Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem z bmka ze jak np odpale rano samochod chwile zawsze daje mu pochodzic i chce jechac wciskam sprzeglo wbijam bieg 1 to ciezko wchodzi i mam uczucie w czasie wlaczania biegu jak by troche ruszal ale wbije i normalnie stoi trzymajac caly czas sprzeglo po wbiciu normalnie leciutko wchodza wszystkie biegi ale jak wlacze luz znowu wdusze sprzeglo znowu ciezko wchodzi jezeli samochod sie rusza chodz lekko to normalnie wrzuce kazdy bieg. Podczas jazdy kazdy bieg wrzuce paluszkiem ale znowu stane wlacze luz puszcze sprzeglo wdusze znowu chce wbic bieg to ciezko znowu. Jak samochodem sie przejade np do pracy to jest ok moze nie jak w nowce ale wpozatku. Co moze byc przyczyna moze malo oleju w skrzyni czy moze sprzeglo ?
Opublikowano
Dzisiaj odkrylem jeszcze cos takiego np. wdusze sprzeglo chce wbic bieg wchodzi ciezko wtedy trzymajac caly czas sprzeglo daje gazu tak do 2 2,5tys obr. i szybko wbijam bieg i wchodzi lekko. Chodzi mi o to ze na postoju bo jak jade biegi wchodza ladnie albo jak sie rozgrzeje to tez juz duzo lepiej.
Opublikowano

zanim weźmiesz się za dolewkę lub wymianę oleju sprawdź jakim olejem zalana jest twoja skrzynia, są 2 opcje:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE11&mospid=47424&btnr=23_0116&hg=23&fg=05

natomiast ilość oleju na wymianę najłatwiej sprawdzić dekodując nr vin, pewnie wyjdzie 1.1litra:

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

pozdrawiam :D

Opublikowano
kolego ja mam to samo!najgorzej było w mrozy.. nie dawno pisałem o tym rowniez ale mowili ze to wina oleju..nie wiem..po nagrzaniu ok..jak zimny to dokladnie jak u ciebie,i przy wbiciu biegu rusza, jak przeczytalem twoj post do tak napisales jak bys skopiował go odemnie heh ale teraz juz cieplej i nieprzejmuje sie tym..ale daj znac jak bedziesz probował rozgrysc temat.
Opublikowano
Z tym olejem w skrzyni będę patrzał jakoś na początku marca ponieważ zbytnio czasu nie mam i miejsca na teraz ale po wymianie dam znać.
Opublikowano

A może dodatek do oleju plus osłona silnika i skrzyni i będzie lepiej, mój brat wlał ten dodatek do oleju w skrzyni w Seat Ibiza i w te mrozy nie miał jakichś specjalnie problemów ze skrzynią a garażuje pod domem?Kiedyś jak garażowałem pod domem auta też miałem takie problemy jaw Wy.

http://www.liquimoly-sklep.pl/product-pol-2079-Getriebeoil-Additiv-dodatek-z-dwusiarczkiem-molibdenu-do-oleju-przekladniowego-Liqui-Moly-1040-Opakowanie-20g-.html

:D

• 1 rok później...
Opublikowano
Ktos rozwiazal problem? U mnie jest dokladnie to samo. Jakby odkad zrobilo sie zimno. Stane na swiatlach a pozniej mam problem z wbiciem jedynki, dwojki. Po kilku kilometrach jest juz ok. Przy wbijaniu jedynki na wcisnietym sprzegle czuc nieraz jakby chcial lekko ruszyc ale stoi w miejscu.