Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu, gdy ruszam słychać stuknięcie. Myślałem, że to tylna tuleja mocowania mostu nr 9, którą wymieniłem ale niestety to nie to.

mam wrażenie, że stuknięcie słychać z tyłu a prawej strony przy kole.

pozdrawiam

Opublikowano
Witam.Byłem na szarpakach i powiedziano mi, że tylna tuleja mocowania wału. Wymieniłem bo była wybita ale jest stuknięcie podczas ruszania, zarówno w przód i tył
Opublikowano
Jeśli nie słychać przy tym "basowego bum" to prawdopodobnie jest luz na wale - do sprawdzenia mnóstwo rzeczy, np. luz dyferencjału, podpora wału, półosie, skrzynia...
Opublikowano

Ktoś z forum wysyłał do firmy która regeneruje półosie i odesłali że są sprawne. Czytałem dużo tematów o tym i po wymianie, sprzęgła, koła masowego, skrzyni, podpór, wała, tulei itp kończyło się wymianą dyferencjału gdzie i tak trzeba trafić na taki który nie będzie pukał. Nowy w ASO to chyba 4000zł

Więc to jest raczej wada dyfrów w E46 i trzeba się przyzwyczaić bo z takim pukaniem i po 5 lat jeżdżą i nic się nie zmienia albo zaspawać drania na 100%

Opublikowano
Wzbogacony we własne kosztowne doświadczenia :) zdecydowanie zalecałbym zacząć zabawę od wymiany elementów gumowych, czyli WSZYSTKIE tuleje dyferencjału (7 sztuk), łącznik elastyczny wału i podpora wału. Te elementy w starym aucie i tak prawdopodobnie wymagają wymiany.