Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
siemka zagotowala mi sie dzis bmk czy moze byc to przyczyna wlanego plynu do chlodnicy ponad norme czyli za pkt wyznaczony maximum jesli tak to musze odlac a jak nie to visko , a co do visko to czy moge kupic z allegro po slyszalem ze jak polozy sie visko na plask to juz nie dziala to w salonie bmw tez mi dadza na pionowo ?
Opublikowano
w czasie jazdy elegancko wskazowka stoi I ale jak musialem stanac w korku to lipa wskazowka zaczela isc do czerwieni i teraz tak ost przed wyjazdem za granice bmk mi sie gotowala nie wiedzialem co jest szybko ja odstawilem ostygla sprawdzilem poz plynu a tam 3/4 wylecialo uzupelnilem ale az za zaraz bede szedl go spuscic no ale czy z plynem czy bez niego ona sie gotuje co robic
Opublikowano

sprawdż, czy jest przelew płynu w zbiorniczku wyrównawczym po dodaniu gazu

i czy działa ogrzewanie

po objawach możliwe,że to Visko

z tym trzymaniem w pionie,to bez przesady

Opublikowano
bylem na markecie plynu bylo prawie ze po korek widzialem teraz silnik ostygl i odkrecam wlew a tam praiwe ze lyn przy dnie patrze czy nie cieknie zero plam gdzie on sie podizewa?
Opublikowano

Prawidłowe odpowietrzenie układu chłodzenia:

-napełnić świeżą cieczą chłodzącą zbiorniczek wyrównawczy, aż do krawędzi wlewu.

-wykręcić śrubę odpowietrzającą w chłodnicy, obok zbiorniczka wyrównawczego, aż przez otwór zacznie się wydobywać

ciecz bez pęcherzyków powietrza.

-przykręcić śrubę odpowietrzającą w chłodnicy

-uruchomić silnik, włączyć ogrzewanie i rozgrzać silnik, nie zakręcając korka wlewy cieczy chłodzącej. Wciskając pulsacyjnie pedał gazu zwiękrzyć prędkość obrotową powyżej 2500 obr/min, resztki powietrza wydobędą sie z układu chłodzenia, powodując spadek cieczy chłodzącej do znaku MAX na zbiorniczku wyrównawczym lub poniżej.

-podczas nagrzewania silnika ewentualnie uzupełnić ciecz chłodzącą.

-po osiągnięciu przez silnik temp. roboczej pozostawić go na biegu jałowym przy około 1200 obr/min

-ponownie odkręcić śruby odpowietrzające i nie zakręcać dopóty, dopóki przez otwory nie zacznie wypływać ciecz chłodząca bez pęcherzyków powietrza.

UWAGA. Nie zbliżać rąk do wentylatora i pasków klinowych. Istnieje zagrożenie urazem.

-dolać ciecz chłodzącą do poziomu MAX i zakręcić korek wlewu cieczy chłodzącej.

-sprawdzić szczelność układu chłodzenia, szczególnie przewodów elastycznych i ich przyłączy, śruby odpowietrzające oraz

pompe cieczy chłodzenia

Opublikowano
ja bym obstawiał pompę wody, podczas jazdy silnik dostaje dodatkową dawkę zimnego powietrza z zewnątrz a na postoju tylko wiatrak chłodzi nam silnik, dlatego jeśli pompa jest walnięta to może temperatura podskoczyć
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

zabieralem sie za sprawdzenie mojego ukladu i przekrecilem śrubke polowa utkwiła w srodku ale został odkryty otwor odpowietrzajacy grubosci wykałaczki oto film co dzieje sie po rozgrzaniu silnika i postoju

plus tego taki ze teraz sie auto nie gotuje pewnie dlatego bo wychdozi ta para... dzis próbowałem to uszczelnic tak prowizorycznie wykałaczka z dziurki lekko leciala para i auto lekko sie grzało czyli jak bede mial dobra nakretke to auto i tak bedzie mi sie gotowac przyczyna moze bbyc zapowietrozny uklad ? czy wina lezy juz gdzies dalej ?

Opublikowano
mysle ze sie obedzie kupilem w salonie nowa srubke do odpowietrznika 2 euro z kawalkiem wydobylem polowe starej po czym zabralem sie za odpowietrzanie tak jak podal emir55 za co mu dziekuje :) no i jak narazie pogoda bardzo ladna cieplo jazde próbną odbylem i jestem zadowolony wskazowka stoi w normie przy jedzie z wlaczanym ogrzewaniem na 3 potrafi nawet nieco spasc :) mysle ze tu chodzilo o odpowietrzenie :) dzieki za pomoc !!