Skocz do zawartości

[E36 316i] Dławienie się silnika na deszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Od kilku miesięcy nie mogę sobie poradzić z nieprawidłową pracą silnika.

Objawem jest bardzo rzadko występujące szarpanie samochodem, czy to na biegu czy na luzie. Wygląda to jakby zabrakło paliwa. Prędkość obrotowa, temperatura silnika i otoczenia nie mają tutaj znaczenia. W zasadzie jedyną zmienną powtarzalną jest czynnik pogodowy. Mianowicie problem pojawia się gdy pada deszcz i nawierzchnia jest mokra. Nie mam osłony pod silnikiem, więc zapewne dużo wody dostaje się pod maskę. Podczas opadów problem i tak nie zawsze występuje. Widocznie nie zawsze koła narzucą wodę w okolicach silnika.

Wymieniłem kable WN.

Możliwe, iż cewka także jest do wymiany.

Mogę jeszcze wyczyścić świecie, choć nie wiem czy mają one jakiś związek z problemem.

Compact 316i `96

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Oprócz wyżej wymienionego przewodu sondy na działanie wody najbardziej jeszcze narażony jest czujnik liczby obrotów oraz elektrozawór filtra z węglem aktywnym (opary benzyny).
Opublikowano
sprawdź kostkę od lambda, rozłącz i spsikaj jakimś środkiem typu WD40 i poszukaj osłony pod silnik i może będzie oki
Opublikowano
Kolega miał taki sam problem w audi 80. jak padał deszcz to nie było mowy o wyjechaniu z domu. wymienił kable i poprawiło sie wszystko
http://img689.imageshack.us/img689/6493/bmwlogoa.jpg BMW _ E36