Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem jest następujący - moje BMW E38 740 stało przez parę dni nie używane. Dzisiaj postanowiłem się przejechać. Jednak jest problem, próbuje otworzyć auto z pilota a tu nic ( Akumulator rozładowany do zera ). Spróbowałem więc otworzyć auto z kluczyka, co również nie przyniosło pożądanego efektu, ponieważ mogę kręcić kluczykiem a zamek i tak się nie otwiera ( wcześniej wszystko działa - otwierał samochód z kluczyka ).

Pytanie jakie mam to - czy da się otworzyć auto w jakiś sposób, ewentualnie samą maskę od silnika, bądź jakoś na krótko dać mu trochę prądu?

Proszę o pomoc, bo ciepło się robi i nie wypada, żeby auto tak stało :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Podobno najprostszy sposób to stłuc szkiełko kierunkowskazu, wyjąć żarówkę i podpiąć prostownik pod bieguny w gnieździe żarówki...
Opublikowano
Z tego co już gdzieś wyczytałem to musi to być obwód zamknięty, a kierunkowskaz chyba takim nie jest. Bynajmniej nie przypominam sobie, żeby zostawiał auto na kierunku :)
Opublikowano (edytowane)

Na niemieckim forum ktoś pisał coś o wierceniu otworu pod tylną tablicą rejestracyjną na wysokości zamka, przez który potem można poruszyć cięgno...

Ale ten temat jest dobrym momentem żeby przypomnieć, że nie w żadnym dzisiejszym samochodzie nie można dopuścić do pełnego rozładowania akumulatora i w zasadzie żeby spać spokojnie aku powinno się wymienić najpóźniej w czwartym roku jego eksploatacji...

Edytowane przez a1410
Opublikowano

Możesz zrobić w ten sposób, podnieś auto podnośnikiem, odkręć osłony z pod silnika i tak minus gdzieś za podwozie bez różnicy oby coś metalowego ;)

puls zaś do alternatora jak się uda na przykład tylko nie za alternator tylko za plusowy kabel na alternatorze. Oczywiście drugi aku. ci potrzebny z kablami ewentualnie prostownik.

Jest jeszcze drugi sposób jak możesz dostać się pod maskę, zdejmujesz prawą nerkę i powinieneś widzieć pancerz linki. Potrzebny będzie tobie dość twardy drut zaginasz jego końcówkę i z tyłu prawego zamka jest takie małe cięgno które zruszasz w prawą stronę to powinno otworzyć lewy i prawy zamek maski. Musisz robić to ostrożnie żeby nie zdjąć linki z dzwigienki. Po otwarciu maski chyba nie muszę pisać co dalej, gdzie + i - i co z tym zrobić ;)

Pozdrawiam, no i powodzenia...

Opublikowano

Z tą nerką próbowałem, ale mam obawy, że delikatnie nie da się jej usunąć. W każdym razie dzięki, będę kombinował :)

PS. to normalne, że akumulator po roku eksploatacji mógł się tak rozładować?

Pozdrawiam

Opublikowano

W nerce są zatrzaski i raczej bez problemu powinna zejść odginając śrubokrętem zatrzaski. Delikatnie miałem namyśli naciskać na cięgło na środku zamka prawego to ciężko zrobić ale jest możliwe- sam tak robiłem to jestem pewien że się da.

Co do aku. to jak długo samochód stał nie używany?? Roczny nie powinien tak szybko wysiadać no chyba że coś w samochodzie ciągnie prąd.

Sprawdź jeszcze sam klucz czy nie padła bateria bo tak też może być.

Nawet jak dioda się zapala to i tak może być już słaba bateria, zwróć uwagę czy po naciśnięciu na pilocie zapala się tak mocno, żwawo czy raczej słabiutko bo jak słabo to na pewno nie otworzysz samochodu.

Opublikowano

Hym... Stała ok 2 tygodni. W kluczyku profilaktycznie wymieniłem baterie, więc mam 100% pewności, że to akumulator.

Poczekam, aż wyjdzie więcej słońca i lecę próbować :)

Opublikowano
Hej aku się sam nie rozładował, coś go rozładowało. Mi się kilka razy zdarzyło zostawić światło w aucie w garażu. W e32 jest dodatkowy kluczyk do otwierania mechanicznego, pewnie w e38 też był, ale ludzie go gubią, bo na co dzień nie używają. Bagażnik powinieneś otworzyć kluczykiem zwykłym, jeżeli się nie otwiera to jest uszkodzony zamek. Normalnie w takich sytuacjach wpinasz się z napięciem w żarówkę bagażnika ona świeci zawsze jak się go otworzy.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

Osobiście zauważyłem, że telefon zawsze kiedy go zostawiałem był podświetlony, ale wydawało mi się, że po chwili wygasa... nie wiem.

Co do bagażnika gdyby nie było elektrycznego domykania klapy to pewnie by się otworzył z klucza, ale coś nie chce.

Opublikowano
WITAM podpowiem cos na szybkisci bo kolega auto rozedrze w mak za chwile, wyjmij podswietlenie rejestracji (jak sie nie da otworzyc bagaznika oczywiscie)bo jak ci sie uda otworzyc bagaznik to tek jak kolega tam juz podpowiadal do lampki w bagazniku a jak nie to podswietlenia rejestracji tam tez jest prad podepnij inny aku lub prostownik i dzialaj kluczem musi sie otworzyc.PS.a ten patent z otworem pod tablica rejestracyjna nie zły chyba taki u siebie zrobie bo juz mialem taki problem z otwieraniem mojej bumki i mojej zony.pozdrawiam i zycze powodzenia na pewno sie uda. :cool2:
Opublikowano
Normalnie w takich sytuacjach wpinasz się z napięciem w żarówkę bagażnika ona świeci zawsze jak się go otworzy.

Ale po co? przecież w E38 akumulator/ry siedzi/dzą w bagazniku...A co do rozładowania rocznego akumulatora w dwa tygodnie to jest to możliwe, jeżeli np. ktoś wcześniej robił tylko krótkie jazdy miejskie i do tego używał wielu pożeraczy prądu tj. podgrzewane siedzenia, ogrzewanie postojowe, grzana szyba itd...

Opublikowano

Dzięki za pomoc panowie :)

Powiem wam, że udało się :)

Mało tego, zrobiłem to bez niszczenia żadnej części w Beci.

Oczywiście pochwalę się tym sposobem.

A więc wbrew temu co pisaliście nie trzeba wyciągać nerki.

Wystarczy zaopatrzyć się w coś w po dobie do haczyka tj. w moim przypadku zwykły gwoźdź z wykręconym czubkiem w kształt haku.

Takie urządzenie wystarczy złapać kombinerkami ( chyba, że jest na tyle długie aby moc swobodnie operować przed maską )

Następnie trzeba lekko odgiąć gumę w dół ( delikatnie manewrując między żebrami ) i w/w urządzeniem spróbować zahaczyć linkę otwierającą maskę, jeżeli to się uda wystarczy tylko pociągnąć i maska otwarta :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam, Podepne sie do tematu, tak na marginesie i na przyszlosc.

Mam e34, ale to tez bawarka. Tez mialem epizad ze zdechnietym aku. Brak dostepu do auta, macham kluczem w lewo w prawo do oporu i nic.

Mimo to dalem rade otworzyc w taki sposob: Podczas krecenia kluczem w strone otwierania, jednoczesnie chwycilem za klamke i jak podczas otwierania drzwi i zamek puscil. Probowalem pozniej kilka razy na wyjetym aku i dziala za kazdym razem. Moze w 7 tez tak to dziala.

Opublikowano
Witam, Podepne sie do tematu, tak na marginesie i na przyszlosc.

Mam e34

W E34 jest podobnie jak w E32, czyli dostajesz się do środka przez drzwi pasażera, gdyż w tych drzwiach zamek jest dostosowany do takich sytuacji. Tam właśnie podnosisz klamkę i przekręcasz kluczyk pokonując pojawiający sie opór, czyli trochę mocniej niż zwykle i...drzwi masz otwarte...

• 5 lat później...
Opublikowano

Posiadam chydrauliczna klapę bagażnika w moim bmw e38 padł mi akumulator i klapa nie chce się otworzyć ręcznik ani chydrauliczni próbowałem otworzyć z kluczyka kluczykiem ale nie mogę przekręcić zamka może być to związane z rozladowanyn akumukatorem czy zepsuty zamkiem ? Jak mam się dostać do bagażnika ?

Jeśli temat był już powielanie proszę o przekierowanie. Za wszystkie propozycje dziękuję

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
trochę nitro, dużo WD40 i ruszać tym zamkiem, manualnie powinien dać się przekręcić, stoi bo dawno nie ruszany
Opublikowano
Akumulator naładowałam bo w buni jest pod maska tzw słupek awaryjny z plusem no i minusa na masę i naładowało mi akumulator super auto odpala ale klapa bagażnika się nie otwiera słychać pompę do siłowników ale tak jak by zamek nie chciał puszczać bo klapa delikatnie się podnosi ale zamek ja blokuje.
Opublikowano

Miałem trochę inny przypadek ale może problem jest podobny.

Kiedyś po rozładowaniu akumulatora nie chciał działać dociąg, czytałem i nic nie wyczytałem na forum co by pomogło.

Podjechałem do elektryka, podłaczył komputer i ustawił jakoś ten bolec gdzie zamyka się klapa.

Jak siadł akumulator ten bolec stanął w nie właściwej pozycji i nie dociągało klapy, może u Ciebie stanął tak że się nie przekręca na tyle żeby klape odblokować skoro wszystko było dobrze przedtem?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Najprościej jest otworzyć maskę, wyciągając nerki. Robi się to bardzo łatwo i bez żadnych szkód. Wystarczy jakaś płaska deseczka i młotek. Deskę należy przyłożyć do nerki i lekko wbijać ją młotkiem do środka. Gdy wpadnie do wewnątrz, łatwo można ją wyjąć. Następnie wkładamy rękę i ciągniemy za linkę. Po otworzeniu maski, wkładamy na miejsce nerkę. Tym sposobem żaden zatrzask się nie połamie.
http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg