Skocz do zawartości

[E36] 318 - Termostat - Wyoka temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Podczas ostaniej jazdy silnik zaczął mi się grzać. Objawy: Wysoka temp. płyn z chłodnicy zaczął mi się lać, górny wąż gorący, dolny zimny.

Postanowiłem obejrzeć termostat, włożyłem go do kubka z wrzątkiem i nic sie nie działo wygląda tak:

http://fotoo.pl//out.php/i86539_termostat.jpg Wydaje mi się, że jest otwarty.

Postanowiłem odpalić auto bez termotatu i niby było ok ale po dłuższym czasie temperatura skoczyla w góre powyżej dopuszczalnej.

Czy możliwe zeby bez termostatu silnik sie przegrzewał w dodatku temp. -20 stopni i dodam jeszcze, że ogrzewanie w kabinie jako tako działało bez termostatu.

Prosze o pomoc ;)

PS. Mam pytanie czy do silnika m43 nie można kupić samego termostatu bez obudowy? W sklepie powiedziano mi, że tylko z obudową do tego modelu cena 120 zł.

Opublikowano
Gdyby termostat był otwarty jak piszesz to dolny wąż też by był gorący A jeśli się przegrzewa bez termostatu to trzeba zrobić test układu chłodzenia na zawartosć co2 . A na początek zrób test zegarów i zaobserwuj czy wskazówka od temperatury prawidłowo się zachowuje
Opublikowano
A jak przy pracującym silniku odkręcisz korek od chłodnicy to z tej malej dziurki leci strumień cieczy ? przy większych obrotach powinien być większy. Jak nie masz strumienia poszła pompa wody albo układ zapowietrzony.
Opublikowano
no własnie moze pompa wody,sprawdz ten strumien jak kolega radzi..
Opublikowano

Witam

Miałem podobną sytuację. Przy mrozach - 20C zagrzał mi się silnik. temperatura poszła na max ( czerwone pole) , wyciekł płyn. Początkowo myslałem że szlag trafił chłodnicę. :mad2:

Awaria okazała się jednak prozaicznie prosta - zablokowało termostat w jednej pozycji. Lekiem na to okazało się - zalanie płynem chłodnicy ( tym zimowym -35C wczesniej dolewałem tym na -22C), odpowietrzenie układu chłodzącego ( trochę zabawy na parkingu z pedałem gazu i otwartym wlewem na zbiorniczku chłodnicy ). Na drugi dzień ponownie dolałem płynu ( odpowietrzenie trochę zassysa chłodziwa - łącznie wlałem 3l od momentu wycieku) i pozamiatane. Oczywiscie w między czasie starałem jeżdzić trochę autkiem. W pierwszy dzień gotował się termostat. Ale na drugi wszystko pusciło. Termostacik chodzi jak lalunia. :D

Jesli ten zabieg nie pomoże ani moczenie termostatu w gorącej wodzie to niestety czeka najprawdopodobnie wydatek na nowe termo.

Opublikowano
  • Autor
Witam

Miałem podobną sytuację. Przy mrozach - 20C zagrzał mi się silnik. temperatura poszła na max ( czerwone pole) , wyciekł płyn. Początkowo myslałem że szlag trafił chłodnicę. :mad2:

Awaria okazała się jednak prozaicznie prosta - zablokowało termostat w jednej pozycji. Lekiem na to okazało się - zalanie płynem chłodnicy ( tym zimowym -35C wczesniej dolewałem tym na -22C), odpowietrzenie układu chłodzącego ( trochę zabawy na parkingu z pedałem gazu i otwartym wlewem na zbiorniczku chłodnicy ). Na drugi dzień ponownie dolałem płynu ( odpowietrzenie trochę zassysa chłodziwa - łącznie wlałem 3l od momentu wycieku) i pozamiatane. Oczywiscie w między czasie starałem jeżdzić trochę autkiem. W pierwszy dzień gotował się termostat. Ale na drugi wszystko pusciło. Termostacik chodzi jak lalunia. :D

Jesli ten zabieg nie pomoże ani moczenie termostatu w gorącej wodzie to niestety czeka najprawdopodobnie wydatek na nowe termo.

Z problemem uporałem się wczoraj i jest dokladnie taki sam jak napisał kolega wyżej, również dolałem około 3l płynu.

Dzięki wszystkim za rady, temat uważam za zamknięty. :D