Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś miesiąc temu kupiłem jako moje pierwsze auto BMW E39 530 d. Jest to dość duże autko jak zresztą wiecie i w drugi dzień zahaczyłem o inne autko i tak lekko pękł zderzak i został brzydki ślad( o hak holowniczy, bo źle zaparkował koleś ) i w trzeci dzień zjeżdżając z krawężnika, za szybko zjechałem i zderzakiem walnąłem i lekko pękł. Natychmiast to skleiłem tylko się przesunęło i ślad biały został. Wrzucam zdjęcia owych uszkodzeń. I mam takie pytania

1) Czy da się jakoś zawoskować to obicie ?

2) czy jest możliwa wymiana zderzaka i ile to kosztuje?

3) czy wiecie może jak ślad po tym kleju umyć ? próbowałem zmywacza do paznokci ale to niestety nie to ( klej był typu super glue )

http://zapodaj.net/80c1420c2f7f.jpg.html

http://zapodaj.net/f9e15013958f.jpg.html

http://zapodaj.net/2c30e327ca87.jpg.html

http://zapodaj.net/c60175145957.jpg.html

bardzo proszę o odpowiedzi, gdyż to dość brzydko wygląda i chciałbym to zmienić

Opublikowano

Po pierwsze - są to na tyle duże uszkodzenia, że trzeba by zdjąć zderzak i dać do kogoś, kto porządnie pospawa plastik.

Po drugie - te rysy od szlifu na lewym narożniku można spróbować spolerować. Musisz wziąć jakąś polerkę (tylko nie uzywaj do tego celu szlifierki kątowej bo ma za duże obroty i spalisz lakier), dobrą pastę polerską (Menzernę, 3M itp) i do dzieła. Niestety raczej wszystkiego nie spolerujesz i na pewno coś zostanie.

Podobnie jest ze śladami po Super Glue - można próbować różnych rozpuszczalników itp ale możesz tym też uszkodzić lakier. Możesz to spolerować drobnym papierem ściernym - wodnym. Jednak też zaingerujesz w lakier bezbarwny i będziesz go musiał potem wypolerować.

Po trzecie - jeśli masz jeszcze jakieś pęknięcia i zamierzasz z tym jeszcze trochę pojeździć a nie chcesz aby te pęknięcia szły dalej to musisz wziąć jakieś mikro wiertełko (najlepiej do tego użyć spręetu Dremela lub innej mikro szlifierki) i na końcu pęknięcia wywiercić na wylot otwór. Otwór ten niejako 'zaślepi' peknięcie i spowoduje, że tworzywo nie będzie dalej się rozdzierało od wstrząsów powiększając pęknięcie. Taki zabieg bardzo często stosują lakiernicy przygotowując zderzak do lakierowania (oczywiście wszystko to potem wcześniej szpachlują i wyrównują zanim zderzak trafi do kabiny lakierniczej).

Generalnie najlepszym wyjściem byłoby oddanie tego zderzaka do jakiegoś lakiernika bo każdy sposób naprawy tych pęknięć pozostawi po sobie widoczny ślad i tylko kompleksowa usługa u lakiernika (pospawanie zderzaka + jego pomalowanie w kolor) jest w stanie ten zderzak ogarnąć tak, żeby nie było żadnego śladu.

Pzdr.

Opublikowano
nic nie musisz wiercić i broń boże używać jakiegoś kleju, ten zderzak jest z polipropylenu i kleje się go nie trzymają.daj to do warsztatu który się zajmuje spawaniem plastiku i będzie po problemie.wiem to bo przez 15 lat spawałem plastiki a niekiedy z trzech zderzaków składałem jeden
Opublikowano
Spawanie plastiku jest na tyle wytrzymałe że nie trzeba końców rozwiercać ale jest to bardzo pożyteczny zabieg i nie ma co negować kogoś za dawanie dobrych rad - robi się tak przy pęknięciach stali w konstrukcjach jak i w plastiku co zapobiega dalszemu pękaniu. Jeżeli nie jesteś blacharzem to na nic sie zda wypytywanie bo przecież nie bedziesz sam tego robił - jedyne co to możesz sie upewnić czy warsztat ma spawarke do plastiku (każdy normalny warsztat powinien być w to wyposażony), i nie będą próbować tego kleić (wątpie zresztą żeby jakikolwiek magik dając gwarancje na swoją robote próbował kleic zderzak bo to bez sensu). Pozdro
Opublikowano

Widzę, że nie do końca chyba zrozumiano to, co napisałem...

Tu nie chodzi o rozwiercanie końców pęknięć przed spawaniem tylko o zrobienie tego (najczęściej we własnym zakresie aby nie płacić za ten banalny zabieg komuś innemu) JEŚLI SIĘ ZAMIERZA Z TYMI PĘKNIĘCIAMI JEŹDZIĆ a dopiero w późniejszym okresie przystąpić do właściwej naprawy zderzaka. Wtedy zrobienie takich otworków ma jak najbardziej sens. Jeśli się ktoś zaraz po usterce zabiera za naprawę to wtedy nie trzeba nic rozwiercać bo spawany plastik jest na tyle mocny, że nic dalej już pękać nie będzie - tak jak to opisano już wcześniej...

Pzdr.

Opublikowano
Jeżeli nie jesteś blacharzem to na nic sie zda wypytywanie bo przecież nie bedziesz sam tego robił

Wypytywanie jak najbardziejj ma sens, bo bedzie wiedział o co dopytywać poźniej fachowców i sprawdzić, czy robią zgodnie ze sztuką.

Opublikowano
nawet jeśli masz lutownice, to bez doświadczenia nie radzę robić tego samemu bo możesz zepsuć zderzak.z tego co widzę koszt spawania nie powinien być większy niż 50=80zł.jeśli koniecznie chcesz to zrobić sam to po pierwsze=dokładnie wyczyść pęknięcie z pozostałości wszelakich klejów.po drugie załatw sobie drugą osobę żeby kiedy będziesz spawał dokładnie składała pęknięcie.po trzecie spoiwo.spawamy tym materiałem z którego wykonany jest zderzak(w bmw stosowany jest polipropylen skrót materiału-PP,polipropylen z zmiękczaczami typu PPEPDM lub polichlorek PC,PBT).Problemem może być to że jak widzę zderzak jest z Mpakietu,nie pamiętam dokładnie z jakiego on jest materiału.Po ściągnięciu zderzaka od wewnątrz szukaj oznaczenia materiału jeśli będziesz miał farta to znajdziesz któryś z tych skrótów PP,PPEPDM,PC,PBT,PC+PBT lub ABS.Jeśli znajdziesz tam oznaczenie PUR to znaczy że zderzak jest z utwardzonego polierutanu,to oznacza że jest nie spawalny.wtedy daj sobie spokój i oddaj to fachowcowi bo wtedy tylko klejenie,przy czym dobry klej kosztuje tyle że na jedno klejenie nie opłaca się go kupować.Ale bądzmy dobrej myśli że jest spawalny,spoiwo w zależności od tego jaki skrót znajdziesz na odwrocie kupisz na alegro za parę złotych.Kup spoiwo typu taśma i trójkąt(sprzedający będzie wiedział o co chodzi),trójkątem spawasz od zewnątrz a taśmą od wewnątrz dla wzmocnienia.to chyba tyle powodzenia :cool2:
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Manolito77 przyznaj się lepiej że oglądałeś fani 4 kółek stąd wiesz o wierceniu otworów :P :8)

Właśnie na Discovery Ed naprawia zderzak od 840 E31 :mrgreen:

Koledze chyba nie zależało na naszych odpowiedziach-po założeniu tematu nawet nie raczył zajrzeć na forum.

Takie osoby z 1 postem których łączny czas na forum jest 10min. powinny być usuwane.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Dokładnie o ten odcinek mi chodziło :P Oni tam sprzedają te BMW jako złomy a u nas to chętnie by się nabyło taka laleczke :)
WBADD31070BU41308
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Przeczytalem kilka postów, dotyczących naprawy popekanych zderzaków,zajmuje sie takimi rzeczami,poza tym uczylem sie o tych rzeczach na studiach wydzial materialoznastwa. I powiem tak żeby naprawic profesionalnie taki zderzak trzeba miec wiedze i to nie mala, jeszce wiecej jest pracy przy zderzakach z PUR ale je też mozna bardzo dobrze i skutecznie naprawic, stosujac odpowiednia technologje. Jak ktos potrzrebowal by jakis porad to piszcie na gg6421494 z checia podpowiem doradzę.

Witam, jakiś miesiąc temu kupiłem jako moje pierwsze auto BMW E39 530 d. Jest to dość duże autko jak zresztą wiecie i w drugi dzień zahaczyłem o inne autko i tak lekko pękł zderzak i został brzydki ślad( o hak holowniczy, bo źle zaparkował koleś ) i w trzeci dzień zjeżdżając z krawężnika, za szybko zjechałem i zderzakiem walnąłem i lekko pękł. Natychmiast to skleiłem tylko się przesunęło i ślad biały został. Wrzucam zdjęcia owych uszkodzeń. I mam takie pytania

1) Czy da się jakoś zawoskować to obicie ?

2) czy jest możliwa wymiana zderzaka i ile to kosztuje?

3) czy wiecie może jak ślad po tym kleju umyć ? próbowałem zmywacza do paznokci ale to niestety nie to ( klej był typu super glue )

http://zapodaj.net/80c1420c2f7f.jpg.html

http://zapodaj.net/f9e15013958f.jpg.html

http://zapodaj.net/2c30e327ca87.jpg.html

http://zapodaj.net/c60175145957.jpg.html

bardzo proszę o odpowiedzi, gdyż to dość brzydko wygląda i chciałbym to zmienić