Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich mam mały problem mianowicie nie mam ABS-u i dziwi mnie jedna sprawa czemu mi sie nie świeci kontrolka i tak samo nie świeci sie kontrolka od kontroli trakcji bo z tego co sie orientuje jak nie działa ABS to też nie działa kontrola bo nie ma sygnału z czujnika.A druga sprawa jest taka że jak rusza tak szybko koła nie zaczynają mi boksować tylko jest tak dziwny dzwiek trudno opisac taki jakby cos sie załączało nie pod samochodem nie wiem tak działa kontrola pomocy nie wiem co to jest

_________

Poprawiłem tytuł. Proszę zapoznać się z tym: viewtopic.php?f=68&t=120678 . Następnym razem będzie ostrzeżenie. /mattiss

Edytowane przez lucas001
Opublikowano
Witam wszystkich mam mały problem mianowicie nie mam ABS-u i dziwi mnie jedna sprawa czemu mi sie nie świeci kontrolka i tak samo nie świeci sie kontrolka od kontroli trakcji bo z tego co sie orientuje jak nie działa ABS to też nie działa kontrola bo nie ma sygnału z czujnika.A druga sprawa jest taka że jak rusza tak szybko koła nie zaczynają mi boksować tylko jest tak dziwny dzwiek trudno opisac taki jakby cos sie załączało nie pod samochodem nie wiem tak działa kontrola pomocy nie wiem co to jest

Miales ASC w E39.

Dziala to tak, ze jak dajesz gazu, a kola zaczynaja sie slizgac, to ASC zmniejsza wychylenie przepustnicy i auto nie przyspiesza tak, jak by sie mozna bylo spodziewac.

W/g mnie musi byc abs, aby dzialal asc.

pozdr.

Mariusz

PS.

Sorry za polskie litery, ale z wirtualnej maszyny pisze.

Opublikowano
nie masz ABS w ogóle czy teraz nie działa, bo seryjnie to raczej miałeś ABS, sprawdź po nr vin. Jeśli nie ma abs to nie ma esp, jak wiadomo :D
Opublikowano
nie działa mi ABS ogólnie bo padł prawdopodobnie czujnik.A chodzi mi o to czemu nie świecą sie kontrolki od ABS i kontroli bo to dziwne jest
Opublikowano
A jak włączasz zapłon to zapala się na chwilę kontrolka ABS-u a po uruchomieniu silnika gaśnie, mimo awarii ABS, czy nawet na załączonym zapłonie się nie pali, jeśli tak, to może być poprostu uszkodzona kontrolka, albo jej tam już nie ma... :D
Opublikowano (edytowane)

Cały system ABS i ASC oparty jest na tych samych czujnikach ABS.

Gdy nie działa któryś z czujników ABS, to kontrola trakcji też nie działa. Powinny się wtedy świecić na stałe obydwie kontrolki.

ABS i ASC.

Gdy nie działa tylko kontrola trakcji, lub ją wyłączysz, to świeci się tylko kontrolka ASC.

Jeżeli słyszysz to dziwne "chrobotanie" przy dodawaniu ostro gazu i koła ci nie boksują, to znaczy że kontrola trakcji działa jak należy.

Musi w tedy mrugać kontrolka ASC. I tak jest cacy :cool2:

Podobne "chrobotanie" słychać, gdy wciśniesz pedał hamulca do dechy i włączy się ABS.

Tak to działa. Widać. Słychać. I czuć. :cool2:

Z tego, co pisałeś o tych dziwnych dźwiękach przy ruszaniu, to według mnie ASC działa.

A skoro działa, to czujniki ABS-u powinieneś mieć ok.

Zobacz, czy żarówki od kontrolek się nie przepaliły.

Zanim wyjmiesz zegary, sprawdź co się dzieje po przekręceniu kluczyka. Tak jak radzi kolega "zielaqqq".

Edytowane przez akus66
Opublikowano
akus66 Ty to jesteś gość potrzebowałem takiej właśnie konkretnej odpowiedzi z góry dzięki.Tylko co do tych kontrolek ani jedna ani druga mi nie działa ani przy zapłonie ani przy tych nagłych zrywach.To jeżeli kontrola działa a abs nie działa może być padnięta pompa abs-u?bo i tak nie działa abs przy mocnym depnieciu hamulca na sliskim.nie wiem najlepiej bedzie jak pojade do elektryka na kompa.ale dzieki jeszcze raz :cool2:
Opublikowano

Jeżeli kontrolki ABS i ASC nie zaświecą się przy zapłonie, to na bank masz padnięte, lub wyjęte żarówki w kontrolkach. Niezależnie od tego, czy pompa ABS-u działa, czy nie.

Po włączeniu zapłonu, jeszcze przed uruchomieniem silnika MUSZĄ się zaświecić na chwilę te kontrolki. Tak samo, jak cała reszta kontrolek, która zapala się, a po chwili gaśnie. Te kontrolki muszą się zaświecać, nawet gdy padają czujniki. Objaw jest taki, że po włączeniu zapłonu wszystko, co ma się zaświecić, się zaświeca, a później gaśnie. Jedynie walnięte rzeczy zaświecają się ponownie.

Często bywa tak, że sprzedający :twisted: , by ukryć np. padającą pompę lub czujnik ABS-u po prostu wyciąga żarówki z kontrolek.

Nie palą się kontrolki, to znaczy, że wszystko gra. :twisted:

Dalej niech się martwi ten, kto kupił :twisted:

Odnośnie objawów jakie są przy padającej pompie ABS-u, to ci nie powiem, bo na szczęście tego tematu w mojej "pięknej" nie przerabiałem.

Wyjmij zegary i sprawdź wreszcie te żarówki. Bo bez tego :mad2: nadal będziesz błądził po omacku.

Elektryk zrobi dokładnie tak samo. Chyba, że jest du... . Sprawdź wszystkie żarówki w zegarach, bo możesz mieć jeszcze jakieś niespodzianki.

Opublikowano

nie chce zakladac nowego tematu wiec pisze w tym.

A ja mam problem tego typu iz ABS mi działa lecz ASC+T Nie... dlczego? kontrolka przy zegraach non stop świeci, co moze byc padniete? co mam sprawdzic? e36 325 94r

Opublikowano
to samo ja mam. posiadam asc+t w 316i :shock: ale nie dziala. przy wlaczeniu zaplonu nie zapala sie kontrolka ani nawet jak juz odpale silnik tez sie nia pali kontrolka,jak wlaczam przyciskeim nic sie nie dzieje, abs dziala dobrze. co moze byc?nie swieci kontrolka bo pewnie nie ma zarowki bo wyciagnol ja poprzedni pajac ale dlaczgo kontrola nie dziala??
Opublikowano
Gdy nie działa ASC, to najpierw zacząłbym od sprawdzenia bezpieczników (!!! NAJTANIEJ !!!). W dalszej kolejności najlepiej podjechać na kompa. Oprócz czujników ABS-u mogą być jakieś dodatkowe. W skrzyni biegów, czy w tylnym moście? Dokładnie nie wiem. Najlepiej sprawdzić na kompie.