Skocz do zawartości

problem z płynem chłodniczym e34 2.5bezvanosa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, mam problem z którym zawędrowałem tutaj, kilka dni temu w mojej (e34 2.5 benzyna bez vanosa) z którą jak do tej pory nie miałem żadnych niemiłych sytuacji wystrzelił mi cały płyn chłodniczy z pod korka. Postanowiłem zrobić przy okazji też mały remont wymieniłem uszczelkę pod głowicą i ową głowice zplanowałem, po złożeniu wszystkiego w dalszym ciągu płyn mi górował auto się grzeje, ogrzewanie nie działa. Kolejnym krokiem była wymiana termostatu, niewielki koszt i faktycznie termostat nie był sprawny, ku mojemu zdziwieniu dalej jest to samo. I teraz moje pytanie do was i prośba o rade:

- czy to może być niesprawna pompa wody, koszt 120 zł z tego co się orientowałem a nie chciałbym jej wymieniać na darmo.

- może ten układ w jakiś sposób trzeba odpowietrzyć? Czy mieliście kiedyś taka sytuacje?

Opublikowano

Może to być pompa,jak odkręcisz korek od chłodnicy to wysoko pod korkiem jest mały przelew,jak przygazujesz to z tego przelewu ma sikać.Jak nic się nie leje to pompa.

Czy masz silnik m20 czy m50?

A masz LPG,a jeśli masz to jaką instalację?

Opublikowano
  • Autor
tak mam instalacje lpg jest to zwykły gaz, a silnik to m50. Wymienię ta pompę dziś ale obawiam się ze problem będę miał dalej z tym odpowietrzeniem układu. Mogła by być juz wiosna nie chce sie człowiekowi rąk nawet do najmniejszej usterki wkładać ;-)
Opublikowano
Jak masz instalację gazową to weź pod uwagę, że reduktor(parownik) może przepuszczać gaz do układu chłodzenia. Koniecznie zacznij od sprawdzenia tego reduktora.
Opublikowano

Zwłaszcza parownik Magic III,ten słynie z puszczania bąków.Jeśli to parownik to jak wzrasta ciśnienie i odkręcisz korek to czuć spod niego gazem.

Odpowietrzaniem układu się nie przejmuj za specjalnie,jeśli tylko wlewałeś płyn przy odkręconym odpowietrzniku,albo jak przygazujesz i spod lekko odkręconego odpowietrznika leci płyn to ok,ten układ przy sprawnej pompie odpowietrza się sam.

Opublikowano
  • Autor
a czy ten reduktor jeśli przepuszcza jest do regeneracji naprawy czy musi być nowy? jaki kosz jest owego reduktora?
Opublikowano

regeneracja się nie opłaca. Wymiana parownika na nowy to spory koszt. Proponował bym w takiej sytuacji odłączyć przewody wodne zasilające parownik, wsadzić w nie kawałek rurki żeby był obieg wody, gaz zakręcić i zobaczyć co się będzie działo na benzynie. Będziesz miał diagnozę czy to rzeczywiście parownik jest uszkodzony. Moim zdaniem jednak masz zapowietrzony układ. Miałem niedawno sytuację że po wymianie pompy wody i nagrzewnicy również gotowało płyn, pękały węże, już panikowałem że walnęła uszczelka pod głowicą ale okazało się że był po prostu zapowietrzony. Po kilku próbach udało się odpowietrzyć i wskazówka od temperatury nawet nie drgnęła poza optymalny poziom. Odpowietrzanie to niby taka głupotka ale wymaga czasu, benzyny, cierpliwości i trochę farta żeby się udało za pierwszym razem.

Co do parownika jeżeli okaże się uszkodzony - wszystko zależy od ciebie czy masz kasę i ochotę inwestować czy założyć używany. Koszt max 50zł i sam dasz rade go założyć

Opublikowano

Dlaczego regeneracja reduktora się nie opłaca? Koszt zestawu naprawczego około 50-60zł, nic trudnego, spokojnie samemu można to naprawić, tylko trzeba później podjechać na analizator w celu ustawienia składu mieszanki.

Miałem identyczny silnik słyszałem, że jest trudny do odpowietrzenia, ale nigdy nie miałem z tym problemów. Zawsze na uruchomionym, siniku lałem płyn, czasami dla pewności odkręcałem węże od elektrozaworów nagrzewnicy, aby pojawił się płyn i tyle, a i jeszcze trzymałem go na obrotach, aby wszystko szybciej się przemieliło. Oczywiście ogrzewanie przy odpowietrzaniu na full ciepłe. Może Ty też tak spróbuj.

Opublikowano

raz podjąłem się sam regeneracji i miało być pięknie. Kupiłem zestaw naprawczy, zacząłem rozkręcać, wcześniej zasięgnąłem porady u gazownika. Przestrzegał mnie o urywających się śrubach i rzeczywiście trzy śrubki z dwunastu nie chciały się odkręcić i się urwały, potem kombinowanie, rozwiercanie, wykręcanie wykrętakami, gwintowanie, wymienianie i skręcanie. Po prostu się zraziłem. Miało być 5dych i godzinka czasu a zrobiło się grubo ponad stówę i pół dnia..:) Gazownik bierze za regenerację 100pln + zestaw naprawczy + regulacja więc robi się około 200pln a za 250 jest nowy z gwarancją, pierwszą regulacją i potem po 1000 kilometrów. Wiem bo wymieniałem w tamtym roku w czerwcu.

Ja bym obstawiał jednak zapowietrzony układ.

Opublikowano

Ja też jestem za zapowietrzonym układem.

A co do tych śrubek to trzeba było im młotka nie żałować, zawsze skutkuje.