Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem z forum vw-passat.pl Wpadłem bo potrzebuje waszej pomocy. Poza tym pozdrowienia od vw-passat.pl:] Jako że mój syn niedługo ma 18-stke szukamy auta. No i pada na BMW e46 sedan 2.0 150 koni diesel. Chciałem zapytać jak jest z przełożeniami w tym modelu, może ktoś się orientuję jak jest z prędkością na 5 biegu przy np. 3 tysiącach obrotów? Jeżeli wiecie, proszę o podanie różnych znanych wam prędkości na wszystkich biegach przy danych obrotach. Pozdrawiam.;]
Opublikowano

wpisz sobie w youtube e46 start albo max speed i obejrzyj filmik i będziesz widzieć od razu jak przyspiesza i ile ma na jakim biegu przy danych obrotach.

np.

szukam
Opublikowano

Kolego, oddaj mu passata a sam weź E46, to bardziej sensowne rozwiązanie niż odwrotne.

Nie wiem czy kupowanie chłopakowi na pierwsze auto czegoś z napędem na tył to nie jak kupowanie mu jeżdżącej trumny. Może to lekki stereotyp ale młodzież ma fantazję a BMW pozwala rozłączyć dokumentnie kontrolę trakcji.

Po co Ci znać właśnie prędkość na 5 przy 3000 obrotów? Czy to jest jakieś ekonomiczne RPM?

Jaką skrzynię masz na myśli 5biegów, 6 biegów czy automat?

Nie bój się, auto może wydawać Ci się stare ale zdecydowanie lepszy ma wygar niż 2.0TDI 140KM stosowane przez VW.

Generalnie ciężko to w jakikolwiek sposób porównać, włącznie z awaryjnością 2.0TDI.

1.9TDI nie wchodzi w ogóle do porównania bo ma kulturę pracy rodem z ursusa. Poza niezawodnością modeli z pompą rotacyjną nie ma chyba więcej zalet.

Opublikowano
Moim zdaniem BMW ma krótsze przełożenia niż VW. Miałem okazje smigac i VW w skrzyni 6-biegow i w porównaniu do mojego 320d z 6 biegami VW ma bardzo dlugie przełożenia. Ja moge jechac 90-100km/h na 6 biegu nie zamulajac silnika, VW przy tej predkosci jest przyduszone.
Opublikowano

przełożenia:

320d 150KM: skrzynia 5b, 5 bieg, 3000r/min przy 150km/h

330d 184KM: skrzynia 5b, 5 bieg, 3000r/min przy 160km/h

330d 204KM: skrzynia 6b, 5 bieg, 3000r/min przy 140km/h

330d 204KM: skrzynia 6b, 6 bieg, 3000r/min przy prawie 180km/h

jeżeli chodzi o osiągi to Passat B6 2.0 TDI 140KM nie ma szans z 320d 150KM, natomiast jest porównywalny lub minimalnie wolniejszy od 2.0 TDI 170KM.

Opublikowano
heh a jak jest w 320d 150ps 6 bieg ? bo rozumiem że nie analogiczna różnica jak między 330d 5g i 6g ?
Opublikowano
A panowie jakie jest spalanie 2.0 150 koni, a jakie 3.0 184konie? tylko rzeczywiste dane proszę. Chodzi mi o skrzynie manualną.

Zalęznie od nogi i pory roku od 4,5 do 11l/100km w 320d.

W 330d dodaj po litrze.

4.5 trasa

7 miasto lato

8 miasto zima

No i jak z gazem w podlodze to i 11 osiagalne.