Skocz do zawartości

Dwa silnikowe dylematy z 550i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno stałem się posiadaczem E60 550i, rocznik 2008, manual, itp. Auto jest moim 3-cim BMW i właściwie takie jakie sobie wymarzyłem poza jednym mini detalem - silnikiem. Tak, brzmi pięknie, ma spory moment, bez trudu radzi sobie z masą auta, nawet wypakowanego po brzegi. Jednak dwie kwestie nie dają mi spokoju.

1. Auto ma 34.000 przebiegu teraz (sprawdzane milion razy i tak jest, auto nie miało też żadnych przygód blacharsko-lakierniczych) jednak mam wrażenie, że minimalnie się dławi przy mocnym dodaniu gazu i to pod obciążeniem. Czyli na biegu jałowym można intensywnie dodawać gaz i silnik pięknie się wkręca na obroty. Na jedynce to samo, tylko opon szkoda :). Jednak dwójka czy trójka, to przy gwałtownym naciśnięciu gazu jakaś sekunda, półtorej przydławienia i dopiero ryk i odejście. Dajcie chociaż jakiś punkt zaczepienia to będę szukał. Przegląd olejowy mam za 7 tysięcy - zmienię wtedy filtr paliwa dodatkowo. Teraz zatankowałem super paliwo (bez zmian, nie ma sensu) i myślę nad filtrem powietrza.

2. Kusi mnie chip-tuning. Chciałbym uzyskać nie tyle te (pewnie niezauważalne) 20-25KM więcej z silnika co większą responsywność na gaz i oczywiście zdjąć limit prędkości. W teorii jest to do zrobienia w każdym serwisie. Pytanie tylko czy ktoś z was to robił na takim silniku (albo podobnym) i może się na ten temat wypowiedzieć? Do tej pory chipowałem same zaturbione silniki i efekty zawsze były bardzo dobre. Tu to jednak co innego.

Edytowane przez EvilD

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
na poczatek wymien filtry, a z olejem tez nie musisz czekac te 7tys :wink:
Opublikowano
Za bogata mieszanka czyli za duże wzbogacenie. Sonda, przepływomierz, świece, cewki, niemiecka elektronika?
Opublikowano

Odepnij przeplywke i zobacz czy pomoglo.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor

Auto oczywiście w manualu (moja ulubiona opcja), wersja europejska, pełny M-Pakiet. Ogólnie bardzo ładne, maksymalne audio, jednak bez nawigacji i PDC, ale do rzeczy.

Sprawdziłem filtr i jest cały dość mocno zakurzony, więc na pewno go wymienię - to chyba będzie to. Odpiąłem i przypiąłem też przepływomierz. Bez tego czujnika auto wolniej zbierało się z wolnych obrotów i ogólnie czasem ciężko było mu utrzymać obroty na biegu jałowym. Jakby słabsze :/ Jak przypiąłem złączkę, to przez te kilka minut jazdy nie byłem w stanie wywołać efektu zadławienia się auta, więc może po prostu nie kontaktowała do końca wtyczka. Na tablicy czy przepływomierz jest przypięty czy odpięty - żadnego błędu, więc nie wiem do końca czy osiągnąłem jakiś wymierny efekt, ale będę obserwował.

W środę robie akcję serwisową, przy okazji zajawię temat mechanikom.

W przyszłym tygodniu jak będę miał chwilę czasu, to też dam znać jak wygląda chipowanie takiej maszyny.

Opublikowano
Ja bym nie chipował. Zbyt mały przyrost mocy.
Opublikowano
  • Autor
Filtr powietrza wymieniony - zdecydowałem się koniec końców na oryginał, bo nie chciałem wnikać w jakość zamienników. Po problemach ani śladu, silnik pracuje równo i przyspiesza bez zastrzeżeń. Zostało już tylko chipowanie :)
Opublikowano
  • Autor
Dziękuję, ale sportowy tłumik mimo że kuszący, jest pewnie nie do zaakceptowania przez moją żone. OK, ma swoje auto, ale zazwyczaj w dalsze trasy jedziemy jednym i komfort zawsze jest na pierwszym miejscu. A świadomość wyciśnięcia ostatnich soków z silnika jest bezcenna :) I głównie tym się kieruję... Oczywiście da się wsadzić kompresor i robić kolejne modyfikacje, jednak takie przerabianie dopuszczam w Imprezie czy Evo. W BMW dla mnie zawsze liczył się oryginał + drobne usprawnienia, tu w grę wchodzi najwyżej spoiler od M5, ale i tak chyba sobie daruję.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Niedawno stałem się posiadaczem E60 550i, rocznik 2008, manual, itp. Auto jest moim 3-cim BMW i właściwie takie jakie sobie wymarzyłem poza jednym mini detalem - silnikiem. Tak, brzmi pięknie, ma spory moment, bez trudu radzi sobie z masą auta, nawet wypakowanego po brzegi. Jednak dwie kwestie nie dają mi spokoju.

1. Auto ma 34.000 przebiegu teraz (sprawdzane milion razy i tak jest, auto nie miało też żadnych przygód blacharsko-lakierniczych) jednak mam wrażenie, że minimalnie się dławi przy mocnym dodaniu gazu i to pod obciążeniem. Czyli na biegu jałowym można intensywnie dodawać gaz i silnik pięknie się wkręca na obroty. Na jedynce to samo, tylko opon szkoda :). Jednak dwójka czy trójka, to przy gwałtownym naciśnięciu gazu jakaś sekunda, półtorej przydławienia i dopiero ryk i odejście. Dajcie chociaż jakiś punkt zaczepienia to będę szukał. Przegląd olejowy mam za 7 tysięcy - zmienię wtedy filtr paliwa dodatkowo. Teraz zatankowałem super paliwo (bez zmian, nie ma sensu) i myślę nad filtrem powietrza.

2. Kusi mnie chip-tuning. Chciałbym uzyskać nie tyle te (pewnie niezauważalne) 20-25KM więcej z silnika co większą responsywność na gaz i oczywiście zdjąć limit prędkości. W teorii jest to do zrobienia w każdym serwisie. Pytanie tylko czy ktoś z was to robił na takim silniku (albo podobnym) i może się na ten temat wypowiedzieć? Do tej pory chipowałem same zaturbione silniki i efekty zawsze były bardzo dobre. Tu to jednak co innego.

nie rób tego ja byłem w znanej firmie w polsce,powiedziano mi ze efekt bedzie zadawalający.EFEKT PO CHIPIE zero poprawy w aucie ,ale na wykresie było sporo,byłem już pare razy na poprawkach i nic , moim zdaniem, nie ma sensu robic wolnossaka dla mocy bo efektu nie bedzie ,jeśli chodzi o kaganiec to fajna sprawa ale ile razy bedziesz miał okazje tak zap........ za tą gotówke.pozdr