Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Od niedawna jestem użytkownikiem 520d E39 z 2001 r. Kiedyś już miałem 320 w benzynie ale to było tak dawno temu, że już niewiele pamiętam.

Otóż nie mogę dojść do ładu z przednimi światłami i proszę o poradę.

Mam światła ksenonowe. Najbardziej odpowiada mi opcja automatycznego włączania i tutaj nie ma żadnego problemu oprócz tego, że w dzień się nie świecą więc zgodnie z przepisami nie mogę tej opcji używać. Pozostaje mi opcja świateł pozycyjnych, w którym to przypadku świecą się tylko "ringi"...i to by mogło być ale świecą się również po wyjęciu kluczyka ze stacyjki...co jest raczej normalne. Więc jeżdżę z włączonymi światłami mijania i wszystko by było ok gdyby nie to, że po wyjęciu kluczyka z przodu palą mi się jakieś małe żarówki coś jakby słabo świecące migacze i z tyłu też się coś tam pali.

Sprowadza się to do tego, że za każdym razem muszę wychodząc z samochodu wyłączać światła wyłącznikiem i to mnie wkurza. Przyzwyczaiłem się w poprzednim aucie, że światła gasną gdy wyciągam kluczyk.

Czy można coś z tym zrobić bez ingerencji w instalację ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Można.Koduje się moduł świateł na tzw DRL i masz świecące żarówki na 30%(światła od długich) jako dzienne.

Jazda na ringach nie jest ok-w E39 są to światła postojowe.

Możesz w ten sposób wspomóc stófką :mrgreen: Urząd Wojewódzki (itp) jeżeli spotkasz się z odpowiednimi służbami .

BMW mają tak światła i oprócz w/w sposobu nic nie zmienisz.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Polecam zakodowanie dziennych. Ja nie mam czujnika zmierzchu, ale ogolnie bajka. "Oszczedzasz" xenony i nie myslisz o wlaczaniu swiatel. Jak dla mnie to najbardziej przydatna opcja, z tych ktore u siebie zakodowalem.

Polecam takie rozwiązanie. Akurat mam u siebie czujnik zmierzchu i nigdy nie musze się martwić o włączanie świateł.

Opublikowano

Kupiłem kabel i przy pomocy NCS udało mi się zakodować światła dzienne.

Przy okazji ustawiłem miganie kierunkami przy zamykaniu.

Jednak w żadnej opcji teraz nie świecą ringi. Czy tak ma być ?

Trochę szkoda bo auto fajnie wygląda z ringami...

Opublikowano
dodam jeszcze, że gdy włączam postojówki to świecą mi się słabo kierunki....ringi niestety nie :(

jak ringi nie świecą to muszą świecić kierunki bo przejmują rolę pozycyjnych

z tyłu to samo robi "STOP"

czyli albo żarówki popalone albo masz ledy ...

Opublikowano

OK...dzięki. Ale kurczę wydawało mi się, że przed kodowaniem ringi świeciły (chociaż nie jestem pewien).

Możliwe, że jakoś wyłączyłem ringi podczas kodowania ?

Opublikowano
OK...dzięki. Ale kurczę wydawało mi się, że przed kodowaniem ringi świeciły (chociaż nie jestem pewien).

Możliwe, że jakoś wyłączyłem ringi podczas kodowania ?

raczej nie

prędzej obstawiał bym że albo przypadek ze żarówkami albo wtyczki nie stykają

masz lampy poliftowe ?

Opublikowano
Można też tak zakodować auto, by po jeżdzie na światłach i wyłączeniu stacyjki, światła gasły całkowicie (nie przełączały się na pozycyjne), ale niestety nie pamiętam dokładnie jaka opcja za to odpowiedała, ale ja u siebie w X5 tak właśnie zorbiłem.
Opublikowano
kolego "theded" widze ze tez masz przedlifta jak ja, jest mozliwosc zaprogramowania swiatel tak aby wlaczaly sie po przekreceniu stacyjki ? dodam ze nie mam czujnika, mam xenony, i o co chodzi z tym oszczedzaniem xenonow ? jesli to swiatla przedlift bez ringow to co swieci ? :)
A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć...
Opublikowano

Swiatła xenonowe jak wszystkie źródłą światła wyładowcze nie lubią włączania i wyłączania.

Postojówki są w kloszach od świateł długich (jak nie ma ringów).

Opublikowano
dodam jeszcze, że gdy włączam postojówki to świecą mi się słabo kierunki....ringi niestety nie :(

jak ringi nie świecą to muszą świecić kierunki bo przejmują rolę pozycyjnych

z tyłu to samo robi "STOP"

czyli albo żarówki popalone albo masz ledy ...

Kolego, ja u siebie mam ledy i zakodowane światła dzienne. Jak przełącze na pozycyjne to świecą mi dzienne oraz ringi. Trochę to denerwuje, bo nie można samochody pozostawić przy włączonym zapłonie na postojówkach...