynkowej. Ciekawe jak stoi w Eurotax bo tego nie wiem . Szykuje sie do rejestracji ale musze wiedziec krok po kroku. Na ile musze byc przygotowany.I jeszcze jedno Auto kupilem jakies 4 miesiace temu. A z tego co wiem to akcyze trzeba oplaci tydzie lub 2-tyg. od daty zakupu. A ja jeszcze tego nie zrobilem. I teraz mam troche problem po jak celnik zobaczy date to moga mi doliczyc za nie terminowe oplaty.

Małe sprostowanie - nie liczy się data zakupu, tylko data sprowadzenia do kraju, a tę deklarujesz wypełniając dokumenty w urzędzie. I od daty sprowadzenia liczy się magiczne 14 dni. Nie musisz się orientować ile kosztuje Twoje auto wg Eurotax, bo w urzędzie to Ty sam musisz policzyć wartość auta w przeliczeniu na PLN ( wg aktualnego kursu dnia wywieszanego zresztą zwykle w tymże urzędzie) i opłacić od tego akcyzę. Celnik sprawdzi wtedy ewentualną różnicę pomiędzy Twoim oświadczeniem a jego "wyrocznią" i jeśli wartość przedstawiona będzie, i tu cytat " znacznie odbiegała od średniej ceny rynkowej" otrzymasz wezwanie od Naczelnika do przedstawienia dokumentów, ekspertyz, fotografii itp. świadczących o obniżonej wartości pojazdu lub o dopłacenie stosownej kwoty. Ot cała afera.

Oczywiście ludzkość (czytaj Polacy) wymyśliła kilka sposobów na zaoszczędzenie pieniążków, ale o tym nie przy ludziach... :norty:

Opublikowano

Małe sprostowanie - nie liczy się data zakupu, tylko data sprowadzenia do kraju, a tę deklarujesz wypełniając dokumenty w urzędzie. I od daty sprowadzenia liczy się magiczne 14 dni. Nie musisz się orientować ile kosztuje Twoje auto wg Eurotax, bo w urzędzie to Ty sam musisz policzyć wartość auta w przeliczeniu na PLN ( wg aktualnego kursu dnia wywieszanego zresztą zwykle w tymże urzędzie) i opłacić od tego akcyzę. Celnik sprawdzi wtedy ewentualną różnicę pomiędzy Twoim oświadczeniem a jego "wyrocznią" i jeśli wartość przedstawiona będzie, i tu cytat " znacznie odbiegała od średniej ceny rynkowej" otrzymasz wezwanie od Naczelnika do przedstawienia dokumentów, ekspertyz, fotografii itp. świadczących o obniżonej wartości pojazdu lub o dopłacenie stosownej kwoty. Ot cała afera.

Oczywiście ludzkość (czytaj Polacy) wymyśliła kilka sposobów na zaoszczędzenie pieniążków, ale o tym nie przy ludziach... :norty:

Dzwonilem do ubezpieczalni i wycenili mi auto na 10 tys zl po szkodzie calkowitej. No to tak mysle ze 1500 zl sie zamkne w celnym za akcyze. Teraz interesuje mnie jak to bedzie z urzedem skarbowym. Czy jak zaplace Akcyze to mam jakis termin scisly do oplaty w skarbowce. I wogole na wszystkie opaty i rejestracje. Zebym czegos nie przegapil bo mozna zabulic wiecej grosza.

A tak wogole to w jakiej kolejnosci zalatwiac papierki. Bo akcyza to wiem ze pierwsza, a dalej jaka kolejnosc ?

Opublikowano
Akcyza, skarbówka, stacja diagnostyczna, rejestracja (jeśli ktoś ma za dużo kasy to bierze najpierw czerwone tablice ze starostwa a po rejestracji już te właściwe).
Opublikowano
Akcyza, skarbówka, stacja diagnostyczna, rejestracja (jeśli ktoś ma za dużo kasy to bierze najpierw czerwone tablice ze starostwa a po rejestracji już te właściwe).

tlumaczenie dokumentow

Opublikowano

tlumaczenie dokumentow

aaa, to oczywiście najpierw :D.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
podbijam temat, też muszę opłacić samochód, czy ktoś może potwierdzić informację że mogę wyliczyć cenę dla UC ze wzoru (0.58 * wartość obliczona przez eurotax)? ewentualnie jeśli nie to z jakiego? chodzi oczywiście o minimalną cenę jaką zaakceptują.