Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam właśnie szukam BMW 525 Touring w dieselu. Chciałbym się dowiedzieć czym różni się silnik 525 TD od silnika 525 TDS. Jakie są zalety i wady jednego i drugiego silnika. Za podpowiedzi i rady z góry dziękuję. :oops:
Opublikowano

Temat byl juz przerabiany wielokrotnie...

TD nie ma intercoolera, co za tym idzie inny sterownik silnika, wg uzytkowników 115 - konny M51 ma dluzsza zywotnosc, ze wzgledu na mniejsze wyżyłowanie silnika niz 143-konnyb TDS. Zadbany TD/TDS to rarytas, chociaz wiekszym rarytasem jest w tej chwili znalezienie zadbanego 525i - jako ciekawostka - na allegro w tej chwili jest tylko jeden silnik m50b25 na swap i to w stanie budzacym podejrzenia, za to 2-litrówek jest zatrzesienie.

Opublikowano
różnica w mocy jest spora?

525TD -> 115 PS, występuje automatyczna skrzynia biegów 4 biegowa (4HP22)

525TDS -> 143 PS, występuję nowsza automatyczna skrzynia biegów 5 biegowa (5HP18)

Jak przedmówca napisał: TDS ma wydajniejsze wtryskiwacze, IC, wydajniejszą turbinę, inne ECU (program)...

W 525TD nigdy nie występowała 5HP18. Mam nadzieję, że wystarczająco pokazałem różnicę.

Pozdrawiam

Opublikowano
jezdzilem tds'em, ale czy duza różnica jest w jezdzie td?

Duża po za miastem na trasie w mieście można powiedzieć, że różnica nie odczuwalna. Po zrobieniu programu TD zachowuje się jak TDS. Poczytaj sam na : Bmw-diesel.pl Programy robi użytkownik ''Bagor'' -polecam.

Opublikowano
a jak z trwałoscia td, jest lepiej niz w przypadku tds?

Wszystko zależy jak był obsługiwany M51, panuje opinia, że TD jest trwalszy bo mniej wysilony. Kolega ma TD a ja TDS podobne przebiegi -około 300.000km. Ja robiłem turbo a on pompę -obydwa auta ze znaną przeszłością...

Opublikowano
bo mnie śmieszy opis handlarzy : td, nie awaryjny silnik tds" :mrgreen:

silnik de facto ten sam, ino osprzęt inny... :P Ale są "snafcy" wśród handlarzy...niech ich drzwi ścisną ;)

Pozdrawiam