Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiadomym jest, że po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka komputer jeszcze funkcjonuje bodajże kilkanaście minut podtrzymując niektóre systemy w "gotowości".

Możliwe jest też w tym czasie otwieranie i zamykanie szyb.

Niestety zauważyłem u mnie ostatnio, że szyba kierowcy nie chce się opuścić jak zapłon jest wyłączony, ale podnosi się bez problemu.

Z kolei przy włączonym zapłonie wszystko działa bez problemu.

Wszystkie pozostałe szyby opuszczają się i podnoszą zarówno przy wyłączonym jak i włączonym zapłonie.

Można więc domyślić się mojego pytania, co może być tego przyczyną lub czy to jest wogóle usterka, bo dzisiaj to już nie jestem na 100% pewien czy ona działała tak jak pozostałe czy nie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie jest tak, że bez zapłonu opuszczają się wszystkie szyby, ale dopiero na drugiej pozycji przełącznika.

Nie działa funkcja auto na opuszczaniu.

Podnoszenie działa normalnie, tak jak z zapłonem.

Opublikowano
U mnie jest tak, że bez zapłonu opuszczają się wszystkie szyby, ale dopiero na drugiej pozycji przełącznika.

Nie działa funkcja auto na opuszczaniu.

Podnoszenie działa normalnie, tak jak z zapłonem.

Mnie się ciągle wydaje, że miałem w zeszłym roku tak samo :)

A teraz.... :?

Opublikowano
Ja z tego co wiem i zauważyłem,to fakt ze po wyjęciu kluczyka można tylko dosunąć szyby,ale co do możliwości odsuwania ich to pierwsze słysze.Wydaje mi się kolego z tego co napisałeś że masz wszystko OK. POzdr
Opublikowano
Ja z tego co wiem i zauważyłem,to fakt ze po wyjęciu kluczyka można tylko dosunąć szyby,ale co do możliwości odsuwania ich to pierwsze słysze.Wydaje mi się kolego z tego co napisałeś że masz wszystko OK. POzdr

Najdziwniejsze to jest to, że na kilka odpowiedzi w tym temacie jest już kilka opcji.

Oczywiście to nie jest problem, a raczej ciekawość.

Więc proszę w miarę możliwości i pamięci o informacje jak jest u Was, a może dojdziemy do jakichś wniosków.

Może zależy to od rocznika lub jakiegoś pakietu wyposażenia.

Dodam, że ja ma oryginalny alarm i możliwość odsuwania i zasuwania wszystkich szyb z zewnątrz za pomocą kluczyka (nie wiem czy to jest standard).

Może to ma jakieś znaczenie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szyby w mojej działają tak jak pisałem wyżej.

Przestaną działać jak ktoś wyjdzie i zamknie drzwi (którekolwiek), ewentualnie po jakimś czasie siedząc w samochodzie bez kluczyka w stacyjce (nie wiem ile, nie mierzyłem).

Zamykanie/otwieranie za pomocą zamka jak i pilota posiadam.

Rok auta 2000.

Wiem że jest opcja wyłączyć funkcję zamykania szyb "auto" za pomocą disa.

Opublikowano

Przestaną działać jak ktoś wyjdzie i zamknie drzwi (którekolwiek), ewentualnie po jakimś czasie siedząc w samochodzie bez kluczyka w stacyjce (nie wiem ile, nie mierzyłem).

tradycyjnie po 15 minutach są odłączone tak jak i inne odbiorniki

zawsze denerwuje mnie że jak podnoszę swoją szybe to ona zatrzyma się bo pasażer wysiadł i zamknoł drzwi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zawsze denerwuje mnie że jak podnoszę swoją szybe to ona zatrzyma się bo pasażer wysiadł i zamknoł drzwi

Skąd ja to znam... :norty:

Dobrze że domykanie z pilota działa :D

Opublikowano

Skąd ja to znam... :norty:

Dobrze że domykanie z pilota działa :D

tradycyjnie po 15 minutach są odłączone tak jak i inne odbiorniki

Święte słowa,wychodzi na to że niektórzy koledzy nie znają możliwości ustawień OBC.PO wyjęciu kluczyka,otwarciu drzwi można przez czas zaprogramowany bawić się szybami-wszystkimi.Trwaśle to kilkanaście minut i też nie mierzyłem dokładnie nigdy.Fakt potwierdzony przez kolegów powyżej jest jednoznaczny i prawdziwy,że po zamknięciu drzwi można sobie tylko głęboko myśleć. POzdr Shadow69 i Dajan--znajomków.

Opublikowano

....Po wyjęciu kluczyka,otwarciu drzwi można przez czas zaprogramowany bawić się szybami-wszystkimi.Trwaśle to kilkanaście minut i też nie mierzyłem dokładnie nigdy.Fakt potwierdzony przez kolegów powyżej jest jednoznaczny i prawdziwy,że po zamknięciu drzwi można sobie tylko głęboko myśleć. POzdr Shadow69 i Dajan--znajomków.

Czyli jednak wychodzi na to, że jeśli szyba kierowcy po wyjęciu kluczyka się nie otwiera, a jedynie zamyka to coś jest nie tak, tym bardziej, że wszystkie pozostałe się zarówno otwierają jak i zamykają.

Jeszcze przypomniało mi się, że kiedy to sprawdzałem to miałem drzwi kierowcy otwarte, a wszystkie inne zamknięte, więc może i to ma jakieś znaczenie :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, przy otwartych drzwiach (zapłon włączony), szyba nie działa w pozycji auto (nie ma pełnego automatycznego otwarcia/zamknięcia) a przy wyłączonym zapłonie działa otwieranie tylko na 2 pozycji guzika (pierwsza nie aktywna).