Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 751
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam,

Z klockami problem miałem taki, że pokazywało, że już czas na wymianę a tam zostało ich jeszcze 2/3... Pojechałem do serwisu - zresetowali.

Z tego co zauważyłem to nie wolno ufać tym wskazaniom za ile kolejna wizyta, wymiana itp.

U mnie przy 30tys km pokazywało, że do wymiany oleju pozostało do przejechania 17 tys km, zgłosiłem to do serwisu, kazali przyjechać i wymienili oczywiście olej i filtry. Przy okazji wyszło, że jest jakaś akcja serwisowa - przeprogramowanie silnika. Tyle, że przeprogramowali mi chyba wszystko, bo nie dość, że wgrywało się to chyba z 5 godzin (tak mówili) to jeszcze pokasowało wszelkie ustawienia od stacji radiowych po zdjętą blokadę odtwarzania DVD.

Wspomnieli, że to programowanie było też związane z tym, że komputer błędnie wskazywał czas/km do kolejnej wizyty serwisowej.

Jak tak zachowują Ci się hamulce to na twoim miejscu bym jechał od razu do serwisu niech sprawdzają. Jako ciekawostkę powiem, że kiedyś w X5 klocki skończyły się całkowicie a komputer kazał jeździć jeszcze 10k km...

Opublikowano

Jeśli chodzi o wskazania komputera to miałem dokładnie to samo - pisałem o tym wcześniej, nowy soft wgrany itd.

Tak, z klockami podjadę, bo dzisiaj odwrotna sytuacja. Delikatne naciśnięcie pedału hamulca, a reakcja mega gwałtowna...

Opublikowano

Sa osoby ktore beda ufac wskazaniom i olej wymieniac co 50tys - bo tak kazal komputer, jeszcze w dieslu... i pozniej za 10lat beda tematy na forum ze wal pekl itp

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
zdjętą blokadę odtwarzania DVD.

Wspomnieli, że to programowanie było też związane z tym, że komputer błędnie wskazywał czas/km do kolejnej wizyty serwisowej.

Ile zapłaciłeś za zdjęcie blokady DVD?

17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano
Samodzielnie zdejmowałem

samodzielnie? tzn? przez kabel? czy masz płytę DVD InMotion? czy jeszcze jakis inny tajemny sposób?

Opublikowano
dzięki wielkie. Słyszałem o tym kodowaniu auta 'pod siebie'. Pytałem nawet w serwisie i pan, grzecznie stwierdził, że auto przyjechało do Szwajcarii w takiej konfiguracji i oni nie mają prawa zmieniać jakichkolwiek wartości parametrów. Następnie sprzedawca stwierdził, że są inne formy rozwiązania tego 'problemu' jednoznacznie dając do zrozumienia, że DVD InMotion bardzo dobrze sprawdza się w praktyce.
Opublikowano (edytowane)

Przebrnąłeś przez te 117 stron?!

Z tego co ja się dowiedziałem, to są dwa sposoby zmiany:

1. jakiś trudny, ale właściwy sposób, gdzie zmieniasz tylko to, czego potrzebujesz

2. prostszy, polegający na oszukaniu komputera auta tylko w zakresie dotyczącym jego prędkości. Auto nie wie jaką prędkością jedzie, zatem nie blokuje DVD ale również zrywa nawigację w tunelach, nie informuje o potrzebie zapięcia pasów, nie zatrzymuje auta gdy ruszamy z otwartymi drzwiami, ASS i licho wie co jeszcze.

Ostrzegano mnie, żeby tej drugiej metody unikać, bo serwis się przyczepi.

Edytowane przez BMW_3
17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano
Zrobiłem na podstawie poradników i informacji stąd: http://www.f30post.com/forums/showthread.php?t=696777

można np. ustawić żeby przy uruchomieniu samochodu system ASS był domyślnie wyłączony :D

Nie pamiętałem co znaczy ass, więc wpisałem w google: "ASS BMW". Google zaproponowało link : ass in BMW". Kliknąłem i ... oto, co zobaczyłem:http://www.break.com/usercontent/2011/1/12/ass-in-bmw-1983091

Tak... :) fajnie, że to można wyłączyć ...

OK, już wiem że to automatyczne wyłączanie.

Opublikowano

Tak chodziło mi o Auto Start Stop.

Tak naprawdę wszystko jest na pierwszej stronie w podpiętych plikach pdf.

Opublikowano

Nie do końca

Wygląda to wszystko jak edycja pliku rejestru (reg) w windowsie), akurat w przypadku blokady odtwarzania DVD zmienia się wartość z 03 na FF. Przed tą zmianą i tak powinno się zrobić kopię zapasową wpisów, więc można to zawsze przywrócić.

Ogólnie nie jest to zbyt skomplikowane wystarczy trochę poczytać pdf'y z pierwszej strony. Opisane jest wszystko krok po kroku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Czy ktoś stwierdził u siebie stukanie deski/półki z tyłu w sedanie ? Jadąc po dziurach coś puka... Wydaje mi się, że to bardziej półka niż zawieszenie.
Opublikowano
Miałem z Bawarii zastępcze 318d i to samo, teraz mam jedynkę 116i i też deska tłucze. Zgłosiłem to dzisiaj przy okazji serwisu olejowego i zobaczymy.
Opublikowano
Czy ktoś stwierdził u siebie stukanie deski/półki z tyłu w sedanie ? Jadąc po dziurach coś puka... Wydaje mi się, że to bardziej półka niż zawieszenie.

Kolego, daj znac jesli zlokalizujesz zrodklo "stukow", mam podobny problem...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc

Od tygodnia posiadam F30 320d Modernline. Po kilkuset kilometrach przedstawiam zalety i wady - w moim odczuciu:

Zalety:

1. Automatyczna sportowa skrzynia - jest szybka i cicha.

2. Silnik - dosyc zrywny (chociaz mysle o lekkim upgrade) i bardzo malo pali - nawet 4,8l raz mi wyszlo, a przy czestych sprintach 6,5l.

3. Wybor charakterystyki jazdy - od ecopro po sport+. Naprawde wiele zmienia. Funkcja ecopro na jazde po miescie w korkach jest rewelacyjna. Natomiast sport jest przydatny przy dynamicznej jezdzie.

4. Wyglad - zarowno zewnetrzny jak rowniez wewnetrzny. Szczegolnie w modernline z jasna deska, ostrygowa skora i drewnem o nierownej strukturze, auto wyglada bardzo ladnie i dopracowanie. Dodatkowo oswietlenie ambientowe tez poprawia nastroj. I 18 felgi wygladaja super do w sumie zgrabnego auta.

5. Mozliwosc ustawienia niskiej pozycji za kierownica.

6. Prostota i-drive. Wczesniej miale starego w e60 i ten jest ewidentnie lepszy.

Wady:

1. Odczuwalne dziury w drodze przy proflu opony 45.

2. Trudne ustawienie pozycji za kierownica - polecam elektryczne siedzenia - ja mam sportowe, jednak manualne i dopasowanie idealnej pozycji troche mi zajelo.

3. Dla niektorych malo miejsca z tylu dla doroslych - auto max 2 + 2 dzieci.

4. Maly bak - tylko 58l.

Warto zainwestowac w:

1. Elektryczne siedzenia + sportowe (swietnie podpieraja).

2. Duza nawigacje.

3. Automat.

4. Servotronic.

5. Polski pakiet - w tym pakiet oswietlenia, czujniki i ksenony.

6. Skore.

7. Tempomat.

Zanim zainwestujecie w takie dodatki jak HUD, kamery, czy rozne asystenty przeczytajcie instrukcje obslugi - wiekszosc z nich ma sporo ograniczen.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko 58 litrow??? Czy nie liczysz rezerwy?

pozdrawiam

Paweł