Skocz do zawartości

325i Temat z cyklu, skąd dochodzi ten dzwięk?? [audio]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Od jakiegoś czasu bardzo mnie irytuje pewien dźwięk. Dochodzi on z okolic skrzyni biegów gdy samochód jest na luzie lub gdy jadę, cichnie natomiast po wciśnięciu sprzęgła. Tak jak na tym filmie (zapożyczywszy, ale dźwięk dokładnie ten sam)

Znalazłem kilka tematów o tym dźwięku ale nie ma jasnej odpowiedzi, najczęściej padają podejrzenia na sprzęgło, łożysko oporowe, skrzynie, łożysko na wałku głównym. Jedni piszą, że po wymianie sprzęgła ucichło, drudzy, że po wymianie skrzyni, inni że to łożysko oporowe. Może ktoś zna źródło tego dźwięku??

Pozdrawiam

Edytowane przez bula1000
Opublikowano
Olej sprawdzałem, jest. Co do łożyska mam wątpliwości, bo ono zaczyna pracować dopiero po wciśnięciu sprzęgła, wiec wydaje mi się, że wtedy powinno huczeć, choć w 100% pewny nie jestem. Dodam, że sprzęgło działa dobrze, biegi też dobrze wchodzą, ogólnie wszystko jest OK, poza tym hałasem
Opublikowano
jeśli łozysko to odgłos przestanie po wcisnieciu sprzegła

kolego to dlaczego u mnie w aucie tyle ze to był seat,po wymianie sprzegła z łozyskiem oporowym(to juz bylo w komplecie) i jak uto przegazowałem to było słychac taki własnie ten szum a jak wcisnołem sprzeglo i przegazowałem to ucichło. I co lozysko? :shock: a nowe.

Opublikowano
jeśli łozysko to odgłos przestanie po wcisnieciu sprzegła

kolego to dlaczego u mnie w aucie tyle ze to był seat,po wymianie sprzegła z łozyskiem oporowym(to juz bylo w komplecie) i jak uto przegazowałem to było słychac taki własnie ten szum a jak wcisnołem sprzeglo i przegazowałem to ucichło. I co lozysko? :shock: a nowe.

kolego to ze masz nowe to nie znaczy ze dobre wszsytko zalezy od firmy, ja juz tez mialem sporo przypadkow ze wymienialem łozyska a bylo je gorzej slychac niz stare.

A co do tej bemki to i tak i tak musisz wyciagnac skrzynie i wtedy bedziesz widzial co sie dzieje innego wyjscia nie ma.

E36 m50b25 VANOS coupe
Opublikowano
KIEDYS chcialem kupic pompe hamulcowa do trajki mojej i dobrze ze koles który sprzedawal sprawdzil tak nawet reka czy dziala, okazalo sie ze nowa i nie dziala...
Opublikowano

Witam

Chcialbym sie podpiac pod temat poniewaz zaczynam sie przykrecac na maxa odnosnie odglosow chyba skrzyni biegow.

Co prawda jest to e46 z 6 biegowa skrzynia a na dodatek diesel tj 320d.

Ale do tematu.

Wymienilem olej w skrzyni i w moscie. Zalalem olejem poleconym przez czescidobmw oczywiscie z pelnym zaufaniem co do jakosci itd. Przyznam ze nie byl to olej oryginalny tj z serwisu BMW. Dodatkowo wymienilem lozysko podporowe walu poniewaz raczej bylo jeszcze oryginalne a auto z 2004r. i sam przejechalem nim juz okolo 110tys km, na liczniku pokazuje jakiej 220tys km wiec uznalem ze moze byc juz lekko wyrobiona guma poniewaz odczuwalne byly delikatne wibracje przy wiekszych predkosciach i pozostalo tylk lozysko podporowe jako podejzenie.

Wszystko niby OK, tj. biegi wchodza elegancko, ale...

Czasem podczas jazdy na zimnym silniku tj. po np nocy - rano do momentu rozgrzania wszystkich czesci i oleju czyli jakies 50km jazdy, przede wszystkim przy temperaturach ponizej -2,0C, slychac wycie/pisk dochodzace z okolic skrzyni biegow, tj. tak gdzies mniej wiecej pod podlokietnikiem.

Gdy odpalam auto zero problemow biegi wchodza jedynka wchodzi bez oporu, delikatnie rozpedzam auto i przy okolo 40/50 km/h zaczyna sie to wycie/pisk i tak do okolo 80 km/h.

Nie jest to silnik poniewaz gdy to wycie juz nastepuje wyrzucam na luz i niezaleznie od obrotow silnika wycie/pisk nadal jest.

Nie mam zadnych innych objawow tj. szarpania, stukania, ciezko wchodzacych biegow.

Staralem sie nagrac ten dzwiek ale troche slabo wyszedl mi odglos ale jest slyszalny tzn trzeba troche podglosic.

Bardzo Was prosze o jakas pomoc i namiary na dobrych mechanikow w sprawie skrzyn jesli to jest skrzynia oczywiscie.

Nadmienie ze lozysko podporowe walu to fag. Dwumas i komplet sprzegla wymienilem jakies 60-70 tys km temu na nowe oryginalne.

w zalaczeniu postaram sie podac linka do filmiku.

Pozdrawiam i prosze o pomoc.

P.S.

Staralem sie poszperac na forum i ten temat wydal mi sie analogiczny.

http://youtu.be/mdCVuQqNZYw