Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chce kupic bmw E 60 520 benzyna 170KM rocznik 2004-2005 lub E 90 320 benzyna 150 KM rocznik 2005- 2006. Pytanie kieruje do kogos kto ma lub mial te konkretne modele bmw. Mianowicie chodzi o rzeczywiste spalanie, nie takie jakie podaje producent lub podaja w testach, tylko prawdziwe spalanie przy normalnym uzytkowaniu, bo wszedzie szukam po internecie i wszedzie podaja co innego. Kolejna sprawa jak sprawuja sie te silniki, czy ilosc koni jest wystarczajaca? I jak wygladaja rzeczywiste koszty wymiany czesci eksploatacyjnych ale u zwyklego mechanika nie w serwisie? Auto ma byc autem rodzinnym, do codziennego uzytkowania do pracy itp. ale rowniez kilka razy w roku na dluzsze trasy, ktorym w razie potrzeby bedzie mozna tez lekko przycisnac w dluzszej trasie, jednoczesnie nie wydajac fortuny na benzyne.Z gory dziekuje bardzo za pomoc, bo po tym co przeczytalem w internecie mam jeszcze wiekszy problem niz przedtem, a czasu coraz mniej poniewaz zakup auta planuje w maju.
Opublikowano
Mam 520i z 2004r od trzech lat.Jeszcze w sumie nigdy mi sie nie zepsula ,no kontrolka od poduszek mi sie zapalila ,ale po skasowaniu bledow jest ok.Dzis zrobilem trase 560km i spalila jakies 9,5l z tego 350km to autostrada srednio 160km/h.Mocy wiadomo zawsze bedzie brakowac,ale nie jest tak ze to totalny dolek,przy wyprzedzaniu redukcja i gaz i jakos sie tula.Ja jestem zadowolony z tego auta i odpukac oby tak dalej :D
Opublikowano
dziekuje za odp.. Musze powiedziec ze dalej mam problem. Ostatnio duzo czytelem na niemieckim forum i jedyne co sie wyjasnilo ze E 90 320 odpada poniewaz wszyscy pisza ze za malo mocy, o E60 520 z kolei ze mocy nie za wiele choc daje rade ale spalanie srednio ok 10-11l/100km w trasie i nawet 14l w miescie, oba przy oszczednej jezdzie. nie ukrywam ze nastawialem sie na 520 i to co piszesz Ty naprzeciwko tego co przeczytalem wczesniej jest pocieszajace bo 9,5l jadac 160km/h dla mnie jest super. A problem nie skonczyl sie poniewaz duzo czytalem o 325 219ps 2005rok bo duzo ludzi na niemieckich forach pisze ze jest to najlepszy wybor poniewaz stosunek mocy do spalania jest optymalny, niby pali duzo mniej od 520 a moc mowi sama za siebie. wiec teraz jest 520i czy 325i ? Moglbys jeszcze napisac jak wyglada spalanie w miescie przy normalnej jezdzie?
Opublikowano
Nie wiem czy ja jezdze normalnie ,ale w miescie nie wzial mi jeszcze wiecej jak 12l.Dodam ze jak tylko silnik sie nagrzeje zaraz wlaczam klime obojetnie czy to trasa,miasto,zima czy lato
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto generalnie pali tyle ile waży a nie ile ma mocy albo pojemności. 520i nie będzie paliło dużo mniej od 530i przy podobnym stylu jazdy. Oczywiście jest tańsze w zakupie i to może być argument, ale na pewno nie wybieraj 520i patrząc na spalanie. E60 to dość duże, ciężkie auto i musi spalić w korkach nawet do 15 litrów na 100 km, szczególnie w automacie. Wszystko zależy od warunków użytkowania. W ciasnym mieście 100konne Clio potrafi 10 spalić to czego się spodziewać po ciężkiej limuzynie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem polega na tym, że zastanawiasz się nad silnikiem, a tak na prawdę nie wiesz czy chcesz E60 czy E90. Nie można tych dwóch modeli brać pod uwagę tak po prostu co się trafi akurat. To są tak zupełnie inne auta, że najpierw się zastanów co potrzebujesz pod kątem budy, a potem myśl nad silnikiem dopiero. Jeżeli pod kątem wielkości wnętrza i komfortu jazdy wystarczy Ci E90 to w ogóle nie bierz pod uwagę 5tki, bo nie ma to sensu finansowego.
Opublikowano
powiem tak 520 mi sie bardziej podoba ale jak mi ma ona palic tak jak pisza na niemieckim forum ze w miescie nawet i 14l to nie dla mnie. Natomiast 325 pali stosunkowo malo no i koniki219ps to juz jest cos..moze to nie bolid F1 no ale cos :) chcialbym cos uniwersalnego zeby bylo i rodzinne i na trase i do pracy ale zebym ja tez jakas radoche z tego auta mial. wiec 325 to chyba bedzie to. jedyny minus cena.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kto Ci nagadał takich pierdół, że E90 pali mniej od E60??? 3ka waży może 50-60 kg mniej od 5tki więc pali podobnie. Mają te same silniki, skrzynie biegów itd. więc nie ma żadnej przyczyny żeby E60 paliło więcej od E90, jeżeli już to minimalnie.
Opublikowano
nigdy nie jezdzilem ani 520 ani 325 wiec niewiem. Te " pierdoly " wyczytalem na niemieckich forach. I nie byl to pojedynczy wpis tylko praktycznie wszyscy tak pisali. Wiec cos w tym musi byc nawet patrzac rozsadnie w 325 lzejszy samochod ciagnie 219 koni a w 520 60kg wiecej ciagnie o prawie 50 koni mniej wiec teoretycznie to musi wiecej palic. Dlatego pisze bo probuje dowiedziec sie konkretow od ludzi ktorzy tymi autami jezdza/jezdzili a nie sugerowac sie danymi producenta.
Opublikowano
U mnie z silnikiem N52 2.5l i z automatem pali w okresie zimowym okolo 15, w ruchu miejskim, duzo korkow. Latem schodze do 12-13. W trasie to jakies 9l, tak do 140 na autostradzie, lub wolniej w polskiej rzeczywistosci.
Opublikowano

Witam :)

Też mam 520i,skusiła mnie jasna skórka,drewienka i niezły "wypas". Kiedyś odpowiadano na pytanie ile pali BMW - Tyle ile wlejesz do baku. :))

Niestety to już przeszłość(ceny paliw).Jak miałbym Ci doradzać to jednak 192 kucyki.Pali tyle samo a przyjemność z jady większa.

Co do spalania - decyduje technika jazdy - przy ruszaniu,gaz,szybkie dojście do "założonej"prędkości i dalej tylko ją podtrzymywać,wtedy spali Ci 10,5 - 11L/100

Wbrew pozorom przy spokojnej,rekreacyjnej jeździe w mieście(bez korków)będzie ze 13L/100. :)) Przynajmniej tak mi wychodzi(ale tylko jak się zagapię).

Pozdr.

Opublikowano
witam..I Na taka odp czekalem kogos kto ma i na codzien uzytkuje :) Po dlugich godzinach czytajac fora Polskie i Niemieckie dochodze do wniosku takiego ze BMW takkk :cool2: ale model E90 325 218ps gdzie nie czytam to wszyscy na prawde chwala ten model...