Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś w Katowicach solidnie nasypało śniegiem, a ja jestem w szoku jak świetnie w tych zaspach radzi sobie BMW.

To moja pierwsza zima z tylnym napędem (od baaardzo dawnych czasów malucha :D ), trochę miałem obaw bo piszą że z RWD trudniej, a ja mam wrażenie, że jest dużo lepiej. Wcześniej jeździłem Leonem i tak łatwo z głębokich zasp na pewno nie wyjeżdżałem. A i tu i tu były nowe zimówki. Dodam, że jeździłem sam i bez worka cementu w bagażniku :mrgreen: .

Być może to kwestia Dębicy Frigo 2, która na asfalcie jest kiepska, ale na śnieg klockowaty bieżnik wzbudza zaufanie.

Ciekaw jestem Waszych opinii w tym temacie...

Opublikowano

Może masz 4x4? :lol:

Czy ten temat jest prowokacją? Bo jak tak to poczytaj sobie archiwalne posty jak nasze BMW radzą sobie zimą.. po co pisać głupoty w kółko.. i upierać się o wyższości rwd nad fwd? :lol: :mad2: :duh: :nienie:

Pzdr.

Opublikowano

poczytaj sobie archiwalne posty jak nasze BMW radzą sobie zimą.. po co pisać głupoty w kółko

Pzdr.

Pewnie już wszystko o BMW jest gdzieś w starych postach, może więc zamknąć forum i udostępnić tylko archiwum? Daruj sobie cienkie złośliwości. Jest zima, jest śnieg, więc dlaczego o tym nie pogadać.

Opublikowano
Dziś w Katowicach solidnie nasypało śniegiem, a ja jestem w szoku jak świetnie w tych zaspach radzi sobie BMW.

To moja pierwsza zima z tylnym napędem (od baaardzo dawnych czasów malucha :D ), trochę miałem obaw bo piszą że z RWD trudniej, a ja mam wrażenie, że jest dużo lepiej. Wcześniej jeździłem Leonem i tak łatwo z głębokich zasp na pewno nie wyjeżdżałem. A i tu i tu były nowe zimówki. Dodam, że jeździłem sam i bez worka cementu w bagażniku :mrgreen: .

Być może to kwestia Dębicy Frigo 2, która na asfalcie jest kiepska, ale na śnieg klockowaty bieżnik wzbudza zaufanie.

Ciekaw jestem Waszych opinii w tym temacie...

Ja dziś wybrałem się na duży pusty parking kręcić kółka bokiem i do tego RWD na pewno sprawdza się świetnie. Twojego entuzjazmu co do ogólnej jazdy zimą bmw nie podzielam, mając w pamięci jak musiałem parę tygodni temu przy umiarkowanym śniegu zakładać łańcuchy żeby podjechać kilkanaście metrów podjazdu na parkingu (nie było miejsca żeby się rozpędzić)... albo pokonywać ten podjazd na wstecznym. A opony niby nr 1 wg ADAC (Continental ContiWinterContact TS830) a niewiele pomogły.

Opublikowano

Co do podjazdów również nie mam uwag. Te przetestowałem w ubiegłym tygodniu w Murzasichlu k.Zakopanego. Śniegu wtedy zbyt wiele nie było, ale za to dużo oblodzeń. I na podjazdach po tym lodzie (pewnie że nie jakiś przesadnie stromych, ale zawsze) szedł elegancko, a widziałem jak sporo aut buksowało. Ale to pewnie w dużym stopniu kwestia opon. Z tych Dębic, chyba najtańsze na rynku, jestem mega zadowolony.

U mnie właśnie zabawa na śniegu jest jedynym rozczarowaniem. Kontrola trakcji nie wyłącza się całkowicie i trudno pojechać fajnymi bokami z wahadłem, bo czuć jak co chwile automat przyhamowuje jakieś koło. Traci się rytm.

Opublikowano
Co do podjazdów również nie mam uwag. Te przetestowałem w ubiegłym tygodniu w Murzasichlu k.Zakopanego. Śniegu wtedy zbyt wiele nie było, ale za to dużo oblodzeń. I na podjazdach po tym lodzie (pewnie że nie jakiś przesadnie stromych, ale zawsze) szedł elegancko, a widziałem jak sporo aut buksowało. Ale to pewnie w dużym stopniu kwestia opon. Z tych Dębic, chyba najtańsze na rynku, jestem mega zadowolony.

U mnie właśnie zabawa na śniegu jest jedynym rozczarowaniem. Kontrola trakcji nie wyłącza się całkowicie i trudno pojechać fajnymi bokami z wahadłem, bo czuć jak co chwile automat przyhamowuje jakieś koło. Traci się rytm.

Jak to kontrola nie wyłącza się całkowicie? :?:

Opublikowano

Jak to kontrola nie wyłącza się całkowicie? :?:

U mnie nie. Reaguje dużo później, ale jednak reaguje. Starym Polonezem, co go mam do zadań specjalnych :mrgreen:, kręcę bączki aż miło, a w BMW ni cholery. Jak już zaczyna się obracać, to czuję jak dohamowuje poszczeglne koła.

Opublikowano

A przytrzymujesz przycisk DTC dłużej niż 3 sekundy? Wtedy masz wyłaczone systemy DSC i DTC - powinieneś dostać taki symbol na zegarach

http://www.bmwblog.com/wp-content/uploads/dsc_off-655x491.jpg

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
Potwierdzam po pełnym wyłączeniu zabawa jest naprawdę super samochód w poślizgu prowadzi się genialnie. BMW postarało się jeżeli chodzi o trakcję i napęd. Ps w każdej 3 jest szpera ?
Opublikowano

Pewnie już wszystko o BMW jest gdzieś w starych postach, może więc zamknąć forum i udostępnić tylko archiwum? Daruj sobie cienkie złośliwości. Jest zima, jest śnieg, więc dlaczego o tym nie pogadać.

Jasne załóż jeszcze koniecznie nowe wątki dotyczące opon ROF, spalania latem, spalania zimą, szerokości i ET felg z tyłu, kosztów serwisowania diesla i zapytaj na ile chipuje się twój silnik i czy to jest bezpieczne :duh: :duh: :duh:

Za to cenię konkurencyjne forum z racing w nazwie że tam takie gnioty znikają lub są zamykane w ciagu kilku godzin.

Opublikowano
Ps w każdej 3 jest szpera ?

w żadnej e46 ani e90 nie ma szpery (nie licząc emek)

Opublikowano

E tam Clip wyluzuj ! :8)

Jak nie chcesz to nie pisz no chyba ,że za moderatora tu dorabiasz . :?:

Fakt faktem ,że tematy były już poruszane ale po co do każdego się ciągle czepiasz .Nikt nie jest wszechwiedzący :duh: :nienie:

Może spacerek by się przydał ?

No i patrzeć jak zaraz po mnie pojadą - chłopaki :mrgreen:

Temat zamknąć i tyle :cool2:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

Clip: widzę że masz tu 548 postów, exide 2310. Pewnie spędzacie tu godziny, znacie forum na wylot i mogę zrozumieć, że takie tematy Was nużą. Ale pewnie nie każdy jest takim power-forum-userem. Dajcie żyć maluczkim i porozmawiać o ich błahych problemach :mrgreen:

arcisz: aż zszedłem do auta, zapaliłem i... DZIAŁA!!! Pokazał się trójkąt w kółku. Wielkie dzięki :dance: No to jutro zabawa... A w międzyczasie dosypało z 15 cm... :lol:

Opublikowano

Dobrej zabawy i uważaj bo nasze auta bardzo nie lubią nagłych spotkań z krawężnikami :grin:

Możesz potem zobaczyć za dużo kontrolek B-)

Powodzenia!

Ps

Zazdroszczę Wam śniegu :sad:

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano

Właśnie wróciłem z Piotrkowa Trybunalskiego na Śląsk. Cały czas biała nawierzchnia, przy ruszaniu ze świateł pomarańczowy trójkącik wariował, ale delikatnie ruszając nie było tragedii. Powyżej 100km/h całkiem przyjemnie się leciało po śniegu. Był to mój pierwszy kurs w takich warunkach i nie narzekam. Trzeba uważać lecz z odpowiednią techniką jazda nie męczy.

Najbardziej mi się spodobało spalanie - 8,6l na - mój rekord.

Kocham swój samochód i wam życzę równie udanych "związków" z waszymi bee em kami ;)

PS: nie polecam naciskać guzika obok blokady drzwi. Może na pustym parkingu jest zabawa, ale na trasie nie warto ryzykować.

miłej śnieżnej jazdy

Opublikowano

poczytaj sobie archiwalne posty jak nasze BMW radzą sobie zimą.. po co pisać głupoty w kółko

Pzdr.

Kolego tu nie chodzi o złośliwość. Jak co roku - śnieg jest taki sam - raz więcej raz mniej, ja BMW jeżdżę już kilka lat także wiem jak to auto zachowuje się w zimie.. więc dla Ciebie niewątpliwie jest zabawa - dla mnie też była jak pierwszy raz wsiadłem do E46.. :D później zabawa zamieniała się w koszmar i w przypadku e90 momentami było/jest podobnie. A co do mojej ilości postów, jestem już na forum jak może zauważyłeś nie od wczoraj. Mam inne zajęcia niż pisanie na forum. I nie jestem żadnym forumpoweruserem lol.

Uważaj z tą elektroniką, żebyś latem zdążył pojeździć swoją Bunią, bo co jak co - ale radość z jazdy jest właśnie latem :)

Pzdr.

Opublikowano
Exide: co roku jest podobny śnieg i co roku "Motor" daje tekst "jak przygotować auto do zimy". Ja przynajmniej widzę go od 20 lat :mrgreen: Ale pewnie dla wielu jest pierwszy.