Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Przymierzam się do wymiany silnika w swojej E34, obecny już zdechł po poprzednim właścicielu wieśniaku, oczywiście zakładam następny M20B25, zmieniam sam słupek, osprzęt mam ok. Na co powiniennem zwrócić uwagę, czego się wystrzegać, czego się bać? Co zrobić jak już dojdzie do momentu wymiany, co sprawdzać? Proszę o ogólne porady. Jeśli ktoś ma namiary na taki silnik w super stanie to chętnie przyjmę :8) Z góry dziękuję, pozdrawiam. Edytowane przez hektorwaw
Opublikowano

wyjąć stary, wymyć komorę, włożyć nowy i poskręcać,

polecam w nowym silniku powymieniać uszczelki i uszczelniacze jeśli gdzieś puszczają olej bo potem w samochodzie to jest trochę trudniejsze, poza tym w m20 to robota łatwa i przyjemna ;)

ps napraw sobie mechanizm wycieraczek jak będziesz miał wyjęty silnik, bo pewnie masz go rozwalonego i z luzami, a bez silnika łatwo to wyjąć

Opublikowano
Wiem, że są w cenie. Forumowy kolega podał mi nr telefonu do firmy, która sprzedaje te silniki. Chyba warto wymienić uszczelniacze zaworów i uszczelkę pod głowicą w "nowym" silniku na goło. Mechanizm wycieraczek o dziwo w doskonałym stanie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
wyjąć stary, wymyć komorę, włożyć nowy i poskręcać,

polecam w nowym silniku powymieniać uszczelki i uszczelniacze jeśli gdzieś puszczają olej bo potem w samochodzie to jest trochę trudniejsze, poza tym w m20 to robota łatwa i przyjemna ;)

ps napraw sobie mechanizm wycieraczek jak będziesz miał wyjęty silnik, bo pewnie masz go rozwalonego i z luzami, a bez silnika łatwo to wyjąć

nie potrzeba, wystarczy zdjęcie osłon podszybia i lekkie odgięcie rynienki, silnik nie przeszkadza, choć troszkę trzeba się pogimnastykować. :cool2:

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png