Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zawór...

Jaki zawór, sterujacy EGR?

//edit

no chyba że zawór ssący/wydechowy jesli tak to co może być przyczyną. Co z tym robić ściąga się głowice ...??

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
Kolego miałem podobnie i już tak zostało. Zmieniłem dwumasę, rolki, napinacz, koło pasowe, poduszki pod silnikiem i kompletne sprzęgło, a dźwięk troszkę się wytłumił, ale było to słychać nadal. Także problem chyba rzeczywiście leży gdzieś w silniku.
Opublikowano
Kiedys jak nasluchiwalem takie cykanie u kolegi to dochodzilo gdzies z silnika w okolicach korka wlewu oleju. Sprawdzalem kilka rzeczy i nie znalazlem przyczyny
Opublikowano

Poszperałem trochę w necie i znalazłem coś takiego:

that noise is derived from the hydraulic tensioner of the chain of command that needs to be changed it receives the oil pressure, but can no longer maintain the current chain is stretched then hitting tab and generating the noise.

Jeśli dobrze sobie tłumaczę to: winny jest napinacz łańcucha (nr 12 na rysunku) lub łańcuch (rozciągnięty), ktoś może to lepiej przetłumaczy? Jeżeli jednak spróbować wymienić napinacz to czy ktoś coś takiego robił? Jak to jest zamontowane bo jakoś nie mogę sobie tego dobrze wyobrazić? Idzie wymienić ten napinacz bez większych problemów?

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/m/x/18.png

BMW E46 320D 2000r.
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam

Zdiagnozowałeś problem stukania przy gaszeniu silnika.

Od kilku dni pojawił się u mnie przy gaszeniu słyszalny podwójny stukot jak na filmiku z YouTuba w poście.

Będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam