Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[lis

Witam Panowie. Proszę o pomoc mianowicie mam pęknięty wał jak w temacie. Od jakiego modelu może jeszcze pasować? Słyszałem że pasuje od 2.0 150PS a nawet od 1.8tds. Czy możliwe jest że będą pasować

wały od wszystkich cztero cylindrówek począwszy od E36 kończąc na E90??[list=]

kolego poprawiłem ci tytuł pierwszy i ostatni razPOzdr. Dani

Opublikowano

Zamiast domysłów polecam lekturę http://www.realoem.com/bmw/select.do

Wpiszesz tam swój numer VIN, odszukasz wał korbowy, piszesz sobie jego numer. Następnie w wyszukiwarce ręcznie wybierzesz jakiś inny model auta (jeden z tych, które przytoczyłeś) i ponownie odszukasz wał korbowy i porównasz numery - w ten sposób będziesz miał jednoznaczną odpowiedź co od czego pasuje lub nie...

Pzdr.

Opublikowano

Nawet nie trzeba ręcznie spisz numer swojego wału po nr Vin tak jak pisze kolega wcześniej. A następnie w realoem jest też wyszukiwarka po numerze części i będziesz miał tam podane w jakich modelach występuje dana część. Wiem bo szukałem tak ostatnio czujnika wałka. Jest to dziecinnie proste zajmie ci to max 5 minut

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Tak jak Ambience pisze -też tak można.

Wtedy wywali dokładnie wszystkie auta (choć w przypadku tego konkretnego wału dużo tego nie będzie - raptem 6 pozycji, a zasadniczo to 2 silniki, w których ta część jest wspólna).

Pzdr.

Opublikowano

a jak tak z innej beczki?

co zrobiles ze wal pekl? to Twoja wina, czy wada fabryczna?

Opublikowano

co zrobiles ze wal pekl? to Twoja wina, czy wada fabryczna?

Raczej wada fabryczna, o pęknietym wale w m47 nie pierwszy raz słysze

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano

9000.... az mnie smiech bierze.... wal korbowy czy blok silnika... wszystko moze pekac. to cena ktora musi placic bmw za obnizenie masy. Uzywaja lzejszych materialow ale za to mniej wytrzymalych.

Kolego... jak zdobedziesz na realom albo na bmw-parts numer tego walu to posprawdzaj po innych modelach czy numery sie zgadzaja. Koszt robocizny to okolo 1000 zl. No chyba, ze jeszcze cos ci tam walnelo. Nie chce cie straszyc ani smucic ale jak wal zerwalo to moglo dojsc do uszkodzenia karbowodow... zawory... moze nawet ucierpialy boczki cylindrow... Wtedy juz naprawa silnika bedzie naprawde nieopacalna i musisz poszukac calego silnika... :!:

pozdrawiam

Opublikowano
hmm, jeśli wymieniasz na używany, to zapewne z takich samych materiałów, w związku z tym ja bym nawet się nie zabierał za to. Zerwał bym głowicę i w zależności od jej stanu i reszty sprzętu kupił drugi słupek, albo cały silnik
Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu ;)
Opublikowano
jezeli pekl wal to nie wroze nic dobrego i najlepszym rozwiazanie bedzie szukanie drugiego silnika. Ale najpierw sprawdz co dokladnie poszlo
Opublikowano
wał używkę kupić mozna za ~500zł

Rozkodowanie numerów VIN na PW

sprzedam drążki kierownicze boczne (prawy, lewy) do e34 touring tanio

511185044 - nie odbieram prywatnych

Dbajcie o siebie i o innych

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie nie bylo mnie w kraju wiec dopiero teraz moge odpisac. Wał pękł podczas normalnej jazdy bez zadnych szalenstw. Reszta silnika jest ok (sprzedam na czesci) Natomiast kupilem drugi goly slupek bez osprzetu i przelozylem to chyba wedlug mnie najbardziej optymalna opcja. Auto jeździ teraz ok ale musze jeszcze gdzieś pompe ustawic bo jest troche zamulona i brakuje mocy. Podobno w Plocku jest dobry spec i w okolicach Sierpca ( to są moje najbliższe okolice). Jesli chodzi o to peknięcie walu to chyba rzeczywiscie wada fabryczna, ale slyszalem tez opinie ze pekają czesto dlatego ze jeździ sie długo na zużytej dwumasie i wal dostaje po dupie. Auto mam dopiero poł roku dwumasa u mnie jest niedawno wymieniana widac ze prawie jak nowa minimalne luzy wiec mogl ktos wczesniej dlugo jezdzic na zuzytej i w koncu wymienił :) ale zapomnial o wale :) pozdrawiam kolegów
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podobno w Plocku jest dobry spec i w okolicach Sierpca ( to są moje najbliższe okolice).

Jeżeli szukasz w tych okolicach to ten będzie najlepszy.

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&ved=0CGkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.auto-diesel.com.pl%2Fkontakt.htm&ei=EiapT7bEMobMswaAk_ThBA&usg=AFQjCNFBtkcpUdGFdQzmhlZCo02ccmk2Mw

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na poprzedniej stronie wrzuciłem link do strony internetowej warsztatu.Zawsze możesz zadzwonić i dowiedzieć się konkretnie ile taka impreza kosztuje-(24)2762143.

Żeby nie było,to nie mam w tym żadnego interesu podając namiary na warsztat.

Robili mi dwa auta i robią naprawdę solidnie.I jest to praktycznie najlepszy fachowiec w okolicy,o czym świadczy masa klientów i długi czas oczekiwania na naprawę(od 2 do 3 tygodni)zajmuje się dieslami już lekko ok.15 lat.

Poprzednio był mechanikiem w serwisie diesla w Niemczech.

W zeszłym miesiącu zmarł bardzo dobry mechanik pracujący u niego [*]

ec2Wze6.jpg