Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum. Poszukuje dla siebie 318. Kwota 25tyś, jeżeli sprowadzone to max. 23.

1) http://otomoto.pl/bmw-320-C22707195.html

Całkiem ładna, co sądzicie o niej? Zły opis bo to 318, a nie 320. Pytanie czy warto bawić się w takie dokładane m-pakiety?

2) http://otomoto.pl/bmw-318-coupe-skora-szybedach-C21908395.html

Brak m-pakietu, ale fajne wyposażenie i przebieg o ile prawdziwy.

I mam pytanie czy za te pieniądze jestem w stanie kupić w miarę zadbanego polifta? Czy lepiej szukać czegoś sprzed lifta?

Opublikowano
i ta i ta ladnie sie prezentuje lecz one nie do konca sa po lifcie moge sie mylic ale po lifcie tylne lampy sa troche inne i sprzodu sa bardzie zaokraglone przednie lampy i po lifcie zabrany jest garb na blotnikach szkoda ze ta ciemna ma jasna skore i te drzewo. Ta srebrna jest niczego sobie ja osobiscie mam taka niebieska . wybor nalezy do ciebie biez taka aby nie byla dorznieta co ma maly przebieg albo ktos o nia dobrze dbal na ogol jak juz ktos ma bmw stara sie dbac o nia dosc dobrze byc wlascicielem takiej marki to nie tylko samochod do kosciola . to psychiczny konfort z jazdy bez wzgledu jak dlugo i jak daleko.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A czemu te auta miałyby być po lifcie?

Pierwsza to taki mieszaniec, niby mpak wewnętrzny, a zmieniona tylko gałka (kiera i podsufitka była fabrycznie włożona), zewnątrz też nie starczyło na progi, tylko zderzaki wymienione. Niby do sprawdzenia, skoro z Polski. Chociaż ten wklejony VIN to tak nie do końca:

Dane pojazdu

Art. Wartość

Numer podwozia WBABV71062JZ45028

Kod typu BV71

Typ 318CI (EUR)

Typoszereg E E46 (2)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji COUPE

Układ kierowniczy LL

Drzwi 2

Silnik N42

Pojemność skokowa 2.00

Moc 105

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor TITANSILBER METALLIC (354)

Tapicerka STOFF FLACHGEWEBE LEINEN/ANTHRAZIT (E4AT)

Data prod. 2002-06-10

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S169A EU3 EXHAUST EMISSIONS NORM Redukcja spalin EU 3

S295A LT/ALY WHEELS/STAR SPOKE 96 BMW LA wheel, star spoke 96

S320A MODEL DESIGNATION, DELETION Brak napisu modelu

S423A FLOOR MATS, VELOUR Dywaniki podłogowe Velours

S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S441A SMOKERS PACKAGE Pakiet dla palących

S473A ARMREST, FRONT Podłokietnik przedni

S481A SPORT SEATS F DRIVER/FRONT PASSENGER Fotel sportowy

S502A HEADLIGHT WASHER SYSTEM Spryskiwacze reflektorów

S520A FOGLIGHTS Lampa przeciwmgłowa

S522A XENON LIGHT Światło ksenonowe

S534A AUTOMATIC AIR CONDITIONING Klimatyzacja automatyczna

S650A CD PLAYER Odtwarzacz CD

S661A RADIO BMW BUSINESS Radio BMW Business (C43)

S674A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM HARMAN KARDON System HiFi Harman Kardon

S710A M LEATHER STEERING WHEEL M Kier. sport. wielofunk.

S775A INDIVIDUAL ROOF-LINING ANTHRACITE Podsufitka antracyt

S785A WHITE DIRECTION INDICATOR LIGHTS Lampy kierunkowskazów białe

S861A CHANGE OF CODING DATA SET Zestaw danych bez EOBD

S863A EUROPE/DEALER DIRECTORY Spis dealerów, Europa

S879A GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET Instrukcja obsługi, jęz. niemiecki

S926A SPARE WHEEL pełnowartościowe koło zapasowe

S993A MODEL YEAR CODE Kod dla roku modelu w numerze FG

Wyposażenie seryjne

S548A SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING Licznik kilometrów

S851A LANGUAGE VERSION GERMAN Wersja językowa, niemiecki

Dałbym pustą głowę, że druga byłą już omawiana na forum.

Opublikowano
Dziękuje za wszystkie info. Myślałem, że jeżeli 143 km to polifcie, ale rzeczywiście porównałem z nowszymi i te są sprzed lifta. Mi osobiście podobają się jasne skórki do czarnego auta, ale drewno średnio. Czyli co? Lepiej szukać 118km, czy 143? Przedliftem czy po? Bo już sam nie wiem
Opublikowano
Praktycznie każdy będzie Ci tu pisał, że kupuj jak największy silnik, bo będzie mocy brakować, ale ja ostatnio przygarnąłem 318Ci, 118km z 2001. Niby mały silnik, ale do jazdy po mieście daje rady i na trasie też styka. Poza tym wybrałem 118km dlatego że, 143 jest na valvetronicu, a różne opinie o tym krążą. No i spalanie, praktycznie podstawowe kryterium wyboru, u mnie komp przy obecnych mrozach i jeździe 80% po mieście pokazuje 7.5-8.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo dobry wynik. Jakieś 3 litry niej na setkę niż podaje producent.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lepiej szukać 118km, czy 143? Przedliftem czy po?

Lift coupe to polowa 2003 roku... w nich juz bedzie tylko silnik 143 konny. Zreszta w cenie 25 tys zł watpie abys kupił dobre poliftowe coupe.

Co do silników - 143 konny jest wyraznie szybszy i oszczędniejszy. Niestety ma jedną wrodzoną wadę.

118 konny jest bardzo trwały i też dosc oszczędny. Ja bym brał auto które bedzie w lepszym stanie, a czy bedzie mialo silnik 118 czy 143 konny, to sprawa drugorzędna.

Ja mam od kilku lat 323i (170 koni) ale szukajac ostatnio dla kolegi 318i jezdziłem troche kilkoma e46 własnie 118 konnymi. Wg mnie dynamika całkiem wystarczająca. Wyraznie slabszy jest powyzej prędkosci 140 km/h. Do zwykłej jazdy na pewno starcza, zawalidrogą też nie jest.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Praktycznie każdy będzie Ci tu pisał, że kupuj jak największy silnik, bo będzie mocy brakować, ale ja ostatnio przygarnąłem 318Ci, 118km z 2001. Niby mały silnik, ale do jazdy po mieście daje rady i na trasie też styka. Poza tym wybrałem 118km dlatego że, 143 jest na valvetronicu, a różne opinie o tym krążą. No i spalanie, praktycznie podstawowe kryterium wyboru, u mnie komp przy obecnych mrozach i jeździe 80% po mieście pokazuje 7.5-8.

Tak wiem że każdy będzie mówił że lepiej 320 lub więcej itd. Ale dla mnie też bardzo ważne jest spalanie, dlatego 318, bo nie chce gazu. No ale nie myślałem że aż tak dobre jest te spalanie jak u Ciebie. :shock: Patrząc na 2003 rok w górę to trzeba mieć te 30tyś. :( Dzięki za info.

Opublikowano
Ja posiadam 318i 118KM od lata, jest to moje pierwsze bmw, jeżeli ktoś nie jeździł jeszcze autem z napędem na tył to polecam tą jednostkę aby poczuć jak sie takie auto prowadzi szczególnie w warunkach zimowych. Z tego co czytałem jest to jedna z najtrwalszych jednostek a dynamika wystarczająca zarówno do poruszania się po mieście jak i w trasie (przynajmniej jak dla mnie, lubie jezdzić szybko ale po autostradach). Spalani na autostradzie przy prędkościach 120 - 160 wychodzi mi 7,5 litra benzyny, w mieście do 9 litrów. Także ja bazując na moich skromnych doświadczeniach polecam tą jednostkę. Moim zdaniem lepiej szukać auta starszego a naprawdę zadbanego, niż nowszego w podobnej cenie, do którego będzie trzeba potem dokładać...
Opublikowano

Pentek, w takim razie bierz 318Ci (118km), nawet jak mu dasz po gazie, to zamkniesz się w 9 po mieście.

Ostatnio jechałem do Opola, tam i z powrotem - 190km - 80% traca, 20% miasto. Akurat że chciałem przetestować spalanie, to jechałem strasznie ekonomicznie, autostrada - prędkość 100. Po zajechaniu na stacje wyszło 12l, komp wskazywał 6.5 :)

Poza tym silniki 143km były montowane dopiero od 2002, a jak wiadomo pierwsze silniki mają zawsze więcej drobnych wad, które dopiero z czasem są usuwane.

Opublikowano

Co do silników - 143 konny jest wyraznie szybszy i oszczędniejszy. Niestety ma jedną wrodzoną wadę.

Można wiedzieć co to za wada? I jaki koszt ewentualnej naprawy?

Bo niby wiem, że lepiej kierować się stanem autka, ale coś mnie ciągnie w stronę tego 143km, bo spalanie prawie to samo:

http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/seria-3/e46/

a osiągi zapewne sporo lepsze. Pozdro

Opublikowano
koledzy dobrze mowia nie ktorzy beda wkrecac ze silnik maly i wogole ja jezdzilem przez.trzy lata 1.6 m40 i byla super bryka, nic sie nie sypnelo w niej a spalanie bylo w nirmie szwagier moj mial 2.0 i palila mu wiecej ale cos za cos moc za oszczednosc. teraz mam e46 1895cm3 pojemnosci czyli 105KM jest wystarczajaca zeby sie nie zabic.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mówi się - nie bez racji zreszą- że wadą silnika 143km jest problematyczny napinanacz łańcucha rozrządu. W efekcie może przeskoczyc ów łańcuch, skutkiem czego będziesz wtedy do tyłu o jakieś 2000-3000 pln. Z tym, że czasem wystarczy, że jednemu na 1000 zdarzy się taka awaria, a opinia idzie w świat i wszyscy będą twierdzić, że N42 to wadliwy silnikl. A jednak znakomita większość forumowych właścicieli chwali sobie tą jednostkę.

I takie pytanie do reszty uczestników dyskusji - twierdzicie, że ktoś wkręca, że mały silnik i żeby brać jak największy. Kto tak mówi, bo czytam wątek i nie widzę?

Opublikowano

I takie pytanie do reszty uczestników dyskusji - twierdzicie, że ktoś wkręca, że mały silnik i żeby brać jak największy. Kto tak mówi, bo czytam wątek i nie widzę?

Nie no w tym wątku nikt nic nie mówił, ale w wielu innych, które czytałem pojawiały się takie opinie.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i jak ktoś ma jakąś propozycje to proszę wklejać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mówi się - nie bez racji zreszą- że wadą silnika 143km jest problematyczny napinanacz łańcucha rozrządu. W efekcie może przeskoczyc ów łańcuch, skutkiem czego będziesz wtedy do tyłu o jakieś 2000-3000 pln. Z tym, że czasem wystarczy, że jednemu na 1000 zdarzy się taka awaria, a opinia idzie w świat i wszyscy będą twierdzić, że N42 to wadliwy silnikl. A jednak znakomita większość forumowych właścicieli chwali sobie tą jednostkę.

100% poparcia. Silnik jest dobry i godny polecenia, tylko trzeba zawczasu wiedziec co go gryzie. I byc ewentualnie przygotowanym.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
ta pierwsza z linka to niestety mina. wystarczy poczytać posty jej właściciela które są na forum. ktoś kto sie skusi będzie miał skarbonkę.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda