Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
DO 335i, Mobil 1 0W40...

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Nie ma sprawy. Mówi się, że oleje OE BMW są dostarczane przez Fuchs.

pozdrawiam

to nie dokladnie tak, olej zalewany w fabryce BMW pochodzi od fuchs bezposrednio (to jest olej fuchsa).

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Ale dane techniczne FUCHS TITAN SUPERSYN LONGLIFE SAE 0W40 http://olejefuchs.pl/fuchs-titan-supersyn-longlife-sae-0w40.html nie pokrywają się z danymi oleju OE BMW 0W40. :norty:

No nie bo to nie ten sam olej, trzeba rozroznic olej zalewany fabrycznie do samochodow nowych zanim zostana dostarczone do salonu a olej sprzedawany jako produkt przez bmw to nie to samo.

BMw nie zalewa oleju BMW fabrycznie wyszlo by to prawdopodobnie za drogo.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
Ich wlasna. Na pewno nie Castrol, na pewno nie orginalny Fuchs. Osobiscie podejrzewam ze to olej produkowany w malych ilosciach przez fuchsa na zlecenie bmw ale tutaj gdybam, i tak nie jest to nawet olej lany przez BMW. Aktualnie na serwisach BMW leje Mobil 1.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

super dzieki za link, uwaga to nie znaczy ze olej BMW to bedzie shell... bedzie pordukowany przez shell

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Czy to prawda ze castrol nie ma swoich fabryk ?

Tylko zleca produkcje innym koncernom ?

Czytalem ostatnio w niemieckiej gazecie o tym ze co rok , czy dwa inny koncern wygrywa przetarg i produkuje szmire z napisem castrol :o

Opublikowano

ello.. Mam takie pytanie , kupiłem niedawno e90 330i n53 i chciałbym wymienić olej . tak tu na forum zachwalacie Millers'a i znalazłem sklep koło domu który sprzedaje to masło:) i mam pytanie:

xf longlife 0w 40 i 10w 40 ma aprobatę BMW longlife 04 ale Millers ma też w swojej ofercie 5w 50 xf longlife ale żadnej aprobaty BMW nie ma. Czy mogę taki olej wlać do mojego silnika ?

Opublikowano

no proszę, Shell zalecany przez BMW :)

ja jeżdżę w każdym swoim BMW na Shellu

przykładowo w poprzednim z n47 przelatałem na nim niemal 200.000km i potem nowy właściciel robił rozrząd i stwierdzili w serwisie, że silnik absolutnie nie budzi zastrzeżeń (przebieg ok 300.000km)

Opublikowano
A taki shell helix ultra extra 5W30 jak z parametrami wypada, grzechu warty taki olej, bo one podejrzanie tanie są ? Jaką to ma temperaturę samozapłonu ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A taki shell helix ultra extra 5W30 jak z parametrami wypada, grzechu warty taki olej, bo one podejrzanie tanie są ? Jaką to ma temperaturę samozapłonu ?

Musiał bym poszukać kartę charakterystyki co do temp samozapłonu.

Ten olej ma rewelacyjny stosunek ceny do jakości. Ja (i wielu znajomych) stosuję go co najmniej od 7 lat i jestem zadowolony.

Z tego co kiedyś sprawdzałem, to zrobiony on jest na bazie mineralnej ,stąd ta niższa cena. Nie wiem jakie są kryteria aby olej mógł być nazywany Syntetykiem - ale ten Shell Ultra Extra ETC (Bmw LL04) jest tak właśnie nazywany:

W pełni syntetyczny olej silnikowy – najwyższa ochrona Shell dla układów obróbki spalin

Shell Helix Ultra ECT 5W-30 zapewnia:

Ochronę układów obróbki spalin pojazdu, poprzez utrzymywanie w czystości filtra cząstek stałych w silnikach wysokoprężnych

Niezrównaną ochronę przed szlamem – żaden inny olej silnikowy nie sprawi, że Twój silnik będzie czystszy - niemal jak fabrycznie nowy

Obniża zużycie paliwa do 1,7%

Specyfikacje: BMW LL-04; aprobata MB 229.51; VW 504.00/507.00; Porsche C30

Cena za prawdziwy FULL syntetyk zaczyna się najczęściej od około 200zł za bańkę.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
To bardzo ważna sprawa w przypadku turbodoładowania, szczególnie dla kiepskich sprężarek/magistrali olejowych tak jak w M47.