Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyższy indeks tak - tyle że opona nieznacznie twardsza powinna być więc możesz to nieznacznie odczuć.

Producenci raczej zalecają dobierać opony zgodnie z fabrycznymi indeksami ale w górę można iść bez niepokoju, nigdy w dół.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chciałbym kupić 94 ale akurat wiele opon w rozmiarze 225/50 R17 mają indeksy 98 a jak już spotka się 94 to okazuje się że to Run Flat a tych na pewno nie chcę. Po przeczytaniu wielu opinii + wyniki kilku testów skłaniam się ku Nokian ZG2 tylko właśnie indeks nośności mają 98
Opublikowano
Miałem ten sam problem i nie mając wyboru mam teraz wyższy indeks niż fabryczny.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spokojnie można brać wyższą nośność. Nie sądzę że porównując dwie takie same opony (model i producent) dało się łatwo wyczuć różnicę w indeksie nośności.

Ja mam na tylnej osi 255/40R17 98 Y XL i jest komfortowo, stabilność i prowadzenie również OK choć nie tak dobre jak w ROF, komfort w zwykłej oponie nieporównywalnie lepszy.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Dzieki za opinie,wybor padl na oponeo no i mysle ze beda to p-zero

Witam wszystkich to mój pierwszy post.

W związku z tym, że zbliża się lato chciałbym odświeżyć temat...

Właśnie jestem na etapie zakupu opon na tylna oś do swojej E91 330d .

Jestem prawie zdecydowany na Pirelli P Zero 255/40/17 ROF również na oponeo (na przedniej osi mam Dunlop Sport 01 225/45/17 ROF)

Pytanie głównie do poli_x.

Czy kupiłeś te opony, jeśli tak to jakie są Twoje wrażenia ? Czy opona jest warta zakupu?

Ewentualnie Bridgestone RE050A1 w tym samym rozmiarze.

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym wzial pirelli. Za rok musze kupic nowe letnie i tez wezme pirelli a jezdze teraz na michelin ps2. Jezeli chcesz brigstone to potenza s001. Czytalem na anglojezycznym forum i to samo pytanie padlo. Polecali pirelli pzero a odradzali brigstone re050a1.

🙃🙃

Opublikowano
Witam!!!Tez czeka mnie zakup opon i nie bardzo wiem jakie,ile ludzi tyle opini.Kupilem ostatnio "auto moto" i jest test opon w roznych rozmiarach.Ja mam 235/40/18.Jest tam test opon w tym rozmiarze przeprowadzony przez jakiś Brytyjski miesiecznik motoryzacyjny i na drugim miejscu sa oponki HANKOOK Ventus S1 EVO K107 zaraz po continentalach sport contakt 5.Macie jakies doswiadczenia z ta firma??? Mial ktos zalozone oponki w takim rozmiarze?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego my mowimy o oponach rof bo takie tba11 chce kupic. A tych jest chyba tylko 5 modeli w rozmiarze zalecanym do e90 (szczegolnie 255/35 r18). Zwyklych jest mnostwo i mozna wybierac i czytac testy adac czy inne. Przy rof opcje sa baaardzo ograniczone.

Hankook tez sa fajne i tez slyszalem o nich pochlebne opinie i jezeli szukasz nie rof to mozesz je zalozyc.

🙃🙃

Opublikowano
Zamówiłem Pirelli P ZERO 255/40/17 z indeksem 94W ROF. Mam nadzieję, że będą warte swojej ceny...Dam znać jak wrażenia. Powinny być pod koniec tygodnia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja używam HANKOOK VENTUS V12 EVO K110 255/40R17 98 Y XL (nie ROF) i jestem bardzo zadowolony. Hamowanie na suchym i mokrym bezkonkurencyjne. Komfort całkiem przyzwoity.

Wcześniej miałem Bridgestone Potenza RE 050 A II i prowadzenie było lepsze niż na Hankookach czy Continental SP 2 RSC, ale komfortu nie było żadnego, wiec zaryzykowałem zakup zwykłych opon XL i jestem zadowolony z wyboru. Zaczynam na nich trzeci sezon.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamówiłem Pirelli P ZERO 255/40/17 z indeksem 94W ROF. Mam nadzieję, że będą warte swojej ceny...Dam znać jak wrażenia. Powinny być pod koniec tygodnia.

Ponoc p zero sa 3 generacji rof i niby bardziej komfortowe. Ja bede musial na jesieni pomyslec o nowych letnich tylko ze 225/40 i 255/35 r18 i tez chce zmienic na p zero chociaz ceny sa makabryczne. Komplet 4 to z 4k wyjdzie.

🙃🙃

Opublikowano

przeglądam oferty- i po raz pierwszy oponeo proponuje najlepsze ceny na rynku- i nie jest to pseudoreklama...

Fajnie bo firma pewna - kilka kompletów już u nich kupiłem i dostawa praktycznie na godzinę..225 45 17 W rof-potenza 520zeta, nokian 516zeta- a jeszcze w ub.roku po 680 było

Opublikowano
Witam sam reflektuję nad zakupem na oponeo zastanawiam się nad Continental ContiSportContact 5 lub Bridgestone RE050A które oponki waszym zdaniem oferują bardziej pozytywne odczucia podczas szybkiego pokonywania zakrętów :wink:
Opublikowano
Witam w tamtym roku zakupiłem Bridgestone Potenza S001 225/45 R17 przejechałem 15tyś opony jak nowe dobrze trzymają na zakrętach jeden minus TWARDE

Potwierdzam – świetne opony, ale twarde.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam sam reflektuję nad zakupem na oponeo zastanawiam się nad Continental ContiSportContact 5 lub Bridgestone RE050A które oponki waszym zdaniem oferują bardziej pozytywne odczucia podczas szybkiego pokonywania zakrętów :wink:

Mam u siebie Continental ContiSportContact 5 na przodzie od połowy zeszłego roku do zimy a od 2 tygodni przód i tył w tych oponkach i bardzo dobrze się śmiga, cicho, trzymają się bardzo dobrze ogólnie polecam. Wcześniej miałem Continental ContiSportContact 2 i wydaje mi się że były bardziej śliskie.

Opublikowano

Wczesniej uzywalem Bridgestonow, teraz od 2tyg mam Continentale. Jezeli chodzi o pierwsze spostrzeżenia to sa jeszcze bardziej ciche niz Bridgestony(na zimę mam Dunlopy, ktore jezeli chodzi o glosnosc to porażka). Poza tym ciezko podać jakies różnice bo jedne i drugie to bardzo dobre opony.

Opublikowano (edytowane)

Wczesniej uzywalem Bridgestonow, teraz od 2tyg mam Continentale. Jezeli chodzi o pierwsze spostrzeżenia to sa jeszcze bardziej ciche niz Bridgestony(na zimę mam Dunlopy, ktore jezeli chodzi o glosnosc to porażka). Poza tym ciezko podać jakies różnice bo jedne i drugie to bardzo dobre opony.

Jest jakaś zauważalna różnica w spalaniu pomiędzy klasa F i C tymi oponami? Tylko to stawia mnie przed dylematem :mad2:

http://www.auto-swiat.pl/ekoopony

Edytowane przez billllly
Opublikowano (edytowane)
Mam pytanie mam felg i z coupe z przodu 8 cali opona 225/45/17 z tylu8,5 cala do tego dystanse na tyle 1,5 mm na strone opony z tyl255/40/17 i moje pytanie czy wejdzie mi opona 255/45/17 czy sie rozleje i moze obcierac? wolalbym cos o wiekszym profilu dla komfortu,ewentualnie jaki rozmiar polecacie na tyl dla takiej felgi azeby bylo komfortowo Edytowane przez RV6
Opublikowano

Ja mam ( bo tak kupiłem auto ) letni komplecic B 050 w rozmiarze 225/50/17 RUNFLAT jezdzi się na tym całkiem całkiem ... mysle ze komfort jest znosny trzymanie super i mimo iż wysokość opony jak w zimówkach 205/55/16 to auto nie jest gumowe i reakcja na kierownice zupełnie inna.

Potwierdzam zdanie kolegów ... te brigstony cholernie glosne ... zimówki Conti są cichsze od letnich. z takim zjawiskiem pierwszy raz sie spotykam ... jednak gumy trzymaja bezbłędnie.

http://www.azeroplus.pl

Jakby Bóg preferował przedni napęd, chodzilibyśmy na rękach...

http://images38.fotosik.pl/1891/729270affbdc14bem.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/52708/icon1.png

"Inwestycje WIELKIEGO formatu"

Sprzedam moje E91 320d ... info pod telefonem 662 079 26pięć

http://otomoto.pl/bmw-320-200-zdjec-perelka-C33615250.html

Opublikowano
No wlasnie mam brigstony 050 ROF trzymaja sie idealnie,lecz twarde i juz sa z tylu slabe na biezniku wiec musze zmienic,tylko teraz felga i opona konczy mi sie prawie rowno z rantem nadkola i w tym momencie jak wloze opone rozmiar na profilu wiecej czyli 255/45 niz 255/40 to efekt moze byc taki ze opona sie" splaszczy" i tym samym rozejdzie na boki co w konsekwencji moze obcierac o nadkole:/