Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chodzi mi o to czy "skóra" w BMW to cerata czy prawdziwa naturalna skóra, ponieważ przeglądając moje archiwa natknąłem się na Motor chyba z Sierpnia lub z Lipca i w artykule o pielęgnacji skóry było napisane że Mercedes dla ochrony praw zwierząt czy coś stosuje w swoich samochodach materiały skóropodobne wysokiej jakości. I tu nachodzi pytanie czy w BMW też są jakieś ceraty czy prawdziwa skóra.
Opublikowano
Jest to prawdziwa skóra. Jednak w najlepszym wypadku wykonane z niej są tylko niektóre elementy, najczęściej siedzisko i oparcie. Wszystkie "boczki", plecy czy też inne mniej widoczne elementy wykonuje się z materiałów doskonale imitujących skórę. NIe można je nazwać "ceratami" bo mają dobre właściwości użytkowe, np. przepuszczają powietrze. Wynika to z kalkulacji kosztów. Skóra kosztuje kiklanaście euro za m2; textill (imitacja) ok 2.
Opublikowano
az sie przyjzalem z bliska moim fotelom...

wyglada jak skora

pachnie jak skora

smakuje jak skora :wink:

wiec to chyba jest skora... a na ile prawdziwa, tego niestety nie wiem... :8)

no u mnie tak samo jest

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

Opublikowano
No niestety ale nawet Porsche 911 ma tylne fotele z ceraty i przednie boczki. Troche to smutne ale prawdziwe :( Swoja droga to oszustwo placic 10 tys zlotych albo i wiecej za cerate przy kupnie nowego auta...
Opublikowano
Dlatego ja szukam teraz kompletu siedzień i poszyć drzwi i chcę sam zrobić sobie prawdziwą, beżową skórę do mojego E28. Jak doprowadze plan do końca to zamieszczę fotki do oceny.
Opublikowano

Ale kicha, koleżanka ma C220 i mi to smierdziało plastikiem.

kicha niby skóra a tu zwykły skaj. Jaki by nie był jak skaj to kicha:(

Co do robienia skórzanych foteli. Jakos nie jestem przekonany co do wykończenia. Nawet najładniejsze nie wyglądają tak ładnie jak oryginał :(

Opublikowano

Mamy 21 wiek i niestety syntetyczna skora juz jest tak bardzo zaawansowana ze przewyzsza wlasciwosciami, trwaloscia skore naturalna.

Tylko niektore fragmenty siedzenia zrobione sa z naturalnej skory, reszta to leatherette.

• Członkowie klubu
Opublikowano

I może dlatego BMW straciło słynny swój zapach jak to jest w Lexusach.

Zgadza się, sztuczna skóra High Quality przewyższa naturalną w szczególności w wytrzymałości na czynniki zewnętrzne jak UV,barwniki [np.:Jeans], trwałości barwy, starzenie a jej koszt nie jest mały - za 2 Euro to jest cerata.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
az sie przyjzalem z bliska moim fotelom...

wyglada jak skora

pachnie jak skora

smakuje jak skora :wink:

wiec to chyba jest skora... a na ile prawdziwa, tego niestety nie wiem... :8)

:D :D :8)

Jak można zadbać o skóre w aucie ??

Macie jakiś sprawdzony sposób albo preparat ??

Rozmowy o skórach zupełnie jak w ........ pogotowiu :8)

Opublikowano
Jak można zadbać o skóre w aucie ??

Macie jakiś sprawdzony sposób albo preparat ??

Rozmowy o skórach zupełnie jak w ........ pogotowiu :8)

Witam ja mogę polecić sprawdzony sposób na odświeżenie i konserwacje skóry w samochodzie,wystarczy zakupić w aptece opakowanie Glycerolum 86% ( Gliceryna ) 30gram koszt 2zł.I wystarczy, co jakiś czas np raz do roku lub częściej wetrzeć i zostawić aby gliceryna wchłonęła się,nadmiar można wypolerować szmatką.Skóra dzięki temu zabiegowi odżywi się i długo będzie nas cieszyć dobrym wyglądem. :cool2:

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
A co polecacie do pielegnacji cerat :lol: :?:
Opublikowano

Joł!!!

Do pielegnacji skóry ...hmmm...wyczytałem gdzes w poprzednich postach,z enajlepiej sprawdzają się środki do mebli skórzanych sa skuteczne na 100%-cena około 20-60 zł (producent mebli -firma "Kler" posiada w swej ofercie wysmienity środek do konserwacji skóry). Środki w stylu Glycerolum 86 volt lub krem NIVEA (oryginał) to środki zastępcze gdy nie ma nic pod ręką. Można z rónie dobra skutecznościa stosowac środki do pielęgnacji odzieży skórzanej. Śmigam motocyklem i do skórzanych spodni uzywam środków firmy Wilson's Leather (przywiozłem z wyjazdu za Kałużę). W polsce też są dostępne fantastyczne srodki i to duuużo tańsze niż tam, a jakościa wcale nie ustępują.

Mam za to problem ze zwykłym obiciem foteli...czy je myć..Jedni poszą, ze płynem do dywanów ponoc daje super efekty!! Tylko, ze jest -10 st C a w blaszaku po umyciu nawet goracą wodą z płynem do czyszczenia fotele zamarzną!!!!!!!!!!!!!!!!!

Może jakieś pianki do mycia foteli, tylko żeby umyły i nie narobiły plam przy okazji!!!

PORADŹCIE COŚ...............

Szukałem, uzywałem wyszukiwarki i jest o tym naprawde sporo, ale jest to w tak rozlazły sposób opisane.... :roll2: :roll2: :roll2:

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

Opublikowano

Mam możliwość kupienia skóry do mojego auta. Jak pojechałem ją oglądać to zobaczyłem na boczkach ślicznie byłyszczącą się, plastikową ceratę. NIEEEE.. wolę już mój gruby ciepły welur.

Ta cerata przy więszych mrozach lubi poskrzypić w aucie, robi się twarda.

Opublikowano

Może tu : http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=6687

Do mycia najlepsza jest woda z mydłem (najlepiej szare) - najprościej można je sobie "zetrzeć" na tarce, jakieś 1/4 kostki na parę litrów wody - "mydliny" powinny być nawet gęstawe od ilości mydła. Skuteczność - poczytajcie w tamtym wątku ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Ten papier ścierny to niezły hardkor :shock:

Ale jak ktoś wie, gdzie coś takiego robią, to ja sie pisze.

Opublikowano

hm, cerata... co Wy piszecie...

typowy skaj, czyli jak to nazywam - "komunistyczna polska skóra", występował w polskim BMW czyli FSO :wink:

posiadam zabytkowego fiata 125p z 1975 roku czyli autku stuknęło już 31lat od wyprodukowania i tam był skaj... i to nie byle jaki. poprzedni (i jedyny) właściciel dbał i wygląda to teraz mniejwięcej tak:

http://img216.imageshack.us/img216/9706/fotel23gu.jpg

ja to myłem wodą z szrym mydłem... ale nie oszukujmy się - nawet jak skóra w naszych beciach nie jest 100% to i tak nie porównujmy jej ze skajem, prosze ja Was... :hand:

:wink:

Szybkich samochodów i pięknych kobiet, albo odwrotnie...

http://img169.imageshack.us/img169/8725/k1c6qd.png

Opublikowano

k1cyprys - skóra to to tylko i wyłącznie to co jest zdjęte ze zwierzęcia.

A to ę w XXI wieku skaj wygląda jak skóra, przepuszcza powietrze itd. nie zmienia faktu że nią nie jest. Marketingowo nazywa się taki material ekoskórą - jak to ładnie brzmi, ale jest to skaj. Porównanie nawet najlepsze tworzywo nazywamy plasikiem a nie metalem pawda? Choć byłby lepszey, trwalszy i mocniejszy to nigdy nie powiemy że to metal...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
uwielbiam skore w samochodach , sam osobiscie napewno szukalbym tylko samochodu na takim wyposarzeniu ale jest jedna rzecz ktora mnie boli , chodzi mi o to ze strasznie sie [BAD] smazy w lato jak sie nagrzeje.. pozdrawiam wszystkich !
Bayerische Motoren Werke !